Suikermaïs
Suikermais - Teeltinfo Zea mays var. saccharata
De teelt van suikermaïs begint stilaan een vaste plaats te krijgen in de hedendaagse moestuin. Het is dan ook een echte delicatesse. De gewone maïs komt uit Midden-Amerika en is daar al eeuwenlang het basisvoedsel. Het verschil met voedermaïs is dat bij de suikermaïs de jonge kolven worden geoogst waarbij de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel. Suikermaïs is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals wit, rood en uiteraard geel.
Maïs is een eenjarig subtropisch graangewas dat van warmte houdt en vorstgevoelig is. Aan de planten verschijnen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen.
Zaaien
Vanaf mei kan je zaaien. Hou rekening met de weersomstandigheden want maïs houdt niet van koude en natte omstandigheden (minimaal 10-15°C) Je kan voorzaaien in potten door 2 tot drie zaden in potjes gevuld met potgrond te stoppen. Na opkomst kan je de jonge planten dan uitplanten in volle grond. Let op voor wortelschade bij het uitplanten. Zorg ervoor dat de bodemtemperatuur toch 9°C bedraagt. Niet te vroeg buiten uitplanten is de boodschap.
Standplaats
Zet de planten zo'n 50cm uit elkaar. Bij maïs zorgt de wind voor de bestuiving, daarom kan je de plantjes best in vierkante blokken zetten of in dubbele rijen, zo'n 70cm uit elkaar Geef ze een zonnige en beschutte plaats. Wind kan de planten doen omwaaien. Hou het perceel onkruidvrij en let er vooral op bj het schoffelen, niet te diep in de grond te gaan om wortelschade te vermijden. Gebruik een mulchlaag rond de planten en aanaarden om de planten meer steun te geven. Opletten voor vogelschade. Eventuele zijscheuten wegnemen.
Maïs combineer je best niet met selder en tomaten.
Suikermaïs wordt geoogst voor de kolf helemaal rijp is (augustus-september). De zaadkorrels moeten nog mals zijn. Meestal zijn de kolven plukrijp als de pluimen aan het uiteinde donkerbruin verkleuren. De kolven moeten direct verwerkt worden want ze verliezen snel hun zoete karakter. In zout water koken en bereiden met verse boter.
Maïskorrels bevatten veel koolhydraten, vitamine B en C en caroteen.
Enkele rassen:
- Centurion: normaal zoet
- Sweet Scarlet: extra zoete rode maïs. (bij deze soort de kolven gaar laten worden door stomen of in de microgolf want bij koken verkleuren de korrels grijs.
- Epi d'Or: zoet
- Golden midget: slechts 1 m hoog
- Blauwe minimaïs: minisoort in een grijsblauwe kleur.
- Black Aztec: traditionele zoete maïs.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen