MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Surfinia: een 'toevallige' successtory

8459 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het verhaal van de Surfinia® is er eentje waar toeval een grote rol speelt. Ergens in Zuid-Brazilië, begin jaren negentig, meer bepaald tussen de wijngaarden, vond Dr. Ushia Sakazaki, een Japanse wetenschapper (die daar aan een project in de wijnbouw werkte voor het Japanse bedrijf Suntory), een petunia met een rijke bloei en een unieke groeiwijze. Hij nam de planten mee naar Japan en daar gaat een team van veredelaars en teeltdeskundigen in de laboratoria van het bedrijf Suntory aan de slag en begint met het kruisen van deze wilde petunia met een aantal andere moderne cultivars.

Een groot aantal cultivars wordt ontwikkeld die allemaal zeer rijk bloeien en beschikken over sterke, kruipende stengels. De nieuwe petunia’s worden onder de naam ‘Surfinia®’ op de markt gebracht, omdat de naam petunia niet gebruikt mag worden. Geen botanische naam dus maar een merknaam. De kleuren waarin de Surfinia® toen beschikbaar was waren: paars, roze en wit.

Van bij zijn introductie in het voorjaar van 1992 kunnen de Surfinia’s® op enorm veel bijval rekenen. Meer dan 2 miljoen planten vinden hun weg bij de Europese consumenten. Een aantal dat al gauw in enkele jaren vertienvoudigt. De marketingmachine draait op volle toeren en prijst de Surfinia® vooral aan om in hangpotten en baskets toe te passen. De afzonderlijke planten kunnen dan ook een lengte van 1.5 meterbereiken en zorgen voor een 'waterval' van bloemen.

Een tegenvaller in dit succesverhaal is een virusziekte die in 1995 de Surfinia® treft. Surfinia® behoort namelijk tot de Solanaceae en is verwant aan tomaten en aardappelen. Gewassen die zoals gekend nogal gevoelig zijn voor virusziektes. Omdat Surfinia® door stek wordt vermeerderd kan de ziekte zich makkelijk uitbreiden. Maatregelen worden genomen en alle besmette moerplanten worden vernietigd.

Men gaat opnieuw aan de slag en het is in Nederlandse en Duitse laboratoria dat men opnieuw gezonde moerplanten kan opkweken door gebruik te maken van meristeemcultuur. De zoektocht gaat steeds verder en zo ontstaan in 1996 soorten met kleinere bloemen en bladeren en een meer compacte groeiwijze, die op de markt worden gebracht onder de naam Million Bells®. Ze zijn ontwikkeld door dezelfde groep Japanse veredelaars.

 

VERZORGINGSTIPS:

 • Plant Surfinia’s niet in te kleine potten.
 • Geef ze een plaats in de volle zon. Lichte schaduw wordt ook verdragen. Bij teveel schaduw of te weinig licht zullen de bloemen niet volledig openen.
 • Regelmatig water geven en zorgen dat de potgrond niet uitdroogt.
 • Uitgebloeide bloemen verwijderen.
 • Naast het gebruik in hangpotten, kan je Surfinia ook gebruiken als ‘tijdelijke’ bodembedekker. 
   

 BIJKOMENDE INFO

1 reactie

 • kees s. kees s. u schrijft bij verzorgingstips niet in te kleine potten
  hoe groot of klein zijn kleine potten
  Zondag 2 Oktober 2016 om 15:49

Log in om een reactie te plaatsen