MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sweet Blondie - nieuwe roos

1647 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Sweet Blondie

Nieuwe roos geïntroduceerd op de herfsteditie van de Tuindagen 2008


  sweet_blondie_roos.jpg

 

Sinds eeuwen proberen rozenliefhebbers betere rozen te winnen. In België zijn er verschillende rozenveredelaars actief. Martin Vissers is er één van. Hij hangt niet af van een onderzoekstation en heeft geen rozenkwekerij. Hij is een freelancer die, na een succesvolle carrière als ondernemer in de industrie, van zijn hobby zijn passie heeft gemaakt en dit nu full-time doet.

Na de betere tuinrozen en de beste Engelse tuinrozen te hebben gekruist, na duizenden zaailingen te hebben bestudeerd heeft Martin Vissers een grootbloemige trosroos gevonden die wel een waardevolle verrijking van het huidige assortiment kan worden.

De struik is rechtop groeiend (90-120cm) en zeer sierlijk, met vele bloeiende trossen vanaf de vroege lente tot de late herfst. De gevulde, klassiek gevormde bloemen zijn roomwit met een zacht abrikoosrozig hart. Het kleurenspel van de bloemen met de donkergroene glanzende bladeren doorspekt met het olijfrode loof van de jongere scheuten op robijnkleurige stengels is betoverend. Ook niet in bloei heeft deze struik een extra sierwaarde in de tuin. Zeldzaam voor een rozenstruik.

Niet alleen de opvallende struikvorm en de prachtige regenvaste bloemen waren een reden voor selectie van deze roos, maar vooral de buitengewoon hoge ziekteresistentie was doorslaggevend.

Deze roos kan zowel worden toegepast in perken of borders, maar ook als solitair, landschapsroos of in grote groepen. Ook als potplant is ze erg charmant. Snoeien kan kort (10cm) als je hem lager wilt houden, 1/3de terugknippen als je hem hoger wil. Een erg gemakkelijke struik in onderhoud, ook voor tuiniers met geen groene vingers. Pesticiden gebruiken is niet nodig om de roos gezond te houden en hij doet het ook op armere zandgronden erg goed. Een gulle bemesting, compost en goede verzorging zorgen natuurlijk voor een extra gezonde en rijkbloeiende plant.

De roos kreeg op de Tuindagen van Beervelde in oktober 2008 de naam 'Sweet Blondie'. Peter is Jacques Wirtz, de bekende tuin- en landschapsarchitect. Meter is Gravin Renaud de Kerchove de Denterghem.

'Sweet Blondie' is momenteel alleen verkrijgbaar bij 'Casteels rozen' maar zal vanaf volgend jaar op meerdere plaatsen te koop zijn. De roos is geboren in 2001 uit een kruising van 'Sweet Juliet' (David Austin, 1989 en 'Poustinia' (Jef Orye, 1994). Directe voorouders als 'Graham Thomas' (David Austin, 1993), 'Sweet Love' (RVS Melle,1980) en 'Pascali' (Louis Lens, 1963) met bovendien 'Queen Elizabeth' (Lammerts, 1954) zijn dominant aanwezig in de bloedlijn van deze unieke roos.

Oktober 2008 / Magazine Tuindagen Beervelde

2 reacties op dit artikel

2 reacties

  • Roos T. Roos T. Ik zelf heb al jaren een 10 tal Poustinia,s staan ,geweldige roos. Zaterdag 1 Juli 2017 om 14:18
  • Roos T. Roos T. De kleur Van swet blondie lijkt op Poustinia.De verschillen in groei kan ik zo niet beoordelen,maar Poustinia bloeit rijk en is nooit ziek.Een aanrader.
    Zaterdag 1 Juli 2017 om 14:23

Log in om een reactie te plaatsen