MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Takluizen: vijand nummer 1 van coniferenhagen

8285 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Steeds vaker zien we coniferenhagen waarin op vrij korte termijn grote bruine plekken ontstaan. De takken zijn droog en afgestorven. Het kan soms een ware ravage zijn. De oorzaak is te vinden in de aanwezigheid van takluizen, Cinara spp. Kenmerkend is dat het vaak oudere hagen zijn.

De periode waarin deze takluizen actief zijn loopt normaal van maart tot november. In de maanden mei tot oktober zijn de volwassen takluizen levendbarend (= brengen rechtstreeks jongen voort), vanaf eind oktober leggen ze eieren af die gaan overwinteren om het jaar nadien de populatie terug op te bouwen. Bij extreem zachte winters zoals we er de laatste jaren enkele kenden, gaan ook de volwassen luizen overwinteren, en blijven dus bijna het ganse jaar actief. Hierin ligt de verklaring waarom we vaak in het voorjaar, met de hergroei van de hagen, de meeste takverbruining te zien krijgen. Daarnaast gaan ze ook de bladschubben bevuilen met een suikerachtige uitscheiding, honingdauw, waarop dan zwarte roetdauwschimmels gaan groeien. Andere planten dan coniferen en sparren hebben niets te vrezen van deze vernielers.

Men moet zo vlug als mogelijk bij de eerste waarnemingen van takluizen de haag bespuiten. Geschikte middelen zijn enerzijds FORMUSECT of OKAPI gecombineerd met DIMETHOAAT, GAZELLE of PROVADO ULTRA. Eventueel een uitvloeiende stof zoals ELEFANT SOMMERÖL toevoegen, om de dikke waslaag die deze takluizen bezitten beter te kunnen bevochtigen en ze te verstikken, verbetert het bestrijdingsresultaat. Er dient met zeer veel water binnenin de haag gespoten te worden, zodat takken en twijgjes, waar deze takluizen zich ophouden, goed geraakt worden.

TIP Tijdens de rustperiode van de coniferen (in de winter vanaf december tot eind januari) is een behandeling met de paraffineolie ELEFANT SOMMERÖL of SUN SPRAY 7E aan te raden om de wintereitjes (en eventueel overwinterende luizen) zoveel mgelijk te vernietigen. Ook bij deze bespuiting zorgen voor een zeer goede bevochtiging van de twijgen. De beste werking is te verwachten bij dagtemperaturen van ongeveer 7°C tijdens de hierboven vermelde rustperiode van de coniferen. Evenwel niet spuiten bij vriesweer, of als er vorst wordt verwacht onmiddellijk na de bespuiting.

OPMERKING:

Naast takluizen kan tak- en twijgsterfte ook veroorzaakt worden door:

  • wortelrotschimmels (Phytophthora cinnamomi) en andere schimmelziektes MEER INFO
  • aanplanting na oktober en vóór maart, gevolgd door scherpe droge wind en strenge wintervorst.
  • schrale voorjaarswinden en droogte met verzuim van regelmatige begietingen -overmatige langdurige natte bodem en bodemluchtarmoede. (zorg steeds voor een goed verluchte en goed gedraineerde bodem)
  • ammoniakdampschade door het aanbrengen van verse stalmest onder de coniferen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen