MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Tavier

412 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tavier Een en al zachtheid


Op de vlakte van de Condroz, temidden van weilanden en akkers, ligt Tavier. De kerk-, slot- en andere torens in het dorpje geven het landschap een fraaie aanblik.

clip_image001(98).jpg

Het dorpje ligt op de kruising van de geschiedenis en het erfgoed van deze landelijke streek. Eeuwenlang was Tavier een Heerlijkheid die in de 17de eeuw de oorlogen van Lodewijk XIV moest verduren. Vijfendertig jaar lang ondergingen de dorpjes van de Condroz de vernielingen aangericht door de Franse, Duitse, Hollandse, Oostenrijkse, Spaanse en zelfs Luikse troepen. Het dorp was toen afhankelijk van het hertogdom Limburg. De imposante 17de eeuwse kasteelboerderij lijkt het dorp plat te drukken.

Het uitgestrekte ensemble is rondom een slottoren gelegen. De kalkstenen achtergevel wordt overheerst door een bijzondere trappentoren die gedeeltelijk in het woongedeelte is opgenomen. Een wachttorentje in bak- en kalksteen links geeft deze bijzondere imposante kasteelboerderij een zekere bevalligheid.

In het dorp staan kleine in kalkstenen gebouwde huisjes (19de en 20ste eeuw). Het stratenplan van Tavier is eenvoudig: de hoofdstraat kruist kleine, loodrecht erop staande straatjes. De architect Barthélémy Digneffe heft de plannen van de église Saint-Martin getekend. De beuk en het koor hebben tot aan de vensterbanken een ondermuur van kalk- en zandstenen, de rest van het bouwwerk is in baksteen. Zodra u Tavier via de hoofdweg uitloopt komt u bij het gehucht Moulin. Aan het riviertje Molinay ligt een molen van begin 19de eeuw gebouwd in zand- en kalkstenen met binnenin een opmerkelijk bewaard gietijzeren mechanisme. Het waterrad aan de achterkant voltooit dit opmerkelijke bouwkundige ensemble.

Hoe bereikt u Tavier ? Vanaf de weg van de Condroz, de N638 volgen naar Ouffet. Na ca 15km rechts afslaan naar Tavier.

Vlakbij te zien ? Het dorpje Anthisnes is een ander fraai voorbeeld van de Luikse Condroz. Behalve de “Avouerie’ (een gerechtstoren) zijn er enkele andere opmerkelijke bouwwerken in de gemeente.

Info- 04 384 35 44

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen