MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Taxuskever

2831 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Nederlandse naam: GEGROEFDE LAPSNUITKEVER

Wetenschappelijke naam :   OTIORHYNCHUS SULCATUS

De kever zelf is ongeveer 1 cm groot, grijszwart van kleur en de voelsprieten staan op een typische manier op de iets verlengde snuit. Die verlengde snuit is typisch voor de ‘snuit’-kevers. Op de dekschilden komen in de lengterichting groeven voor. De schilden zijn  niet egaal van kleur, er komen lichtgele vlekjes op voor. Omdat de harde schildvleugels met elkaar vergroeid zijn, kan de gegroefde lapsnuitkever niet vliegen. 

De kevers zijn dan ook genoodzaakt om te kruipen.

En dat kunnen ze dan ook goed : gedurende één nacht kan een kever gemakkelijk enkele 10 –tallen meters ver kruipen. Overdag zit de kever in allerlei schuilplaatsen weggeborgen. In kwekerijen vooral tussen de potkluit en de pot is hij gemakkelijk te vinden. ’S Nachts wordt hij dan actief en vreet aan de bladeren. Hij wordt ‘taxus’-kever genoemd maar vreet aan bladeren van diverse planten zoals rododendron, schoenlappersplant, euonymus...  

De larve is in haar eindstadium ook zowat 1 cm groot, vuilwit tot crèmekleurig met een roodbruine kop. Het lichaam is vaak lichtjes gekromd in een typische C-vorm. Ook de harde stijve haren op het lichaam zijn kenmerkend. De poppen zijn eveneens wit tot crèmekleurig. De poten van de latere kever zijn er reeds duidelijk zichtbaar in. Vanaf begin mei verschijnen de eerste kevers uit de poppen.

Deze ontpoppingsperiode loopt door tot half juli, met een piek rond begin juni. Op het moment dat de kever uit de pop sluipt, is hij nog erg week, want de chitinehuid is nog niet verhard. De kever boort zich naar de oppervlakte en door inademen van zuurstof verhardt de chitinehuid. Daarna gaat de kever op zoek naar voedsel namelijk vers blad of zachte bast.  

De vraatpatronen van de kever die daarbij ontstaan zijn zeer kenmerkend: golfvormige happen vertrekkende vanuit de bladrand. Ongeveer een maand na ontluiken gebeurt er reeds eiafleg. Eigenaardig hierbij is dat de vrouwtjes zonder bevruchting door mannetjes, toch levensvatbare eitjes afleggen, waaruit uitsluitend vrouwtjes ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat àlle ‘taxus’-kevers voor nakomelingschap kunnen zorgen !!

Per kever kunnen er 300 tot 1000 eitjes worden afgezet van zowat 0.8 mm groot, onzichtbaar met het blote oog. Vanaf eind juli – begin augustus zijn de eerste larven te verwachten. Ze vreten aan de wortels van de meest verscheidene planten om zich te ontwikkelen. Tot op een diepte van 10 cm komen ze voor, voornamelijk aan de zuidkant van de plant. Ze worden naar de wortels gelokt door koolzuurgasontwikkeling.

De duur van het larvestadium is onregelmatig en soms lang : van 9 tot soms 22 maanden ! !  Dit heeft te maken met de bodemstructuur en het voedselaanbod. Naarmate de larve groeit gaat zij zich steeds meer richten naar de grotere wortels. Dikke wortels worden ontschorst en vaak vreten de larven de schors van de gehele wortelhals of stambasis af wat tot afsterven van de plant leidt. In elk geval overwintert de larve en vreet tot in de lente door aan de bredere wortels, waarna het verpopt. De larven gaan dus tijdens de winter door met eten, als de temperatuur tenminste niet te laag is. Het popstadium is vrij kort namelijk 15 tot 25 dagen, meestal vanaf half april – half mei.

Biologische bestrijding:

Een andere methode is het inzetten van nuttige nematoden: Heterorhabditis megidis Deze nematoden gaan wanneer ze uitgezet worden, actief op zoek naar de larven van de taxuskever om ze te doden.

 

2 reacties op dit artikel

2 reacties

  • Hans H. Hans H. Eddy, onder biologische bestrijding begin je me "Een andere methode .....". In het stuk daarboven zie ik echter niets over "de eerste methode".......
    Woensdag 7 Maart 2018 om 13:39
  • Jeannette v. Jeannette v. Buiten Heterorhabditis megridis is ook Heterorhabditis bacteriophora een goede bestrijder van de larve van taxuskevers (mobium). Deze aaltjes zijn te gebruiken bij een bodemtemperatuur van 10 á 13 graden. Wil je toch al eerder beginnen met bestrijden, dan kies je voor een ander soort aaltjes, Steinernema krausse. Die kunnen ingezet worden vanaf 5 graden (bodemtemperatuur). Tegenwoordig zijn ook mixen van twee soorten aaltjes verkrijgbaar: https://www.biocontrole.nl/tax...
    Woensdag 7 Maart 2018 om 17:39

Log in om een reactie te plaatsen