MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tekort aan vitamine D door te weinig vette vis

239 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tekort aan vitamine D door te weinig vette vis


Een aanzienlijk deel van de wereldbevolking heeft onvoldoende vitamine D in het lichaam. Dat kan niet alleen leiden tot rachitis, botbreuken en infecties, maar mogelijk ook tot bepaalde kankers, zo blijkt uit de eerste onderzoeksgegevens van de Leuvense topexpert en hoogleraar Roger Bouillon.

Wereldwijd heeft minstens een miljard mensen een tekort aan vitamine D en in Europa is dat bij de helft van de inwoners of 255 miljoen mensen zo. Onder de 75-plussers is het twee op de drie en bij vrouwen van rond de vijftig is het een derde. Ook bepaalde groepen jongeren hebben onvoldoende vitamine D. In de wintermaanden heeft soms tot 85 procent van de tienermeisjes een vitamine D-tekort.

Dat alles blijkt uit ruim tien jaar onderzoek naar de cruciale vitamine, die aangemaakt wordt door in de zon te zitten of door vette vis te eten. Naast het overweldigende tekort wordt ook steeds duidelijker dat de resultaten van dat tekort ernstig kunnen zijn. Dat zegt topexpert Roger Bouillon (KU Leuven), die afgelopen weekend een lezing gaf over het onderwerp op een internationale conferentie van endocrinologen in Glasgow.

"Kanker is een mogelijk gevolg van de vitamine D-tekort. Uit de meest recente onderzoeken met proefdieren blijkt namelijk dat de dieren met een tekort vaker kanker ontwikkelen", zegt Bouillon vanuit Glasgow. "Muizen zijn uiteraard geen mensen, maar ook wat mensen betreft zijn er al aanwijzingen dat er een verband is met prostaat-, borst-en dikkedarmkanker. Daarnaast blijft zo'n tekort mee aan de oorzaak liggen van botbreuken, diabetes type één, infecties en onder andere tbc".

Risicogroepen zijn niet alleen jonge kinderen en ouderen, maar ook immigranten met een donkerdere huidskleur die in Noord- en West-Europa komen wonen. Bouillon: "Wij zijn in de loop van de evolutie blank geworden omdat we zo met een minimum aan zon vitamine D kunnen aanmaken, maar mensen met een donkerdere huid hebben daar nog altijd veel meer zon voor nodig. Bij de Bangladeshi in Groot-Britannië is het vitamine D-tekort bijvoorbeeld algemeen".

Bron: De Morgen   3 april 2006

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen