MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

The High Line in New York

1441 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Manhattan, in New York, is een klein schiereiland dat vooral bekend is omwille van zijn wolkenkrabbers, gele taxi’s en zijn financiële centrum Wall Street. Het is één van de meest dichtbevolkte plaatsen en ruimte is er schaars. Het grote stadspark Central Park is de groene long waar velen een uitlaatklep vinden  en even de hectische wereld kunnen ontvluchten.

highline.jpg

©TheHighLine.org

 

Sinds kort heeft Manhattan echter nog een mogelijkheid op dit gebied: ‘The High Line’. Dit park is gevestigd op een wel bijzondere locatie: een oude verlaten spoorlijn die zo’n 10 meter boven de grond loopt. Deze spoorlijn werd in 1930 aangelegd om goederentreinen uit de straten van Manhattan weg te halen. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw reden er echter geen goederenwagons meer over en begon het verval van deze spoorlijn. Projectontwikkelaars lagen op de loer en in 1999 werd er zelfs aan slopen gedacht maar twee New Yorkers (Robert Hammond en Joshua David) startten een reddingscampagne ‘Friends of The High Line’.

Als spoorlijn was The High Line zo’n twaalf meter breed en 2,3 kilometer lang. Nu als park werd het ingedeeld in 3 secties. Het eerste deel werd geopend in 2009 en sectie 2 gaat nu in juni 2011 open.

Dit park is in vele opzichten uniek, niet in het minst  door de creatieve manier waarmee men dit heeft aangepakt. Tijdens de jaren van verval zorgde de natuur zelf voor de eerste natuurlijke vegetatie en deze vormde dan ook de inspiratie voor de verdere beplanting. Hiervoor werd beroep gedaan op de Nederlandse tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf. Oudolf is vooral bekend omwille van zijn natuurlijk ogende beplanting door gebruik te maken van grassen en vaste planten (prairieplanten!) die zich ook onder minder gunstige groeiomstandigheden perfect ontwikkelen en die beheersbaar blijven. Aangezien men hier met een aangelegde infrastructuur boven de grond te maken heeft, was de grondlaag beperkt en zeker niet optimaal van voedingswaarde en waterhoudend vermogen.

Voor het eerste deel van dit park werden reeds meer dan 250 verschillende soorten bomen, struiken en vaste planten toegepast die mooi aansluiten op de beplanting die er reeds spontaan was gegroeid in de 25 jaar van inactiviteit.

Dit park is echt een aanrader en een plezier om te ontdekken. Eens je omhoog gaat en de drukke straat verlaat kom je in een oase van rust terecht en maak je een wandeling doorheen verschillende sferen: van het bosgevoel in het Gansevoort Woodland in het zuiden, naar verschillende graslanden in het noordelijk deel (Washington en Chelsea grasslands). Verder kom je onderweg ook nog verschillende culturele ruimtes door zoals een amfitheater dat door middel van een venster als achtergronddecor, een blik geeft op een drukke New Yorkse straat, een publieke kunstgalerij en een waterelement tussen de bomen dat voor verkoeling zorgt in de zomer. De perfect uitgekozen beplanting zorgt ervoor dat er wel degelijk steeds iets in bloei staat of bepaalde accentplanten die de aandacht trekken.

Alle info omtrent The High Line vind je op deze WEBSITE

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen