MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Thunbergia alata

6455 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Thunbergia alata

1234.png

Naam

Thunbergia alata

Nederlandse naam

Suzanne-met-de-mooie-ogen

Familie

Acanthaceae

Herkomst

Tropisch Afrika

Standplaats

Een zonnige, warme plek. Ook geschikt voor halfschaduw. Wel beschermen tegen felle, warme middagzon. Kan enkel naar buiten als de temperatuur hoger dan 10°C bedraagt. Indien hij in volle zon staat mag de grond zeker en vast niet uitdrogen. Een ideale éénjarige klimplant om ook langs pergola’s of een kaal muurtje of schutting te laten groeien. Mits steunmateriaal (bamboestokjes) kan de plant ook in potten worden toegepast. Gebruik goed doorlatende, lichte maar voedselrijke grond en zorg voor een goede drainage. Wordt tot 2m hoog.

Bloei

Bloeit een zomer lang. De bloemen kunnen verschillende kleuren hebben (oranje, gele, crèmewit). Opvallend is de donkere keel. Na de bloei vormen zich vruchten waarin de zaden zitten.

Algemene kenmerken

Krachtig groeiende niet winterharde vaste plant met diepgroen, hartvormig (eirond-elliptisch) blad en windende stengels. De plant is niet zelfhechtend en heeft dus steunmateriaal nodig. Wordt bij ons als eenjarige behandeld. Vermeerderen kan door zaaien. Jonge plantjes slechts uitplanten als de kans op nachtvorst voorbij is en als de temperatuur 's nachts zelfs niet lager wordt dan 10°C, want koude is nefast voor deze plant. Als de plant wat kaal wordt onderaan, knip dan wat scheuten terug.

Verzorging

Regelmatig water geven en de grond niet laten uitdrogen. Plantenvoedsel toevoegen aan het water komt de bloei ten goede. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Vermijd dat de plant langdurig met zijn wortels vochtig staat. Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig kleine gietbeurten.

 

• Thunbergia alata 'Alba' : witte bloemen met een donkere vlek
• Thunbergia alata 'Bakeri' : volledig witte bloemen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen