MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tibouchina urvilleana

7280 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

tibouchina

Naam

 Tibouchina urvilleana

Nederlandse naam

 Tibouchina

Familie

 Melatomateceae

Herkomst

 Zuid-Amerika

Standplaats

 De plant verdraagt geen nachtvorst.  Vanaf mei kan de Tibouchina op een zonnige plaats  buiten worden gezet. Wel beschermen tegen felle  middagzon (om verbranding van het blad te vermijden)  en wind.  Op een tochtige plaats kan de plant zijn bloemknoppen   laten vallen.  Regelmatig voldoende water geven en liefst kalkarm  (regenwater) water.    De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar  binnen gehaald en moet overwinterd worden op een  lichte plaats bij een temperatuur van +/- 10°C.  De ruimte regelmatig luchten om aantasting van insecten  en ziektes te voorkomen.  Plaats de plant in potten met humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende grond.  Zorg voor een goede drainage. Verpotten gebeurt het best in het voorjaar. Tijdens de bloeiperiode regelmatig wat voedsel geven. De plant kan ook in de winter bloeien als hij op ee  warme plaats staat maar het is beter om de plant in  deze periode te laten rusten

Bloei

 De plant bloeit rijkelijk met grote bloemen in een schitterende violet/paarsblauwe kleur. De bloemen hebben geknikte meeldraden. 5 lange en 5 korte paarse meeldraden.Voor de bloei verschijnen de rozerode, behaarde knoppen. Om de bloei te verlengen snoeit u best de uitgebloeide bloemen weg. In de natuur vormt de plant ook eivormige of langwerpige doosvruchten.

Algemene kenmerken

 Tibouchina is infeite van nature een snelgroeiende  sierheester.  Naast de bloemen is er ook het decoratieve, donzige blad en de min of meer vierkante, behaarde stengels. De onderkant van het blad is door de dichtere beharing  lichter groen of rood gekleurd. Hij doet het vooral goed in warme zomers.  Vermeerderen kan door het nemen van stekken in de  zomer of eind voorjaar. Planten die op stam verkocht worden kunnen in vorm  gehouden worden door de langste takken in te korten. Om de planten compact te houden is snoeien nodig. U kan de langste en zwaarste takken tot ongeveer de helft terugsnoeien.  Snoeien gebeurt best in februari - maart.

Verzorging

 Tijdens de bloei moet de plant regelmatig (bijna dagelijks) water krijgen. Om de 14 dagen wat meststof aan het water toevoegen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. De wortelkluit goed vochtig houden en niet laten  uitdrogen.

In de winter spaarzaam water geven maar de wortelkluit zeker niet laten uitdrogen. Gebruik het liefst kalkarm water want de plant houdt niet van kalk.  De plant terugsnoeien voor de winterperiode. Vanaf het voorjaar de plant geleidelijk naar een warmere  plaats verhuizen.

Soorten

 T. urvilleana; T. 'Jules'; T. hybriden

tibouchina 400.jpg

 

tibouchina5.jpg

 

 

Algemene tips voor planten in potten:

  • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
  • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
  • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
  • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
  • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
  • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
  • potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
  • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 
 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen