MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Gratis tulpen plukken in Amsterdam en Antwerpen!

4286 x gelezen
door Tulpentijd • Vrijdag 11 Januari 2019

Vanaf januari is het weer tulpentijd. Het seizoen van deze energieke bloem barst los en tulpen zijn in haast alle kleuren en vormen verkrijgbaar. Knalroze, dieppaars, vuurrood of fluoriserend geel… tulpen stemmen vrolijk en geven energie.

 

Op Nationale Tulpendag, zaterdag 19 januari 2019, vindt in Amsterdam en in Antwerpen de officiële aftrap van het tulpenseizoen plaats. Tulpenkwekers nodigen iedereen uit om in een speciaal aangelegde pluktuin, pal voor het paleis op de Dam, of op het Koningin Astridplein in Antwerpen, gratis een bosje tulpen te plukken. Dit jaar is het thema ‘Flowerpower’ en dat komt onder meer tot uiting in het kleurrijke tuinontwerp.

Tulpen uit Amsterdam
Voor wie de ‘flowerpower’ en het verbindende effect van de tulp wil ervaren, is de Dam op Nationale Tulpendag ‘the place to be’. Mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten komen hartje winter naar dit typisch Hollandse lentefeest. In totaal kunnen zo’n 200.000 (!) tulpen geplukt worden die thuis voor een vrolijk lentegevoel zorgen. Voordat de poorten van de pluktuin opengaan, is de immense bloemenzee te bewonderen vanaf een speciale kijkersbrug. Om 13.00 uur zal een bijzondere gast de tuin officieel openen en daarna mag het publiek naar binnen om een bosje van 20 tulpen te plukken. Naar verwachting is de pluktuin tot 17.00 uur geopend (op=op).

Overal tulpen
Ben je niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen? Behalve op de Dam wordt de start van een nieuw tulpenseizoen ook in heel Nederland gevierd. Veel bloemisten organiseren vanaf 19 januari bijzondere tulpenacties en -activiteiten in hun winkel.

Tulpentijd
Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Samen met familie, vrienden en vrijwilligers leggen Nederlandse tulpenkwekers de pluktuin aan. Tot en met eind april is het tulpentijd. Hollandse tulpen zijn dan volop verkrijgbaar bij onder meer bloemist en supermarkt. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig.
 

Tulpentips

  • Snij de stelen schuin af en zet ze in een schone vaas. In de dagen erna opletten of er genoeg water in de vaas blijft. Bijvullen met schoon water is voldoende.
  • Gebruik koud water en voeg voeding toe. Er is speciale tulpenvoeding te koop.
  • Zet tulpen in een ruime vaas. Bloemen en stelen houden ervan om wat ruimte te hebben.
  • Tulpen houden van een ‘koele’ omgeving. Zet daarom tulpen bij voorkeur niet op een zonnige plek of vlakbij de verwarming. 

 

Lees verder op Tulpentijd »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen