MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tijd voor wat tuinonderhoud in januari

9946 x gelezen
door CYL • Donderdag 28 Januari 2021

Het nieuwe jaar is al een tijdje bezig. Heeft u ook nieuwe plannen voor uw tuin? Dan is dit het moment om daar eens goed over na te denken.  Laat u inspireren door tijdschriften, tuinprogramma’s op tv en catalogi. Leg uw ideeën eens voor aan andere tuinliefhebbers en vertrouw uw plannen toe aan het papier.

U kunt deze tijd ook gebruiken om wat onderhoud te doen aan bijvoorbeeld schuttingen, decoratiematerialen en gereedschap. Als u dan later weer in uw warme huiskamer zit, smaakt die geurige kop koffie of chocolademelk extra goed!

Rustig aan beginnen 

Aan bollen, knollen en kuipplanten hoeft u in deze tijd van het jaar niet zoveel te doen, behalve controleren of ze niet bevriezen of verrotten. Sommige bomen en struiken kunt u nu al snoeien, zoals overwinterende fuchsia’s en bessenstruiken.

Wilt u alvast wat kleur in de tuin? U kunt nu winterbloeiende struiken kopen die uw tuin in deze grijze maanden lekker opfleuren. Als het niet vriest, kunt u ze zelfs planten.

Denk aan de vogels 

Winters met veel sneeuw en vorst, lange schaatstochten en wandelingen in het bos. Die winterse plaatjes lijken ook nu weer tot het verleden te horen. Voor de tuin zijn ouderwets strenge winters niet verkeerd. Zo biedt de isolatie van een flink pak sneeuw een mooie beschermlaag voor de planten.

De vogels hebben het in de wintermaanden wat moeilijker. Zelfs als er geen sneeuw ligt, kunnen zij met moeite aan voldoende voer komen. U kunt ze bijvoeren, bijvoorbeeld met stukjes fruit om aan hun vitaminebehoefte te voldoen.

Nu snoeien

Bessenstruiken

Rode, witte en zwarte bessen en kruisbessen kunt u nu al snoeien.

Sierbomen

Ook veel boomsoorten kunt u nu in model snoeien, maar geen zware takken snoeien bij berk, esdoorn of walnoot. Daarvan komen de sapstromen binnenkort op gang en dan kunnen ze na snoei sterk blijven bloeden waardoor de wonden niet sluiten. Wacht met ingrijpend snoeien tot de herfst.

Klimfruit

Het snoeien van druif en kiwi moet voor eind januari gebeuren om sterk bloeden te voorkomen.

Fruitbomen

Wacht liefst tot februari met het snoeien van fruitbomen. Het gevaar op aantastingen is anders aanwezig. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei.

Wilde scheuten verwijderen

Verwijder wilde scheuten rond de stammen van sommige vruchtbomen. Zoek de aanhechting in de grond op en draai de scheuten eraf. Niet wegsnoeien: dan verschijnen er alleen maar meer scheuten.

Vruchtbomen opschonen

Verwijder verdroogde vruchten die nog in vruchtbomen hangen: dit zijn echte infectiebronnen. Ze kunnen schimmelsporen bevatten die later problemen geven.

Nu planten

Bomen planten

Bomen en haagplanten worden nu met kale wortels aangeboden. Plant ze zo snel mogelijk, tenzij het vriest. Als u daarvoor niet direct in de gelegenheid bent, de planten tijdelijk inkuilen: een gleuf graven, de planten erin zetten of er schuin inleggen en de wortels met grond bedekken.

 

Onderhoud

Gazon beluchten

Op plekken waar vaak wateroverlast optreedt, kunt u de grond beluchten (gaten prikken met een speciale beluchter of tuinvork). Doe dit alleen tijdens niet-vriezend weer, als de grond niet bevroren is nooit (of zo min mogelijk) over een bevroren gazon lopen. Zo voorkomt u slechte plekken in het gras. Strooi regelmatig scherp zand op zulke plekken, dat maakt de grond minder modderig.

In geval van sneeuw

Een flink pak sneeuw is een uitstekende beschermlaag voor uw planten. Sneeuw is sterk isolerend. Op coniferen met opgaande takken kan een pak sneeuw zwaar drukken, waardoor de takken gaan uitbuigen en zelfs kunnen afbreken. Verwijder de sneeuw om te voorkomen dat de vorm zich niet herstelt.

De vijver moet ademen

Met een ijsvrijhouder zorgt u ervoor dat uw vijver niet helemaal dichtvriest. Kwalijke gassen kunnen uit het water ontsnappen en zuurstof kan toetreden. Zo blijft de vijver ook gezond als het water met een ijslaag is bedekt.

Een vijver aanleggen

Als u nu een vijver aanlegt – bij vorstvrij weer – kunt u er al vanaf april plezier van hebben. Gebruik goede vijverfolie (rubberfolie is zelfs bij lage temperaturen heel flexibel). Houd de uitgegraven grond in de tuin. Maak er elders verhogingen mee. Dan is later de hele tuin weer gemakkelijk te egaliseren.

Boombanden controleren

Een boomband kan te strak zitten en in de bast groeien. Maak de band losser. Te losse banden die in een boombast schuren, vaster zetten.

Kuipplanten controleren

Controleer op aantastingen zoals luis en schimmels. Ruim afgevallen bladeren en dode takjes op, dat kunnen infectiebronnen zijn. Zorg op de bewaarplek regelmatig voor frisse lucht en laat de wortelkluiten niet helemaal uitdrogen.

2 reacties

  • Wim M. Wim M. goeiendag, plaats ik best mijn kuipplanten in de serre bij vorstweer? (aalbessen)
    Vrijdag 24 Januari 2014 om 11:08
  • Dieter D. Dieter D. Als ze in een kuip staan lijkt me dit inderdaad het veiligste...
    Woensdag 29 Januari 2014 om 16:42

Log in om een reactie te plaatsen