MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tijm

1218 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tijm

De talenten van dit veelzijdig en heerlijk geurend heestertje zijn moeilijk in enkele woorden te vatten. Niet alleen vormt tijm een onmisbaar bestanddeel van de Franse gastronomie, bovendien komt het ook je gezondheid op de meest uiteenlopende vlakken ten goede. Wat voor de Grieken en Romeinen een heilige plant was, is voor ons vandaag een hoogst veelzijdig hulpmiddeltje. En dit zowel in de keuken als in de kruidenapotheek.

Namen noemen

Al bestaan  er wel meer dan 300 soorten, toch is het vooral de echte tijm of Thymus vulgaris die we op het doorsnee kruidenrek aantreffen. Dit is de gekweekte vorm van de wilde tijm, Thymus serpyllum, die ongeveer dezelfde eigenschappen bezit . De naam serpyllum dankt het kruid aan de manier van groeien: als een slang over de grond. Het woord tijm is afgeleid van het Griekse thymos wat staat voor moed en kracht. De Grieken hadden immers gemerkt dat heel wat bezige bijen rond deze plant zoemden en naarstig honing verzamelden. Zo kwam het dat tijm het symbool werd van ijver en werklust maar ook van dapperheid en zelfopoffering. De plant werd door de Grieken en Romeinen als heilig beschouwd en vaak gebruikt bij godsdienstige plechtigheden. Romeinen deden ook tijm in hun bad om daaruit moed te putten. De vrouwen borduurden tijmtakjes op de kledeij van de ridders als teken van dapperheid. een legende wil dat tijmblaadjes eigenlijk de tranen van de mooie Helena van Sparta zijn. Die werden door de goden omgevormd tot blaadjes om de onverschrokken krijgers te helpen en al hun kwalen te verdrijven.

Gezond met tijm

In het rijtje van kruiden dat al sinds mensenheugenis wordt gebruikt als geneesmiddel, neemt tijm een belangrijke plaats in. De oude kruidengeleerde Plinius vond dit bijvoorbeeld een uitnemend middel tegen slangenbeten en hoofdpijn. Later werd tijm ook al wel eens het antibioticum van de armen genoemd. Tijm bevat inderdaad een krachtig antiseptische of ontsmettende stof die thymol heet en zowel bacteriën als schimmels doodt.

Aangezien de tijm zowel ontsmettend als slijmverdunnend werkt, vormt het een probaat middel tegen infecties van de luchtwegen. Wie gevoelig is voor verkoudheden en griep kan zelfs preventief elke morgen een kopje tijmthee drinken. Overgiet 1 takje tijm of 1 teelepel gedroogd kruid met een kopje kokend water en laat gedurende 10 minuten rusten. Tijm is ook een veel voorkomend ingrediënt van hoestsiropen (bijvoorbeeld Winiefreds Tijmsiroop, enkel verkrijgbaar in de apotheek). Je tandvlees ontstoken of last van schorre keelpijn? Gebruik het aftreksel dan als spoelmiddel of gorgeldrank. Deze thee helpt ook bij een slechte adem, verminderde eetlust en vertraagde spijsvertering. Het verdrijft darmgassen en biedt soelaas bij krampen. Uitwenidg lenigt een kompres met tijm reumapijnen.

Let op: aangezien tijm de baarmoeder stimuleert, gebruik je bij zwangerschap beter niet te veel tijm en zeker geen tijmolie.

Winiefred weet raad

  • SLAAPWEL

Zet een potje tijm naast je bedstee als je 's morgens wil ontwaken met de geur van de alpen.

  • TIJMBAD

Dompel je eens onder in een heerlijk geurend tijmblad. Het helpt bij koorts, migraine, hoofd- en reumapijn. Overgiet 250 gram tijm met 1 liter kokend water en laat 20 minuten trekken. Zeef, doe het aftreksel bij het badwater en geniet. Met 1 eetlepel tijmolie lukt het ook. Goed verdunnen.

Beestig goed

Aan het aroma van tijm kunnen bijtjes en vlinders moeilijk weerstaan. Wie deze bestuivers dus in zijn tuin wil halen, moet vast enkele tijmplantjes voorzien. Tijm levert trouwens zeer lekkere honing op en dat zullen de imkers zich geen tweemaal laten zeggen.

Volksweetjes

In 1663 werd er een soep van tijm gebrouwen die wel een zeer bijzondere eigenschap bezat: ze kon je eensklaps van je verlegenheid afhelpen. Ook de schotten durfden zich al eens wat moed indrinken, en niet met whisky maar met een gezond kopje tijmthee.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen