MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tilia cordata ‘Green Globe’

3706 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tilia cordata ‘Green Globe’

 789456.png

Naam

Tilia cordata ‘Green Globe’

Nederlandse naam

Kleinbladige winterlinde

Familie

Tiliaceae

Franse benaming

Tilleul à petites feuilles

Engelse benaming

Littleleaf Linden

Herkomst

Europa

Hoogte

Meestal geënt op 2.20m totale hoogte max 3.5 à 4m

Blad

tot 7cm lang, hartvormig, donkergroen. Herfstkleur: geel

Bloemen

2cm doorsnede, lichtgeel, vijf kroonbladen, welriekend, in opstaande tuilen van 5-8 bijeen.

Vruchten

Rond, houtig, grijsgroen. Ca. 6 mm doorsnede.

Standplaats

op goed vochthoudende gronden, maar ook op droge gronden. Voor lichtzure, neutrale en licht alkalische grond.

Snoeien

Midden zomer tot midden winter. Ze bloeden bij snoei in het voorjaar.

Algemeen

Dit boompje wordt meestal bovenveredeld en ontwikkeld dan een mooi bolrond kroontje. Het is een goed alternatief voor de alom gekende bolacacia, bolesdoorn en bolcatalpa! De hartvormige donkergroene blaadjes zijn kleiner als bij de soort.

De boom bloeit in juni-juli met de typisch geurende lindebloesem. De twijgen zijn dun en warrig. De bast is eerst glad en grijs maar wordt later zwartgrijs met overlangse groeven.

De bladeren van Tilia cordata ‘Green Globe’zijn aan de onderzijde voorzien van een waslaagje. Hierdoor is de boom goed bestand tegen stof, uitlaatgassen, fabrieksrook en andere schadelijke dampen. Tilia cordata ‘Green Globe’ zal nog vrij goed gedijen in zwaar verstedelijkte milieu’s. Zelfs de zilte zeewind speelt dit boompje weinig parten. Door het waslaagje vinden evenmin de bladluizen hun gading.

Verder is Tilia cordata ‘Green Globe’goed bestand tegen de droogte; hij groeit zelfs op een droge zandgrond. Tevens verdraagtTilia cordata ‘Green Globe’verharding op zijn wortels.

Tilia cordata ‘Green Globe’is een boompje dat door zijn zéér beperkt kroonvolume uitermate geschikt is voor de kleine stadstuin. Zelfs op een koer of in een grote bak op een daktuin vind hij nog een plaatsje. Lindes zijn ook vrij goed te snoeien. Men kan deze boom dus perfect in een bol blijven knippen.

Persoonlijk zie ik deze boom het liefst in een formele opstelling. Hagen en geschoren vormen in Buxus, Taxus of Fagus zijn zijn ideale bondgenoten. Engelse rozen, Lavandula angustifolia, Calamintha nepeta en andere warmteminnende planten zullen goed in zijn buurt gedijen. Maar ook in een tapijt van groenblijvende bodembedekkers zoals Waldsteinia ternata of Geranium cantabrigiense St Ola komt Tilia cordata ‘Green Globe’ goed tot zijn recht.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen