MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tomaten: misvormde vruchten

2722 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

1. TOMATEN DIE BARSTEN

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

1. Temperatuurschommelingen tussen dag/nacht. Vooral in een kas/serre kunnen op zomerse dagen de temperaturen flink oplopen, terwijl de nachten dan weer sterk afkoelen. Probeer te vermijden om tijdens zulke periodes 's avonds water te geven. De tomaten nemen het water op en komen overdag onder waterdruk te staan omdat ze door de hoge luchtvochtigheid dit water niet kwijt kunnen via verdamping waardoor ze openbarsten.

2. Te droge grond heeft hetzelfde effect. Hou de grond steeds goed vochtig. Als de grond droog heeft gestaan en je geeft daarna water dan zullen de tomaten tijdens het rijpingsproces gaan barsten. Droge grond tijdens het rijpingsproces zal ervoor zorgen dat de plant haar water ergens anders moet zoeken. Zij haalt het dan uit de vruchten zelf waardoor de celstructuur verandert en de kwaliteit van de vruchten sterk vermindert.

Tomaten die gebarsten zijn gaan sneller rotten. Ze zijn ook een makkelijke prooi voor fruitvliegjes die in de barsten hun eitjes leggen. Die fruitvliegjes zorgen er ook voor dat de tomaten zuur gaan smaken omwille van een bacterie die ze overbrengen.

Zorg steeds voor een goed geventileerde serre. Geef regelmatig water en liefst niet 's avonds (vooral tijdens het rijpingsproces van de vruchten).

 

2. GROENKRAGEN

Rond het inplantingspunt van de kelk vormt zich een donkergroene zone die bij het rijpen geel verkleurt. Dit zijn de zogenaamde 'Groenkragen' Deze ontstaan door een overmatige zoutconcentratie in de grond. Oorzaak is vaak het gebruik van scheikundige meststoffen. Een andere oorzaak is een te hoge bestraling van de zon. Scherm de vruchten af van te fel zonlicht.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen