MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tomatenplaag - Phytophtora infestans

5052 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Valse meeldauw is de verzamelnaam voor een groep schimmels, die verantwoordelijk zijn voor een hele reeks ernstige bladziekten in de moestuin. Valse meeldauw veroorzaakt aanvankelijk bleke vlekken op de bovenzijde van de bladeren. Bij verdere doorgroei van de ziekte verkleuren de vlekken snel bruinachtig en verschijnt bij vochtig weer een grijsachtig schimmelpluis op de onderzijde van de bladeren. Bladeren en bladstelen verschrompelen, rotten weg of vallen af. Valse meeldauw breidt zich vooral explosief uit bij zwoele weersomstandigheden. Vocht en warmte geeft ze dus de vrije hand, tenzij u tijdig optreedt.

Phytophtora infestans -  Tomatenplaag

Deze schimmel tast op dezelfde wijze als bij de aardappelplaag alle bovengrondse plantedelen aan: bladeren, stengels en vruchtstelen. De vruchten vertonen donkere vlekjes, die later samenvloeien tot één grote rottende plek.

Oplossing: Vanaf het planten om de 10 – 12 dagen preventief Bordeauxse Pap (100g/10 l water/100 m2)

Of Dithane WG (21g/10 l water/100 m2) toepassen. Ben je te laat, dan kan men proberen de planten te redden door 2 tot 3 bespuitingen kort na elkaar uit te voeren (max. 4 dagen tussentijd).

De tomatenplaag wordt nogal eens verward met neusrot, een gebreksziekte die een donkerbruine, ietwat ingezonken vlek veroorzaakt op de top van de vrucht (niet elders!). Bladeren of stengels vertonen bij neusrot nooit vlekken. Neusrot komt vooral op zure, kalkarme gronden voor. Enkele malen kalken kan dit probleem oplossen.

Oplossing alternatief

Het is vooral belangrijk om het probleem te voorkomen. je kan de aantasting in een vroeg stadium herkennen door te letten op gele plekjes die later bruin kleuren en verdrogen. Verwijder regelmatig de aangetaste bladeren om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Preventief werkt heermoesthee. Laat 110-200 gram/liter water verse heermoes een nacht trekken en daarna de heermoes uit het water halen en 10-60 min. laten koken in vers water. Voeg daarna het kookaftreksel en het koude aftreksel samen, zeven en 1:4 tot 1:20 verdunnen. Voor het verspuiten kan je nog wat groene zeep (0.3-0.5%) toevoegen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen