MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tonderzwam herbergt onbekende sluipwesp

327 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tonderzwam herbergt onbekende sluipwesp.


Onderzoekers van Alterra van Wageningen UR hebben in tonderzwammen een nog onbekende sluipwesp gevonden. Eerder bracht het onderzoek al een voor Nederland nieuwe keversoort aan het licht.

Sinds de jaren tachtig wordt dood hout in het Nederlandse bos niet meer weggehaald. De tonderzwam profiteert daarvan, en met deze schimmel ook diverse insectensoorten die leven van de zwam. ‘Een tonderzwam is een klein ecosyteem’, zegt Leen Moraal van Alterra. ‘Veel insecten leggen er hun eitjes. De larven vreten zich door de zwam.’

tonderzwamwau.jpgFoto: Theodoor Heijerman

Moraal en zijn collega’s hebben tonderzwammen uit verschillende Nederlandse beukenbossen verzameld en de larven uit laten groeien tot volwassen dieren. Dat zorgde voor veel verassingen. De onderzoekers vonden onder andere de kever Bolitophagus reticulatus, een soort die in Nederland niet eerder werd waargenomen, en de sluipwesp die nog geen naam heeft. ‘Hij is van de familie Mymaridae, maar verder kwam ik niet’, zegt Moraal. ‘Ik heb een paar exemplaren opgestuurd naar Riverside University in Californië, waar de expert op dit gebied zit. Deze stelde vast dat het om een onbeschreven soort ging.’

Moraal kan niet zeggen of de soort ook zeldzaam is. ‘We hebben hem op meerdere plekken gevonden, dus mogelijk is hij zelfs vrij algemeen in Nederland en de rest van Europa’, aldus Moraal.

De sluipwesp wordt nu in Californië verder onderzocht. Naar verwachting wijden we in het najaar een publicatie aan het diertje, waarin we ook zijn naam onthullen.

Koen Moons www.wau.nl

olitophaguswau.jpg

Foto: Leen Moraal

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen