MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Top 10 vaste planten voor in de schaduw

86464 x gelezen
door Ineke van Kesteren • Woensdag 5 Mei 2021

Schaduwplekken in de tuin saai en eentonig? Integendeel. In de schaduw bloeien juist de mooiste vaste planten. Als je je een beetje verdiept in schaduwplanten kom je al snel tot de conclusie dat er verrassend veel mogelijk is.

Schaduwtuin of schaduw in de tuin?
Heb je een schaduwtuin of schaduw in de tuin? Wat is eigenlijk het verschil? In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Maar schaduw in de tuin is wat anders. Vaak gaat het hier niet om diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen! 

Top 10 schaduwplanten
Veel vaste planten voelen zich als een vis in het water op vochtige, koele schaduwplekken. We hebben de top 10 voor je op een rij gezet:

 1. Monnikskap (Aconitum)
 2. Longkruid (Pulmonaria)
 3. Elfenbloem (Epimedium)
 4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 5. Gebroken hartje (Dicentra)
 6. Kerstroos (Helleborus orientalis)
 7. Varen (Polystichum)
 8. Hartlelie (Hosta)
 9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
 10. Solomonszegel (Polygonatum)
   

In de winter wil je natuurlijk ook dat je tuin er gezellig uit ziet. Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk. Er is te veel keus om op te noemen.

 


 

Vaste planten voor droge schaduwplekken
Schaduwplekken die ook nog eens droog zijn is voor veel vaste planten niet makkelijk. Met wat creativiteit zorg je er toch voor dat opvallende, vrolijke exemplaren de grond oplichten. Vooral bodembedekkers doen het er goed, mede omdat ze vocht in de bodem vasthouden.

 • Zo is het lelietje-van-dalen (Convallaria Majalis) met zijn witte bloempjes en heerlijke geur, een lust voor het oog én de neus.
 • Nog een geliefde bodembedekker is de ooievaarsbek (Geranium), die in de zomer schitterende, kleurige bloemen laat zien. Vooral de wintergroene Geranium macrorrhizum en Geranium nodosum zijn aanraders.
 • Een taaiere plant dan de elfenbloem (Epimedium) kun je bijna niet bedenken. Ondanks zijn tere bloempjes en schattige naam is deze wintergroene plant niet van zijn stuk te brengen.
 • De salomonszegel (Polygonatum multiflorum) is ook een fraaie aanwinst voor droge, donkere plekken.
 • En niet te vergeten, het labradorviooltje (Viola labradorica).
   

Tips

Door het toevoegen van humusrijk materiaal (compost) houdt de droge grond vocht en voedsel vast en gedijen de planten beter.
Het afdekken van de droge bodem met een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors is belangrijk om verdamping te beperken.

Lees verder op Perennial Power »

4 reacties

 • Renilde Renilde Bedankt Ineke!
  Zondag 21 Mei 2017 om 09:15
 • Susanne T. Susanne T. Jammer dat de plaatjes geen namen hebben, of de plaatjes bij de plantnamen staan. Wat is die met die zowel paars- als blauwachtige bloempjes? De vierde foto?
  Woensdag 31 Mei 2017 om 21:25
 • Astrid L. Astrid L. dat is het longkruid, Pulmonaria
  Donderdag 8 Juni 2017 om 16:19
 • Heidi K. Heidi K. idd had ook graag de namen bij de plaatjes gehad, bespaart heel wat opzoekwerk ;-) ondanks dat toch wel heel toffe info! bedankt!!!
  Vrijdag 8 Mei 2020 om 09:49

Log in om een reactie te plaatsen