MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Toppers van Groen Groeien ontwerpen deeltuin voor Batibouw

862 x gelezen
door Bart Verelst • Dinsdag 3 Maart 2020

Batibouw is ondertussen op kruissnelheid en de Vlaamse Tuinaannemers zijn ook van de partij. Dankzij Stijn Verhalle en Arno Deruyck is er ook een stukje 'West-Vlaamse tuininspiratie' tot leven gekomen in Brussel. De tuin- en landschapsarchitecten mochten namelijk de demo-tuin ontwerpen van het cohousingproject in Paleis 4.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing is met de campagne "Het Tuinaannemereffect" de drijvende kracht achter de cogardeningtuin, die te bewonderen valt in de nieuwe Inspiratiezone van Batibouw. De Vlaamse Vereniging voor tuinaannemers Groen Groeien, toonde op haar beurt de nodige betrokkenheid en ging op zoek naar geschikte inspiratoren en uitvoerders.

Op Batibouw, in de zone van Paleis 4 zijn verschillende types woningen te zien, waaronder een cohousingproject. Voor de tuin ervan deed het VLAM een beroep op ontwerpers Stijn Verhalle en Arno Deruyck. De realisatie van de tuin is in handen van Tuinen De Coninck uit Ternat. Joris De Conick is op zijn beurt ook actief binnen Groen Groeien. "We ontwierpen een tuin waarvan de verschillende gezinnen in het cohousingproject zouden voelen dat het hun persoonlijke tuin is, terwijl ze er eigenlijk maar deels eigenaar van zijn", legt Deruyck uit. "We kozen voor een speelse, dynamische vormgeving die uitnodigt om te genieten. Het is geen plek waar veel gewerkt moet worden en veel onderhoud moet gebeuren."

"Zowel het gebouw als de tuin voorzien in een natuurlijke opvang van regenwater", gaat Verhalle verder. "Tegels worden bijvoorbeeld gelegd met open voeg om de grondwaterreserve aan te vullen met regenwater en centraal in de tuin kan een wadi aangelegd worden. Deeltuinen hebben voordelen die in aparte tuintjes moeilijk te bekomen zijn en werken bovendien kostendelend. Tot slot is dit ook een prima voorbeeld van hoe een woning en een tuin een geheel vormen. Daarom worden beide trouwens ook best tegelijk uitgetekend en voorbereid."

Het hele project kadert tevens in de trend van klimaatvriendelijk tuinieren. Op de site zelf worden tal van links gelegd met het klimaatboek van Bart Verelst en Marc Verachtert, een baanbrekend boek waarvan nu al gezegd wordt dat het als een 'revolutionaire golf' zal waaien door de Vlaamse tuinwereld.  Bart of Marc zullen sporadisch op Batibouw aanwezig zijn om toelichtingen te geven bij het project.

Nog tot 8 maart te bezoeken op Batibouw in Brussels Expo.

Lees verder op GroenGroeien »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen