MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Trachycarpus fortunei

8020 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

trachycarpus1.jpg

Naam

 Trachycarpus fortunei  (vroeger ook Chamaerops excelsa genoemd)  In Europa geïntroduceerd door Robert Fortune (1812)  die tijdens één van zijn reizen naar Azië zaad meenam  naar Europa.

Nederlandse naam

 Chinese waaierpalm, windmolenpalm

Familie

 Arecaceae

Herkomst

 China, Japan

Standplaats

 Zonnig tot schaduw. Voorkeur voor een eerder  beschutte plaats, vooral dan met bescherming tegen  noorden- en oostenwind.  Lichte, voedzame grond.  Deze palm verdraagt wind maar de bladeren zijn mooier  als hij op een meer beschutte plaats staat.  Vermijd ook stagnerend wintervocht.  Groeit in vrijwel elke grondsoort.  Niet te diep planten.  Bij aanhoudende vorst tijdens de winter kan je best  de voet van de palm bedekken met een deken van  bladeren. Bescherm ook de stam eventueel met een  rietmat.  Trachycarpus wortelt oppervlakkig waardoor hij zich  gemakkelijk laat verplanten. De plant houdt er echter niet  van om verplant te worden.    

Bloei

 Na enkele jaren, als de stamhoogte meer dan 1m  bedraagt, verschijnen in het voorjaar (april-mei)  trossen bloemen.  Deze palm is tweehuizig. Er zijn dus palmen met  mannelijke bloemen (geelachtig) en palmen met  vrouwelijke bloemen (groenachtig).

Algemene kenmerken

 Eén van de meest toegepaste palmbomen voor de tuin.  Zorgt voor een tropisch effect op het terras (in potten)  of in de tuin.  Hij is voldoende winterhard om onze winters te  overleven (tot -15/18°C).  Groot waaiervormig blad. Dit blad vormt de sierwaarde  van deze plant.  Trachycarpus heeft een karakteristieke stam met  rafelige vezels. In China worden deze vezels gebruikt  voor bezems, touw en borstels.

Verzorging

 Zeer makkelijke plant die in vrijwel alle omstandigheden  groeit. Groeit ook snel.  Zet hem in de tuin direct op zijn juiste standplaats  want hij houdt er niet van om regelmatig verplant  te worden.  Als er een lange koudeperiode wordt voorspeld met  temperaturen lager dan -15°C, geef je de planten  best een bescherming met jutedoek bijvoorbeeld.  Bescherm de stam en het hart van de palm.  KLIK HIER

 Planten in potten kan je best in de winter op een lichte  koele plaats overwinteren.

 Afgestorven bladeren snoei je best pas in het voorjaar  weg, in de winter geven ze nog bescherming aan de  plant. Laat zo'n 5-10cm van de bladstengel aan de stam  zitten.

 In de zomer, tijdens droge, zonnige periodes moet de  palm regelmatig water krijgen omdat hij veel water  verdampt.

 Verkrijgbaar bij:  -Qualityplants - Wetteren  -Palmhunter - Roeselare In de meeste tuincentra

  trachycarpusfortuneibloemb.jpg     Bloeiwijze bij Trachycarpus fortunei

 trachycarpus_fortunei_b.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen