MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Trends in tuinafscheidingen

5623 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Voor de omlijsting of indeling van de tuin, wordt niet langer alleen gebruik gemaakt van traditionele haagplanten zoals beuk, haagbeuk, veldesdoorn, taxus, ilex of zelfs coniferen. Steeds meer tuinontwerpers integreren zowel steenkorven als schuttingen van gevlochten natuurlijke materialen (wilgentakken, kastanjehout…) in hun tuinontwerpen.

Naast het feit dat ze voor rust en privacy zorgen hebben beide systemen ook nog enkele sterke voordelen :

  • ze zijn elk seizoen mooi -ze vragen geen of nauwelijks onderhoud (geen snoeiwerk meer of behandeling tegen insecten en schimmels))
  • ze zijn tijdloos
  • ze geven onmiddellijk resultaat
     

1. Steenkorven

Zenturo Gevulde Wand Lavasteen 

Zenturo® gevuld met lavasteen

©Betafence

 

Steenkorven vinden hun roots in de wegen- en waterbouw. Er zijn diverse toepassingen mogelijk, van decoratieve wand tot keermuur of als decoratief element in een Japanse tuin bijvoorbeeld. Steenkorven kunnen in elke tuin geïntegreerd worden maar komen vooral in een moderne, strakke tuin volledig tot hun recht. De vulling kan aangepast worden aan de specifieke wensen van de tuineigenaar. Voor grote(re) projecten neem je best een tuinaannemer onder de arm maar de in de handel verkrijgbare systemen zoals Zenturo van Betafence zijn eenvoudig zelf te plaatsen.

MEER INFO

 

2. Gevlochten wilgentenen

wilgen afsluiting

Ook het vlechtwerk met wilgentakken wordt al eeuwen toegepast in waterrijke gebieden als oeverversterking, afscheiding of wand. Dit ambachtelijk vlechtwerk voelt zich vooral thuis in een ‘natuurlijke’ of ‘landelijke’ tuin, waar de nadruk op bloemen, planten, groenten en kruiden ligt. Je kan kant-en-klare gevlochten schermen kopen, maar het mooiste effect krijg je toch door  deze die ter plaatse worden gevlochten. Op die manier kies je ook voor een schutting die aansluit bij de stijl en karakter van uw tuin en woning. Nadeel is wel dat het plaatsen van dergelijke wilgenschuttingen enkel mogelijk is in de periode van juni tot december. Dit omwille van de oogst van verse takken.

MEER INFO


steenkorf

 Steenkorf gevuld met sierkeien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen