MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Trosdunning bij druiven

1008 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

clip_image001(11).jpg

Bij serredruiven is trosdunning een techniek die regelmatig wordt toegepast. Bij buitendruiven is dit echter niet het geval. Vooral druiven die men over een pergola laat groeien mogen vrij hun gang gaan en zich ontwikkelen zonder dat men ingrijpt. Plant men een druivelaar enkel voor de sier dan is het uiteraard niet noodzakelijk. Hoe meer trossen , hoe spectaculairder de plant oogt. Wil men echter van de druiven oogsten en genieten dan is trosdunning zeker aan te raden. Door het wel toe te passen kan men namelijk de rijpheid en de kwaliteit van de overblijvende trossen versnellen en verbeteren.

-Stelregel is :Hoe minder trossen hoe sneller rijp. -Laat best nooit meer dan twee trossen per tak staan. Vooral bij late soorten is dit noodzakelijk omdat bij eventueel gebrek aan zon en warmte in de late zomer, de trossen niet voldoende meer zullen uitrijpen. Bij soorten met kleine trossen die vroeg rijpen kan men eventueel drie trossen per tak laten staan. -Het is vooral aan te raden om het aantal trossen te beperken bij jonge planten. Laat de plant zich eerst voldoende ontwikkelen en sterke scheuten maken. Teveel trossen, hoe mooi en leuk het ook is, zullen teveel energie van de plant vergen. -Als teveel bladeren boven de trossen staan kan je best enkele wegsnoeien zodat ze goed bereikbaar zijn voor het licht en de warmte van de zonnestralen. Dit bevordert uiteraard het rijpingsproces maar beïnvloedt ook de kleur van de druiven.

Zomersnoei

In landen zoals Frankrijk, het druivenland bij uitstek, worden de druiven langs draden geleid. Bij ons is een zonnige muur naar het zuiden gericht nodig. Zomersnoei houdt in dat men takken die geen trossen dragen snoeit tot op 5-6 bladeren. Diegene die trossen dragen snoeit men 2 bladeren na de laatste tros. Bij takken die veel trossen dragen, dun je uit zodat de trossen op zo’n 30cm van elkaar staan. Zijscheuten wegsnoeien tot op één blad.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen