MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuin in september: is er nog wat te doen?

32118 x gelezen
Jessica G. door Jessica Griekspoor • Woensdag 30 Augustus 2023 Volg Jessica G.

We genieten nog even van de laatste dagen dat we overdag nog veel zon hebben. Voor veel mensen is de mooiste tijd van de tuin alweer voorbij. Toch valt er in de tuin in september nog genoeg te doen! De tuin moet worden voorbereid op de winter. En wist je dat deze tijd juist ideaal is om nieuwe planten te planten?

Tuin in september: voorbereiden op winter

Het lijkt nog ver weg, en dat is het gelukkig ook. Maar over een maand of twee zijn de temperaturen vaak al onder de 10 graden. En met een beetje pech krijgen we dan ook de eerste (nacht)vorst. De natuur zal zich de komende weken steeds meer gaan terugtrekken. Wat kun je in de tuin in september alvast doen?

 

  • Stop met bemesten. Planten moeten nu “afharden”. Ze moeten “leren” om zonder al die voedingsstoffen verder te gaan en zich concentreren op het leven onder de grond. De meeste planten zullen geen energie meer steken in het vormen van nieuw blad of bloemen. Ze houden een winterslaapje. Vanaf volgend voorjaar hoeven ze zich pas weer uit te sloven en kunnen ze wat extra energie gebruiken.
  • Hoe minder zon en wind, hoe langzamer de aarde uitdroogt. Extra water geven is vanaf deze maand steeds minder nodig. Probeer de aarde licht vochtig te houden, maar niet nat.
  • Indien nodig: bewerk een laagje kalk (bijv. op basis van zeewier) door de bovenkant van de bodem om verzuring tegen te gaan.
  • Laat bladeren en bloemen die de plant laat vallen liggen. Ze vormen een warm laagje dat zowel voedingsstoffen aan de bodem afgeeft als de regen wat tegenhoudt en tegen vorst beschermt. “Rommelige” stukjes bieden ook bescherming en voedsel aan insecten en bijv. egels. In de komende maanden kun je die beschermingslaag nog wat uitbreiden met extra blad of wat stro. Laat groenblijvers echter onbedekt.
  • Je kunt nu prima een nieuw gazon aanleggen of bijzaaien. Je hoeft ook niet meer zo vaak of diep te maaien, het gras groeit niet zo hard meer. Zorg wel dat je sproeit bij aanhoudende droogte.
  • Omdat de aarde nog lekker warm is, is dit een prima tijd om vaste planten te planten. De planten zullen snel stevige wortels aanmaken en kunnen in alle rust de winter doorkomen. In het voorjaar komen ze sterker omhoog.
  • Blijf de uitgebloeide bloemen uit je rozen verwijderen om verdere bloei te stimuleren. Rozen bloeien nog wel een tijdje door.
  • Heb je een vijver? Het water blijft nog wel een tijdje warm, dus blijf je vissen voeren. Zorg dat waterplanten niet te veel het wateroppervlak bedekken en houd vallende bladeren uit het water.
  • Haal zomerbloeiende bollen en knollen zoals Dahlia en Begonia uit de grond en bewaar ze vorstvrij.
  • Niet-winterharde fuchsia’s kun je binnen vorstvrij en koel bewaren. Of stop ze dieper in (droge) grond met een laag stro eroverheen.
  • Nestkastjes kun je schoonmaken en te drogen hangen. Zo hebben de vogels straks weer een schoon overwinterplekje.
  • Loop je klimplanten na en zet ze waar nodig alvast vast.
  • Bestel alvast je voorjaarsbollen voor je tuin in september! Kies voor biologische bollen en zowel jij als de eerste bijen kunnen hier in het voorjaar van genieten. Hoe vroeger je ze plant, hoe eerder ze uit de grond komen. Maak je overigens geen zorgen over bolletjes die je nu al uit de grond ziet komen, zoals Blauwe Druifjes. Hoe enthousiast ze ook zijn, zodra het koud wordt stoppen ze vanzelf met groeien. Als het voorjaar wordt en het warm genoeg en/of er genoeg licht is, gaan groei en bloei weer verder.

 

Tuin in september: herfstbloeiers

Naast het voorbereiden op de winter, kun je gelukkig ook genieten van bloeiende planten in de herfst. Deze bloeiers zijn nu op hun best (en vergeet ze niet bij een biologische kweker aan te schaffen, zoals Kwekerij Bastin) :

1. Herfstaster

 

2. Herfstanemoon

3. Tuincyclaam

4. Aconitum (Monnikskap)

5. Winterharde Fuchsia’s

6. Rudbeckia ‘Goldsturm’

7. Skimmia en andere bessendragers

8. Herfstgentiaan

9. Hemelsleutel

10. Herfstsalie

 

Veel succes met deze tips voor je tuin in september, en vooral: geniet ervan!

1 reactie

  • René S. René S. hier zijn de actaea's brunette gaan bloeien; de eerste keer drie jaar na het planten. wonderschoon, had ook wel in deze opsomming mogen staan. actaea chocoholic bloeit nog wat later,
    Vrijdag 1 September 2023 om 10:50

Log in om een reactie te plaatsen