MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuin met klasse

7033 x gelezen
door PP • Vrijdag 15 Mei 2015

Een klassieke tuin kan omschreven worden als strak maar toch romantisch. Kenmerken zijn gesnoeid groen in combinatie met zachte bloeiende planten. Vaste planten in borders en perken van een klassieke tuin zorgen voor kleur en beleving tijdens de verschillende seizoenen. Klassieke vaste planten zijn stuk voor stuk soorten met prachtige bloemen en gezond groen blad. Je creëert er een echte tuin met klasse mee.

Symmetrie
De basis voor een klassieke tuin bestaat vaak uit een patroon van klinkerpaden en plantvakken, geïnspireerd op de Franse baroktuinen. Symmetrie is hierbij belangrijk, dit zorgt voor rust en structuur en het is overzichtelijk voor het onderhoud. Strakke hagen en snoeivormen van Buxus passen perfect binnen deze formele tuinstijl. Vakken vol weelderige vaste planten mogen echter niet ontbreken, juist omdat een klassieke tuin vrij strak is. De planten zorgen voor speelse vormen en dynamiek door de seizoenen heen. Het gaat hierbij om sterke vaste planten met een stijlvolle uitstraling. Deze soorten komen in het voorjaar boven de grond om tot aan de eerste nachtvorsten te groeien en te bloeien.

Boeiend contrast
In een klassieke tuin groeien de vaste planten vaak in een buxusperk. Dit zorgt voor een boeiend contrast tussen de strakke lijn van de haag en de losse begroeiing in het perk. Bovendien geeft de wintergroene Buxus ook in de winter een mooi beeld. Binnen de omlijsting van Buxus kan één rijk bloeiende soort groeien. Maar het is ook mogelijk een mix te maken van een voorjaarsbloeier (bijvoorbeeld gebroken hartje), een zomerbloeier (bijvoorbeeld Astilbe) en een herfstbloeier (bijvoorbeeld herfstanemonen) om het hele tuinseizoen kleur in het buxusperk te hebben. Zet de verschillende soorten in groepjes van 3-5 stuks of meng ze stuk voor stuk door elkaar. Door voor een bepaalde kleurencombinatie te kiezen wordt de beplanting in een klassieke tuin nog sprekender.

 


Tips

 • Heel stijlvol is een wit kleurenschema, de kracht hiervan ligt in de eenvoud. Vul het aan met witbonte of grijsbladige vaste planten.
 • Een lieflijke combinatie maak je met pasteltinten, zoals wit, zacht roze, lila en blauw.
 • Houd bij een wat bontere kleurenmengeling de basis rustig voor een mooi klassiek effect.

 

Ruim assortiment
Voor de klassieke tuin is een ruim assortiment vaste planten beschikbaar, zowel vroege bloeiers als zomerbloeiers en laat bloeiende soorten. De borders kunnen dus het hele tuinseizoen gevuld zijn met kleur. Sommige planten zijn een tijdje als ouderwets bestempeld, zoals de daglelies, maar gelukkig zijn ze weer helemaal hip. Er zijn zelfs talloze nieuwe soorten bij gekomen, zodat je nog meer keuze hebt voor je eigen tuin. In het voorjaar bloeien het gebroken hartje (Dicentra), voorjaarsvlambloem (Phlox divaricata), akeleien (Aquilegia) en Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera). Voor de vroege zomer Oosterse papaver (Papaver orientale), vrouwenmantel (Alchemilla) en baardirissen (Iris Germanica-groep). Voor de zomer Griekse malva (Sidalcea), Astilbe, Zeeuws knoopje (Astrantia), anjers (Dianthus), meisjesogen (Coreopsis) en daglelie (Hemerocallis). Voor de nazomer herfstasters (Aster), chrysanten (Chrysanthemum), herfstanemonen (Anemone x hybrida) en de decoratieve bladeren van de hartlelie (Hosta).

 


Verzorging
Klassieke vaste planten hebben weinig verzorging nodig. Ze kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan en komen elk voorjaar weer op. Zet nieuwe planten zo snel mogelijk na aankoop in de grond. Dat kan het hele jaar door mits het niet vriest. Geef in droge perioden water, en mest elke winter bij met gemengde tuinmest. Door uitgebloeide stengels, lelijk geworden blad en lange scheuten op tijd terug te knippen blijven de planten nog langer mooi en zullen ze steeds beter bloeien.

Tip
Als aanvulling in de tuin staan vaste planten in potten en bakken prachtig in een klassieke tuin. Geschikt zijn onder andere anjers (Dianthus), daglelie (Hemerocallis), zonnehoed (Echinacea), purperklokje (Heuchera) en de hartlelie (Hosta).

 

Lees verder op Perennial Power »

7 reacties

 • Franca v. Franca v. Ik zou heel graag willen weten welke roze Astrantia dit is, alvast veel dank.
  Dinsdag 7 Juli 2015 om 15:27
 • Rosette B. Rosette B. Dat zou weleens Astrantia major Roma kunnen zijn. Heeft een kleur wat men 'oudroze' noemt. Maar bij Astrantia zijn veel kleurschakeringen.
  Dinsdag 7 Juli 2015 om 17:52
 • Franca v. Franca v. Bedankt Rosette, ik heb net even gekeken naar deze Astrantia zelfs bij de foto's die ze geven zie je verschillende kleuren roze.
  Dinsdag 7 Juli 2015 om 18:29
 • Kiki B. Kiki B. Idd. Deze astrantia uit eigen tuin heb ik destijds gebruikt in mijn eindexamen bloemisterij vrij werkstuk. Zo vrij bleek het niet te zijn want het werkstuk werd afgekeurd: het was niet een bloem uit de bloemenwinkel... Ah jah . Een dot van een bloem, maar in de tuin niet erg sterk. Had het beter gedaan in de bloemwinkel :)
  Maandag 13 Juli 2015 om 00:36
 • Franca v. Franca v. Volgend jaar ondergaat de voortuin een metamorfose. ( buxus eruit gehaald ik had de buxusrups ) Ik dacht aan deze Astrantia, maar kies denk ik toch voor Asrantis Major nu ik dit lees.
  Maandag 13 Juli 2015 om 03:18
 • Rosette B. Rosette B. Op kleigrond is Astrantia geen probleem, op lichte grond heeft die het moeilijker.
  Maandag 13 Juli 2015 om 08:06
 • Franca v. Franca v. Rosette, ik heb kleigrond en in de achtertuin ook Astrantia Major, Maxima en Major Lars. De Major doet het't best, ik houd het dus maar bij de Major.
  Maandag 13 Juli 2015 om 09:15

Log in om een reactie te plaatsen