MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer- Goud in categorie 250 m2

1130 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vloeiend blauw Goud in de categorie tuinen kleiner dan 250 m2 Alex Winters / Bocholt


 beeld460.jpg

 

Vloeiend blauw

Een tuin met niveauverschillen aanleggen vraagt altijd enig reken- en puzzelwerk. Als hierin dan ook nog water de hoofdrol krijgt toebedeeld, heb je knappe koppen nodig voor een pasklare oplossing. Achterin de tuin ligt een vlak grasperk dat in dit project niet mee in rekening is genomen, maar later wellicht plaats zal ruimen voor een uitgebreide zwempartij.

We betreden de achtertuin via een pad in blauwe hardsteen langs de woning. Het niveauverschil vanaf de woning naar de achtertuin bedraagt anderhalve meter. Aan de woning ligt een pad uit Ierse blauwe hardsteen langs verhoogde plantenbedden die uit hetzelfde materiaal zijn opgebouwd. In deze plantvakken vinden we voornamelijk lage groene beplanting zoals Carex, Pachysandra en diverse buxusbollen. Zij verzachten het geheel aan harde materialen en worden hierin gesteund door enkele zomerbloeiers die tijdens hun bloei zachte kleuraccenten geven.

Het pad omrondt de woonkamer en de burelen en leidt naar een besloten binnentuin die opvalt door een magnifieke waterpartij in verschillende niveaus. Op het hoogste niveau pompen drie bruiskoppen het water over een vlakke plaat. Vervolgens vloeit het als een watergordijn over een ruwe korstplaat, waarna het van geringe hoogte in het grote vijvergedeelte valt. Van daaruit legt het water zijn weg verder af naar een vijf meter lange overloop die uitmondt in een filterbak. Deze overloop, een muur van zacht stromend water, doet tevens dienst als skimmer voor alle oppervlaktevuil.

Het omsloten terras is aangelegd in verschillende contrasterende materialen die haaks op elkaar de monotonie doorbreken. Erlangs bevinden zich lage plantvakken en enkele solitaire bomen. Er staat onder andere een olijf, een Albizia julibrissin, een kornoelje en een boomvaren. Zij versterken het zuiderse karakter en verhogen het steeds aanwezige vakantiegevoel. Langs de achtergevel van de woning leidt een trap naar het lagergelegen hardhouten terras waarin centraal een jacuzzi is ingebouwd. Vlakbij staat een bank uitgespaard in blauwe hardsteen. Via enkele stapstenen over het water dat nauwlettend in de gaten worden gehouden door een grote vogelfiguur bereiken we het stemmige poolhouse. Langszij verhindert een scherm van Phyllostachys bissetti de inkijk van de buren. Als de avond valt, kunnen de diverse traptredes en de boomsilhouetten worden opgelicht met een aangepaste ledverlichting.

 

In gesprek met Alex Winters 

Deze tuinaannemer uit het Limburgse Bocholt kan rekenen op rijke staat van dienst en heeft in de loop der jaren al een mooi palmares opgebouwd in de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer. “We zijn vooral fier op het feit dat we gedurende al die jaren kwaliteit als rode draad hebben kunnen houden,” aldus Alex Winters, “hoewel dit soms ten koste van de opbrengsten ging. Dit heeft er voor gezorgd dat we kunnen rekenen op goed cliënteel dat naar ons op zoek gaat. Voor sommigen voeren we al meer dan 25 jaar werken uit. Zelfs de tweede generatie is bij ons al komen aankloppen.” Zoveel jaar ervaring, zo veel stijlen heeft hij al de revue zien passeren. Maar voor welke tuin zou hij alle huidige projecten laten vallen, vroegen we hem even stoutmoedig. “Op de dvd Wereldtuinen staat een prachtige zentuin, een tuin uit het Verre Oosten. Het aanleggen van een dergelijke tuin die pure rust uitstraalt in deze hectische tijd, zou een droomproject voor ons zijn. Materialen zoals blauwe hardsteen, maaskeien, ... combineren met waterpartijen en groenblijvende planten zoals bamboes, grassen, solitairen, .... Laat maar komen!”

ALEX WINTERS
Lillerbaan 25
3950 Bocholt
www.alexwinters.be

 

Plantenlijst voor dit project

 • Bomen Olea europaea, Albizia julibrissin, Ficus carica, Cornus Florida ‘Rubra’, Chamaerops humilis 
 • Vaste planten Agapanthus africanus, Azalea japonica, Buxus sempervirens, Hemerocallis flava, Hosta sieboldiana, Liatris picata, Pachysandra terminalis, Rosa ‘Bonica’, Salvia superba 
 • Grassen en andere Carex morowii, Phyllostachys bissetii, Pennisetum 

 

Acht vragen aan de tuinaannemer 

 1. Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven? Ik zou heel graag eens een zentuin of een tuin uit het verre Oosten willen aanleggen zoals te zien op de dvd Wereldtuinen. Het aanleggen van een tuin die pure rust uitstraalt in deze hectische tijd, zou een droomproject voor ons zijn. Materialen zoals blauwe steen, maaskeien, ... in combinatie met waterpartijen en groenblijvende planten zoals bamboes, grassen, solitairen, .... Laat maar komen!
 2. Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? Wij zijn vooral trots op het feit dat we gedurende al die jaren de kwaliteit als rode draad hebben kunnen houden en dit soms ten koste van de opbrengsten. Dit heeft er voor gezorgd dat we beschikken over een mooi clienteel die naar ons op zoek gaat. Zo zijn er klanten, waar we al meer dan 25 jaar voor werken, waarvan zelfs de tweede generatie bij ons komt aankloppen.
 3. Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? We hebben altijd bewust gekozen om te werken met enkele vaste tuinarchitecten in plaats van zelf te ontwerpen. Op deze manier proberen we steeds praktijk en theorie met elkaar te toetsen. Door een goede onderlinge communicatie en samenwerking krijgt de klant een plan dat voldoet aan zijn eisen en wensen. Hierdoor kunnen wij ook een goede uitvoering garanderen. Deze onderlinge samenwerking zorgt er ook voor dat er regelmatig met nieuwe materialen wordt gewerkt en dat we niet steeds terugvallen op de vertrouwde materialen.
 4. Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Ik heb niet meteen een bepaalde plant voor ogen. Wel vinden we het belangrijk dat de tuin niet alleen mooi is in mei en juni, maar gedurende het ganse jaar aantrekkelijk is. Daarom kiezen we meestal voor een verscheidenheid aan planten die in het najaar ook mooi zijn. Dit geldt ook voor bomen.
 5. Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Boswachter. Van jongsaf aan zit de natuur me in het bloed.
 6. Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven? - Kwaliteit primeert altijd. - Nacalculatie van de uitgevoerde werken is zeker zo belangrijk als de offerte om te leren naar de toekomst. Dit advies geldt zelfs voor ons nog steeds.
 7. Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Op vakantie in Schotland in de uitgestrekte natuur.
 8. Gouden tip van de tuinaannemer - De keuze van bestratingsmaterialen hangt dikwijls af van het prijskaartje en de beschikbaarheid. We merken echter dat dit dikwijls niet ten goede komt van de kwaliteit (o.a. kleurvastheid, hardheid, vorstbestendigheid). Vandaar dat wij ook enkel werken met materialen waar wij 100 % achter staan. - In verband met plantadvies raden we de klanten altijd aan om eerst een bodemontleding te laten uitvoeren. - Laat grondwerken op het juiste tijdstip uitvoeren. Vermijd van te werken in natte grond wat de bodemstructuur kan bederven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen