MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer : brons cat.

1033 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Inner circles

Brons in de categorie tuinen kleiner dan 250 m2

Lieten - Lieten/ Lummen


 480.jpg

Inner circles

Hoe groter de oppervlakte, hoe meer planten je kan plaatsen, zou je denken. Maar wat als de oppervlakte beperkt is, en de liefde voor de tuin toch zeer groot? Bij dit project van voor-, zij- en achtertuin was niet de eerste vraag: maak onze tuin zo onderhoudsvriendelijk, dan wel: zorg dat we omringd zijn door een veelheid van prachtige planten, een stukje gazon, een zonneterras en als het even kan, een waterpartij.

Nu was het aan de tuinaannemer om al deze dromen vaste vorm te geven en zo veel mogelijk vaste planten in de tuin onder te brengen. Een geruststellende gedachte hierbij is dat dit groenminnend gezin wekelijks verscheidene uren besteedt aan het onderhoud van hun tuin.

In de voortuin tonen de eigenaars hun voorliefde voor buxushaagjes. Ze vergezellen je langs enkele verhoogde plantenbakken en tonen je de weg naar de voordeur. Het pad volgt een klassiek patroon en is aangelegd in twee verschillende materialen, nl. gegoten klinkers en arduintegels

Tegen de zijgevel van de woning siert een Rosa ‘Mermaid’ met haar gele bloemen en verraderlijke doornen. Even verderop nodigt een smeedijzeren hek langs de straatkant uit tot het bezoeken van de achtertuin. Deze valt op door het halfcirkelvormige lijnenspel en de veelheid aan planten en kleuren. Volgens wens van de eigenaars werd de bestaande garage mee geïntegreerd. Een kleinbladige Euonymus kreeg de opdracht om de garagemuur te camoufleren. Grenzend aan het hardhouten terras vinden we een rijkelijk beplante border met tal van vaste planten (o.a. Ilex x meserveae ‘Blue Angel’, Azalea japonica, Exochorda macrantha ‘The Bride’). De gebruikte verharding uit gegoten klinkers heeft als functie de eenheid tussen hoofd- en neventerras te verstevigen. Een ronde boog gaat om de vijver, snijdt langs het gazon en loopt nog even door langs het overdekte hoofdterras.

Centraal gelegen in de tuin vinden we een natuurlijk vijvertje met borrelstenen. Deze vijver, aangelegd in rubberfolie, dankt zijn heldere water aan een grote diepte en een goedwerkende biologische filter. Langs de hoge afsluitingen die de tuin omringen vinden we een muur van klimop en in de hoeken van het perceel telkens een opvallende bloeier of aandachtstrekker. Elke plant, van klein tot groot, krijgt ruime aandacht van de eigenaars die de natuur in dit omsloten geheel perfect in balans weten te houden.

 

 chris2.jpg

In gesprek met Chris Lieten 

Als deelnemer van het eerste uur heeft deze tuinaannemer en -ontwerper uit Lummen in zowat alle categorieën de hoogste onderscheiding ontvangen. Als geen ander zag hij zijn vak doorheen de jaren veranderen. “De aan te leggen tuinen zijn kleiner geworden,“ aldus Chris Lieten, “waardoor het ontwerp nog belangrijker wordt en de uitvoering nog meer precisie vereist. Wat de beplanting betreft, evolueert het type boom steeds meer naar het kleinere type bolboom. Daarom heb ik in 2007 een bolbomentoontuin aangelegd met 23 soorten bolbomen en daarnaast een 25-tal soorten hagen waarvan de meeste groenblijvend zijn. Daarnaast worden tegenwoordig veel te weinig zeldzame en minder commerciële planten in onze tuinen aangeplant. Hortensia, lavendel, Euonymus, Potentilla en Catalpa zijn mooie planten, maar er bestaan er zoveel die nog leuker zijn. Denk maar aan Nandina, Liriope, Convolvulus, Eriobotrya, Ophiopogon of Imperata. Dat zijn stuk voor stuk pareltjes in de tuin.“ “Aan beginnende tuinaannemers zou ik het advies willen geven om te investeren in kwaliteit. Probeer niet de goedkoopste te zijn, maar wel een van de beste!“

Lieten - Lieten Grote Baan 33 3560 Lummen Tel 013 31 28 19

Plantenlijst voor dit project 


• Bomen Acer dissectum Ginkgo biloba ‘Mariken’


• Vaste planten/heesters Azalea japonica Buxus sempervirens Ceanothus repens Clematis montana ‘Rubens’ Euonymus minimus Euonymus planipes Exochorda macrantha ‘The Bride’ Gunnera manicata Iberis sempervirens Ilex crenata Ilex variegata Ilex x meserveae ‘Blue Angel’ Pachysandra terminalis Rosa ‘Mermaid’ Sarcococo humilis Skimmia rubella Trachelospermum jasminoides Yucca filamentosa 


• Grassen Imperata cylindrica ‘Red Baron’

Acht vragen aan de tuinaannemer 

1. Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven? Naast mijn plantencentrum ligt een groot perceel weiland dat ik graag zou willen omtoveren tot een groot wandelpark voorzien van een grote vijver, een arboretum, een plantenassortimentstuin gecombineerd met een kleinveedierentuin om plantenliefhebbers, scholen en verenigingen - van peuter tot volwassene - aan te trekken.  

2. Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? In al die jaren is er een zeer grote evolutie op diverse vlakken geweest. De tuinen worden steeds kleiner waardoor het ontwerp nog belangrijker wordt en preciezer moet. Het type boom evolueert steeds meer naar het type bolboom in plaats van de sterk groeiende andere boomsoorten. Vandaar dat ik vorig jaar een bolbomentoontuin heb aangelegd met 23 soorten bolbomen en een 25-tal soorten hagen waarvan de meeste groenblijvend zijn. Het machinepark is ook duidelijk veranderd. Er bestaan nu veel meer compacte, sterke machines voor alle doeleinden en voornamelijk voor kleine oppervlaktes. Het plantenassortiment is ook veranderd. Er worden meer en meer planten aangeplant en verkocht die onderhoudsvriendelijk zijn. Vooral groenblijvende planten scoren hoog - als het even kan ook met bloei - omdat de mensen steeds minder tijd kunnen besteden aan hun tuin. Op het vlak van gewasbescherming is er ook veel veranderd. Oude producten verdwijnen en nieuwe nemen hun plaats in.

3. Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? Allereerst mijn vader natuurlijk die heel zijn leven aangepast heeft aan de firma en de knowhow aan mij heeft doorgegeven. Daarnaast mijn vroegere ploegbaas, nu intussen collega geworden in de firma die elke tuin tot in het detail perfect afwerkt en steeds afgewerkt heeft. Ook de Italiaanse plantenkwekers die toch echt weten wat kwaliteit is als we het over planten hebben. En tot slot de collega’s plantenliefhebbers met wie ik veel nuttige informatie heb uitgewisseld.  

4. Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Zeldzame en minder commerciële  planten worden veel te weining aangeplant en verkocht. Het moet niet altijd hortensia, lavendel, euonymus, potentilla of catalpa zijn. Dat zijn leuke planten, maar nog interessanter zijn bijvoorbeeld Nandina, Liriope, Convolvulus, Eryobotria, Ophiopogon of Imperata.  

5. Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Plantenkweker omdat het een beroep is dat leeft, groeit en dagelijks evolueert. Als tuinaannemer ben je met planten spijtg genoeg veel te weinig bezig. Je stopt te veel tijd in plannen tekenen, administratie, offertes maken, klanten bezoeken, bestellingen plaatsen, je personeel opleiden en opvolgen, etc. 

6. Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven? - Investeer in kwaliteit. - Probeer niet de goedkoopste te zijn, maar wel een van de beste. - Klein blijven als firma in de tuinaanlegbranche (max. 10 mensen) is tegenwoordig moeilijker dan groot worden met alle risico’s vandien. - Machines zijn op termijn goedkoper dan personeel. - Maak van de tuin geen assortimentstuin en gebruik grote groepen van 1 soort. - Plant speciale en zeldzame planten aan zodat niet elke tuin er hetzelfde uitziet. - Maak een duidelijke en overzichtelijke offerte voor de klant.  

7. Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Op stap in Italië, Florence of Pistoia. Daar kan je zowat het mekka van de planten bezoeken in combinatie met schitterend weer, volop rust en lekker eten.  

8. Gouden tip van de tuinaannemer (Zie ook antwoorden op vraag 6) - Vanzelf gebeurt er niets. - Je moet 99 % van je tijd met je job bezig zijn. - Stel de prijs op in functie van de kwaliteit, maar probeer zeker niet de goedkoopste te zijn. - Geselecteerd worden voor de eindronde van de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer is niet afhankelijk van de prijs, dan wel van de kwaliteit.

   


 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen