MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer : brons cat. 250-1000 m2

2423 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Groen op wit geschreven Brons in categorie tuinen van 250-1000 m2 Viridis bvba / Brakel


480(1).jpg

Groen op wit geschreven

Een los lijnenspel is kenmerkend voor deze voor- zij- en achtertuin in een afgerond perceel aan het eind van de straat. Vooraan maakt het pad uit blauwe hardsteen in klinkerformaat een zachte boog tussen de lage beplanting. Deze bestaat uit wolken van Osmanthus, aangevuld met groepen van siergrassen. Enkele hortensia’s geven kleur aan deze lage border. Daartussen steekt een strakke, maar onopvallende halogeen sfeerverlichting de kop op. De verbrede oprit biedt plaats aan twee wagens. Ernaast, verborgen achter een hoge haag van haagbeuk die de ronding van de perceelgrens volgt, staat een open bergruimte voor tuinmateriaal of een gft-afvalbak.

Een pad langs de woning geeft uit op de achtertuin die voornamelijk bestaat uit een groot grasperk. Dat draait zich sierlijk rond wolken van groenblijvende heesters en mondt uit op een vierkant terras in Thermowood. Een hoge heesterborder met o.a. Hydrangea paniculata 'Limelite' en een majestueuze Gunnera manicata zorgen voor de nodige afwisseling in bladvormen. De dominerende kleuren in deze borders zijn wit en groen, met o.a. Buddleja davidii 'White Profusion', Osmanthus burkwoodii en Hydrangea macrophylla 'Schneeball'.

Een kort recht pad uit blauwe steen verbindt het houten terras met een centraal achter de woning gelegen vierkant terras in gezandstraalde blauwe hardsteen. Dit terras is omgeven door Salvia nemorosa ‘Schneehügel’, een dankbare plant die tal van insecten aantrekt zodat tuingasten steeds ongestoord kunnen genieten. Het vierkante terras is voorzien van de nodige afwateringsgoten en ligt centraal op een eerste zichtas vanuit de woning. Een tweede zichtas vertrekt vanaf het halfronde houten terras leunend tegen de achtergevel van de woning en eindigt op een zilvergroene olijfboom. Diverse ronde buxusvormen geven een eigen karakter aan deze romantische tuin die rustgevend en modern overkomt.

foto1(1).jpg

In gesprek met André Goemaere  

“Als ik geen tuinaannemer was geworden, dan zou ik nu beslist architect zijn,” vertrouwt André Goemaere me toe. Deze creatieveling uit Brakel wist al enkele keren de jury van de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer te bekoren met zijn projecten. Elke stijl of ontwerp is aan hem besteed. “Ik heb niet één bepaald droomproject in gedachten waarvan ik zeg: daarvoor zou ik alle andere laten staan. Wel heb ik er eentje voor ogen dat ik eens grondig onder handen zou willen nemen. Het klinkt misschien bizar, maar de voortuin van het Koninklijk Paleis in Brussel verkeert echt in een erbarmelijke toestand. Dit kan stukken beter. Persoonlijk vind ik het haast een schande voor de Koninklijke familie om zo'n vervallen voortuin te hebben.”

En welke planten zou je dan zeker gebruiken? “In de meeste ontwerpen, en dus ook in de bovenstaande tuin zou ik Hydrangea’s integreren. Gewoon omdat ze een mooi blad en een langdurige en prachtige bloei hebben. Daarenboven tonen ze een mooie herfstverkleuring.”

Tot slot krijg ik van André Goemaere een gouden tip voor elke tuinaannemer. “Begin bij het begin en schenk zeer veel aandacht aan de bodem. Een goede en gezonde bodem is de geslaagde start van een wondermooie tuin.”

Viridis bvba

Maandagstraat 12 9660 Brakel Tel 055 42 02 41

Plantenlijst voor dit project :


Bomen: Quercus palustris Olea europaea 

 Vaste planten/ heesters: Buddleja davidii 'White Profusion' Buxus sempervirens Carpinus betulus Gunnera manicata Hydrangea macrophylla 'Leuchtfeuer’ Hydrangea macrophylla 'Schneeball' Hydrangea paniculata 'Limelight' Lonicera nitida Osmanthus burkwoodii (wolk) Pennisetum alopecuroides Salvia nemorosa 'Schneehügel'


Acht vragen aan de tuinaannemer 

  1. Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven? Er is niet een bepaald droomproject waarvoor ik alle andere zou laten staan. Er is er wel eentje dat ik eens grondig zou willen aanpakken, namelijk de voortuin van het Koninklijk Paleis in Brussel. Deze tuin is in een erbarmelijke toestand. Dit zou toch echt beter moeten kunnen. Persoonlijk vind ik het bijna een schande voor de Koninklijke familie om zo'n vervallen voortuin te hebben. Waarschijnlijk is het een probleem van centen …
  2. Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? Ons bedrijf is professioneler geworden, door ervaring en bijscholing.  
  3. Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? Er zijn geen specifieke personen te noemen, maar eerder algemene tendensen.  
  4. Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Hydrangea's omdat deze planten een mooi blad hebben en lange tijd mooie bloemen geven. Bovendien hebben ze een mooie herfstverkleuring.
  5. Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Architect omdat dit in dezelfde creatieve richting zit.  
  6. Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven? Schenk zeer veel aandacht aan de bodem. Een goede bodem is het begin van een geslaagde, mooie en gezonde tuin.
  7. Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Ik zou voornamelijk uitrusten en een beetje genieten van onze mooie natuur zo lang dit nog kan gezien de problematiek van de opwarming van de aarde.
  8. Gouden tip van de tuinaannemer Zie antwoord op vraag 6.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen