Tuinaannemer : Brons cat. Groen kleurt
Vakantie binnen handbereik Brons in de categorie 'Groen Kleurt'
Alcea- Vijverweelde / Beveren
Vakantie binnen handbereik
De eigenaars van deze omsloten stadstuin wilden hun tuin omgevormd zien tot een oase van rust waar het vakantiegevoel nooit ver weg is. Daarnaast verlangden ze ook een onopvallende, maar grote bergplaats.
Als eerste opgave moesten de schuine stadsmuren, die de tuin een vrij wanordelijk uitzicht gaven, verborgen worden achter een Bekaert draadafsluiting. Deze loopt tapstoe en geeft zo de indruk dat wand recht is. Ernaast bevinden zich rechtlijnige, lage plantvakken die van elkaar gescheiden zijn door rechte dolomietpaden en in in het verlengde van de zichtas vanuit de woning liggen. De onderhoudsvriendelijke beplanting in deze vakken valt op door de diverse aangewende bladvormen. Een majestueuze klimhortensia bekleedt de achtergevel van de woning.
Het vakantiegevoel in de tuin komt voornamelijk tot uiting in de beplanting tegen de hoge hardhouten wand waarachter de berging verborgen gaat. Zuiderse planten als druif en vijg krijgen er het gezelschap van lavendel met daartussen een tiental verschillende kruiden. De lange waterpartij met onderwaterverlichting brengt op haar manier een gevoel van rust. Naast het grote zonneterras in blauwe hardsteen bevindt zich tegen een klimopwand een dolomiet terras met beschutte zitbank. Twee dakplatanen filteren er het zonlicht. De grote hardhouten berging uit tuli (een soort van bangkirai) is langs de zijkant te bereiken via een aan het oog onttrokken deur. Op verscheidene plaatsen zorgt zowel functionele als sfeerverlichting ‘s avonds voor een intiem tuinkader.
Focus op groen
Hier is de plantenkeuze minder rijk, maar wel goed overwogen en bijzonder. Vooral de koppeling tussen het esthetische en het nuttige valt op. In een hoek van de huisgevel klimt een Hydrangea petiolaris meer dan tien meter hoog. Deze klimhortensia is nog niet aan zijn maximum en zal blijven klimmen zo lang hij steun vindt. Volgens de literatuur is een hoogte van twintig meter in goede omstandigheden niet uitzonderlijk. Getooid met een massa witte bloeischermen tegen een glanzend groen bladerdek is het een indrukwekkende verschijning. Volledig winterhard en bestand tegen zowat alles doet deze soort het uitstekend tegen een noordermuur waar het altijd zo moeilijk is om een interessante begroeiing te vinden. Ook in een oude, niet meer productieve boom is dit een mooie plant. Zelfs als bodembedekker, in watervalletjes over een boomstronk bijvoorbeeld, trekt hij ieders aandacht. Hij is makkelijk te snoeien indien nodig en verder zo goed als onderhoudsvrij.
Van elkaar gescheiden door lavendelplanten (Lavandula angustifolia) staan een dozijn kruiden gegroepeerd. Vlakbij staat de grote tuintafel waar menig tuinfeest wordt gevierd. De geurige lavendel vermengt zich met de geur van het met verse kruiden gearomatiseerde voedsel. Een goed glas wijn – misschien wel van de eigen druif? – draagt bij tot de gemoedelijke sfeer. Het dessert komt ook deels uit eigen tuin: druiven en vijgen bij een kaasplateau. Een droombeeld? Neen, een schets van de situatie in deze stadstuin. Let wel op bij de keuze van de kruiden. Niet alle zijn geschikt voor deze toepassing. Sommige zijn te woekerend, weer andere eisen meer zon of schaduw dan hier voorhanden is. Hier staan bijvoorbeeld Hyssopus officinalis (hyssop), Levisticum officinale (lavas), Melissa officinalis (citroenmelisse, best in een ingegraven bloempot), Mentha spicata (munt, ook best in een ingegraven pot), Rosmarinus officinalis (rozemarijn), Salvia officinalis (salie), Santolina chamaecyparissus (heiligenbloem), Thymus vulgaris (tijm) … Een geslaagd idee dat de zuiderse sfeer van de Middellandse Zee perfect binnen bereik brengt van onze Vlaamse zomers. Wie zou hier niet te gast willen zijn.?
Clematis armandii is een wintergroene klimmer uit China die meerdere meters hoog kan worden als hij voldoende mogelijkheden krijgt om ergens in te klimmen of wanneer er aangepaste steun is. We kennen hem sedert 1900 toen de beroemde ‘planthunter’ E.H. Wilson hem introduceerde in Engeland. In het verleden werd er vaak beweerd dat deze soort niet goed winterhard zou zijn voor ons klimaat. Dat valt wel mee, maar hou hem uit de uitdrogende oostenwinden die ’s winters meer kwaad doen dan de eigenlijke temperaturen. Voor een goede bloei heeft de plant zon nodig, maar zorg voor een beschaduwde wortel. Zet dus aan de voet van deze klimmer bijvoorbeeld een bladhoudende struik of vaste plant. De bloei is vroeg in het seizoen, vaak al tegen het einde van maart. De naar vanille geurende bloemen zijn normaal gesproken wit, maar er bestaat ook een variant ‘Apple Blossom’ waarbij de bloemblaadjes, zeker aan de rugzijde en in knop, duidelijk roze getint zijn. Let op: C. armandii is gevoelig voor de gevreesde verwelkingsziekte. Plant hem dus zeker diep genoeg. In tegenstelling tot wat we vaak zien bij de grootbloemige types, sterft hier niet de gehele bovengrondse plant af maar zien we vaker dat ganse takken plots bruine bladeren tonen en duidelijk afgestorven zijn. Een aanrader maar soms nogal wispelturig in zijn tuingedrag.
Polystichum setiferum is een prachtige varen die terecht zeer populair is bij de tuinliefhebber. Hij kan tot een meter hoog worden en vormt een prachtige rozet van fijngedeelde bladeren die zacht aanvoelen. Langs de middenrib van het blad, de zogeheten rachis, worden kleine plantjes gevormd, wat de plant een extra elegantie bezorgt. Hij gedijt in elke, niet kalkhoudende grond in schaduw tot halfschaduw. Zelfs een plaats op het noorden is geschikt want deze uit Europa afkomstige plant is volledig winterhard. Hij past in elk tuintype, van modern tot klassiek, van stedelijk tot landelijk en zelfs ecologisch, want ook in ons land wordt hij (zij het zelden) in de natuur aangetroffen. Er bestaan van deze soort tientallen vormen, maar de echte soort heeft misschien toch nog de meeste tuinwaarde.
![]() |
In gesprek met Christof Ivens Een eerste deelname aan de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer ziet Christof Ivens uit Beveren meteen beloond met brons. Stadstuinen zijn sowieso een uitdaging, maar onder welk project zou hij graag zijn schouders eens zetten, wilde ik graag van hem weten. “Mijn droomproject is de aanleg van een eiland met verschillende niveaus. Elk niveau krijgt een andere stijl en gevoelswaarde toegemeten, als verwijzing naar onze complexe gevoelswereld,” aldus Christof Ivens. Meer aandacht ziet hij graag gaan naar alle vaste planten. “Hoewel sommige veel aandacht vragen, bieden ze een immense schoonheid. Vele tooien zich met prachtige bloemen en hebben een heerlijke geur. Zelfs in de winter zijn de afgestorven plantendelen vaak nog zeer decoratief.” Tot slot vragen we hem nog advies vanuit zijn vakgebied. Christof Ivens: “Vaak zet ik met enkele touwtjes het tuinplan uit vooraleer ik aan de uitwerking ervan begin. Even visualiseren kan zeer verduidelijkend zijn.” Alcea - Vijverweelde cvba Elzestraat 12/1 9120 Beveren Tel 03 755 66 79 |
• Plantenlijst
Bomen Ficus carica Platanus acerifolia
Vaste planten en andere Clematis armandii Hosta sp. Hydrangea petiolaris Hydrangea quercifolia Hyssopus officinalis Lavandula angustifolia Levisticum officinale Melissa officinalis Mentha spicata Rosmarinus officinalis Ocimum basilicum Polystichum setiferum Salvia officinalis Santolina chamaecyparissus Thymus vulgaris Vitis vinifera
Acht vragen aan de tuinaannemer
- Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven? Ik zou graag een eiland willen aanleggen dat bestaat uit verschillende niveaus. Zo kan elk niveau aangelegd worden in een andere stijl, met een andere gevoelswaarde. Een beetje zoals de mens zelf.
- Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? Vroeger hadden de mensen meer geduld nu zijn we in een Coca-Colamaatschappij aanbeland. Je steekt 1 euro in de automaat en er zou een tuin uit het blikje moeten komen.
- Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? Mijn leermeesters die mij de liefde voor het vak op vrij jonge leeftijd bijgebracht hebben. Mijn ouders en vrouw die me doorheen de jaren door en door gesteund hebben in soms toch wel moeilijke situaties en mijn collega’s die altijd een luisterend oor of een oplossing hebben.
- Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Vaste planten. Ondanks het feit dat sommige meer aandacht vragen, geven ze een waaier aan schoonheid terug. Vele hebben prachtige bloemen, zaden en daarenboven nog een fantastische geur. In de winter zijn vele afgestorven, maar dat afgestorven plantmateriaal kan zeer decoratief zijn. Kortom, van vaste planten kan je jaarrond genieten.
- Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Boswachter of natuurconservator. Dan sta je ook met beide benen in de natuur.
- Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven? Neem niet te veel hooi op je vork, heb geen angst om te informeren bij collega’s hoe zij bepaalde zaken aanpakken.
- Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Een fikse bergwandeling afwisselend met een beetje actie (parapente, rafting, …) en dan lekker gaan eten met vrouw en kind en genieten van een lekker drankje.
- Gouden tip van de tuinaannemer Zet je plan uit vooraleer je eraan begint. Het is een goede leidraad, maar het plan even visualiseren (met enkele touwtjes) brengt altijd meer duidelijkheid. Laat een tuinplan maken dat aan jouw wensen tegemoet komt.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen