MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer: goud cat. Groen kleurt

2069 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een kleurrijke raamvertelling Goud in de categorie 'Groen kleurt' Guy de Roose/ Zulte


 DSC07287.jpg

Een kleurrijke raamvertelling

Een smal en lang tuinperceel met een diepe oprit langszij toch breed laten ogen, dat was de wens van de opdrachtgevers. Daarnaast moest de tuin een rijke verzameling planten bevatten en voldoende speelruimte bieden voor de kinderen.

In de voortuin steelt een vakkundig en met gevoel voor humor (‘groene molshopen’) gesnoeid buxusmassief de show. Daarachter ligt een omsloten binnentuintje met een bonte verzameling van lage en halfhoge schaduwplanten. Zij krijgen beschutting van o.a. Prunus sargentii die met zijn silhouet eveneens de storende zijgevel van de naburige woning afschermt. Een breed pad in mozaïeken van kleiklinkers en Aziatische blauwe hardsteen leidt langs de woning naar een rond hardhouten terras. Ernaast staat een waterspuwer die zijn water in het groen laat verdwijnen. Langs het huis vinden we rustige borders met o.a. Liriope en een sierlijke Aesculus mutabilis ‘Induta’. Leunend aan het huis over de ganse breedte van de achtergevel bevindt zich een groot zonneterras in blauwe hardsteen, aangevuld met een rond hardhouten schaduwterras. Van daaruit strekt zich een langgerekt grasperk tot diep in de door hoge hagen omsloten tuin. Halfhoge blokken van taxus en haagbeuk delen de borders langszij in open kamers in waar we een rijke verzameling aan vaste planten vinden. De garage gaat verscholen achter een hoge haag van haagbeuk die bovenaan gezelschap krijgt van leifruit. Tegen de stammen van deze fruitbomen ligt buxus in brede wolken gesnoeid. Achter de garage kunnen de kinderen zich naar hartelust uitleven op een houten speeltoestel. Gezelschap krijgen ze van een lage borders met bosbessen, aardbeien en bramen. Een kiwi gebruikt de achtergevel van de garage als groeisteun. Wie vanuit de wagen of te voet via de oprit in kleiklinkers op zijn stappen terugkeert, ervaart de tuin als een natuurlijke raamvertelling. De massieve haagblokken van taxus en haagbeuk fungeren dan als raamspijlen waartussen de kleurrijke borders te zien zijn. Diverse grondspots en een Bose geluidsinstallatie zijn de kers op de taart in deze ‘groene’ tuin.

Focus op groen

Een grote verzameling vaste planten, bomen en struiken maken het moeilijk om volledig te zijn. We pikken enkele opvallende planten uit deze rijkdom, startend in de voortuin. 


• Hydrangea aspera‘Macrophylla’ is de in ons land meest gekweekte vorm van deze soort maar vinden we zelden goed en gezond in de tuin. Hydrangea aspera komt uit de bergen van Azië en kan uitgroeien tot een stevige, uit de basis vertakkende struik met een hoogte van 3 tot5 meter. Het grote, behaarde blad is heel anders dan dat van de ‘gewone’ hortensia. Dat mooie blad zegt ook iets over hun groeivoorwaarden. Zet deze planten niet in de volle wind. Dat zou de bladeren snel kunnen verdrogen. Algemeen houdt deze plant trouwens niet van droogte. Zorg indien nodig voor een druppelbevloeiing of een andere manier om water te geven bij langere droge perioden. Te zware grond is ook niet wenselijk. Daarin zullen de wortels snel verstikken. Snoeien kan, maar niet te rigoureus. Het zou niet de eerste keer zijn dat een mooi exemplaar door fors insnoeien doodgaat.

Opgelet, er zijn minderwaardige ‘Macrophylla’ -types in de handel. Een goede plant heeft een prachtige, platte bloeiwijze bestaande uit een centraal gedeelte van mauve fertiele bloempjes omringd met een krans van verspreide witte, steriele randbloemen. Zoek ook eens naar de andere types van deze soort, zoals de later bloeiende – en iets meer vorstgevoelige – ‘Kawakami’, of de vorm ‘Peter Chappell’ met witte fertiele en dito steriele bloemen.

Een goede onderbegroeiing bij H. aspera kan Asarum europaeum zijn. We zeggen bewust ‘kan’, want niet overal zal dit lukken. Deze bodembedekker kan soms kuren vertonen en om onduidelijke redenen dienst weigeren. Dit betekent echter niet dat je hem niet kan toepassen in de tuin. Zorg voor een humusrijke grond met gelijkmatige vochtigheid. Hij gedijt het beste in streken met lange, warme zomers, maar die kunnen we hier natuurlijk niet garanderen. Het is in de eerste plaats een bladplant, met diepgroene, glanzend ronde blaadjes. Door de spreidende groeiwijze kan je hem goed gebruiken als bodembedekker in halfschaduw. De purperrode bloemen in het voorjaar zijn een pluspunt, al zal je ze wel moeten zoeken onder de tot15 cmhoog wordende bladgroep. De geïnteresseerden vertellen we nog even dat deze plant al sinds de dertiende eeuw medicinaal wordt gebruikt.


• Prunus sargentii  moet zowat de eerste boom zijn die in onze tuinen een herfstkleur krijgt. Al op het einde van augustus worden de bladeren diep oranje en rood. De uitloop in het voorjaar is bronsrood en de kleur van de stam kastanjebruin. De bloemen zijn wat minder opvallend: enkel en roze. Het mooist is deze boom, die in ons klimaat meestal niet hoger wordt dan zo’n 6 meter, dus in het najaar. Zoek ook eens naar de vorm ‘Rancho’. Deze blijft een stuk smaller dan de soort. Pas echter op, want er zit veel kaf tussen het koren, waarmee we willen zeggen dat er planten onder deze naam worden verkocht die niet meer zijn dan een slechte vorm van de soort. Ga dus naar een betrouwbare kweker.

Verderop zien we nog veel meer schatten. Guy De Roose is er goed geslaagd om deze verzameling op een esthetische wijze te combineren tot een aangename tuin en niet te vervallen in een ‘postzegelverzameling’. De openheid van de tuinkamers, met zicht op de omgeving buiten de tuingrenzen, draagt hier zeker toe bij. 


• Aesculus x mutabilis‘ Induta’ is een gezonde, kleine paardenkastanje. Hij ontstond uit de kruising van A. glabra met A. pavia. Je kan hem aantreffen als grote struik, maar meestal wordt hij als boompje met ronde kroon gekweekt. De bloemen zijn abrikoos met geel. Soms vind je hem als ‘Roseo Nana’, wat aangeeft dat hij tot een kleiner type behoort. Zeer mooi, zowel in bloem als blad, en nog veel te weinig gebruikt als alternatief voor de gewone paardenkastanje. 


• Quercus ilex wordt, zeer terecht, steeds populairder. Deze grotere boom heeft wintergroene bladeren en een ronde kroon waarvan de twijgen mettertijd aan de tippen wat gaan hangen. De bladeren zijn zeer variabel in vorm en grootte, aan de bovenkant glanzend donkergroen en onderaan donzig grijs. Hij doet het in zowat elke grond zolang deze maar goed gedraineerd is. Hij verdraagt schaduw en laat zich goed snoeien, zelfs tot haag. Daarbij is deze soort ook nog eens goed bestand tegen zilte zeewind. Kortom, een prachtige boom voor het gemiddelde Belgische klimaat. Alleen in echt koude winters wordt hij beschadigd en kunnen jonge planten zelfs verloren gaan. We mogen namelijk niet vergeten dat hij thuishoort in het gebied rond de Middellandse Zee en in het zuidwesten van Europa.

Er bestaan nog andere wintergroene eiken, zoals Q. x hispanica en Q. x turneri, die het ontdekken zeker waard zijn. Op een beschutte plek valt ook Q. suber, de kurkeik, te proberen, al is deze wel een stuk vorstgevoeliger dan de andere. Zoek ook eens naar Q. rysophylla ‘Maya’. Deze recent benoemde vorm heeft prachtig roodbruin schot dat lang houdt op water. 


• Rubus fruticosus ‘Thornless Evergreen’bedekt hier een muur met een deken van prachtig ingesneden bladeren. Een braam in de tuin wordt meestal bestreden als onkruid, maar dat is in deze toepassing heel anders. Geplaatst in het gedeelte waar de kinderen baas zijn, biedt hij niet alleen een mooie bekleding van een minder mooie muur, maar de vruchten, stevig en stomp kegelvormig, bieden een gezonde en lekkere versnapering tijdens het spel. Vermits de plant, zoals de naam aanduidt, niet gewapend is kunnen zij naar hartelust smullen zonder risico op schrammen. 


• Persicaria polymorpha groeit uit tot een forse plant van soms wel twee meter hoog en zeker even breed. De grote, smal eivormige bladeren worden tijdens de zomermaanden bekroond met een massa kleine, crèmewitte bloemen. Die staan bij elkaar gegroepeerd in grote, vertakte bloemhoofden. Noteer daarbij dat deze bloemen in de herfst verouderen tot een bronzig roze en daarna roodbruin zijn in vrucht. Dit is beslist een indrukwekkende plant voor de natuurlijke border of achteraan in de tuin. Hij heeft geen extra steun nodig en heerst als een welwillende reus over de andere borderplanten. Zelden aangetroffen.

 

 foto(2).jpg

In gesprek met Guy De Roose 

Deze tuinaannemer uit het Oost-Vlaamse Zulte dankt zijn successen in de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer aan zijn doorgedreven zelfstudie. Hoewel hij voor inspiratie in aanleg en vormgeving talrijke boeken en werken over plantencombinaties e.d. raadpleegt, probeert hij zoveel mogelijk zijn eigen stijl te vestigen. “Ik laat me niet gauw beïnvloeden," aldus Guy De Roose, "en werk volgens de ervaring die ik doorheen de jaren heb opgebouwd.” Volgens deze tuinaannemer verdienen vaste planten beslist meer aandacht. “De hedendaagse tuinarchitect werkt er vaak te weinig mee. Als tuinarchitect of tuinaannemer moet je durven experimenteren met diverse combinaties. Je leert immers het meest door het zelf te proberen.” Tot slot vroegen we hem welk beroep hij zou uitgeoefend hebben mocht hij geen tuinaannemer geworden zijn. “Ik zou voor dierenarts gestudeerd hebben,” vertelt hij me. “Ik heb een enorme passie voor dieren. In mijn privétuin bezit ik dan ook een bonte verzameling van verschillende diersoorten zoals pauwen, eenden, kippen, lama’s, ezels, hangbuikvarkens en struisvogels.”

Guy De Roose Gaverbeekstraat 3 9870 Zulte

Tel 056 60 58 10

Plantenlijst voor dit project


• Vaste planten Actaea pachypoda Actaea ramosa Actaea ramosa 'Atropurpurea' Alchemilla mollis Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ en A. sylvestris Aruncus dioicus Astilbe chinensis ‘Pumila’ Aster x frikartii ‘Mönch’ Astrantia major ‘Roma’ en A. maxima Cornus stolonifera ‘Kelseyi’ (of C. stolonifera ‘Kelsey’s Dwarf’) Delphinium “Mrs.NewtonLees’ Echinacea purpurea ‘Magnus’ Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’  en E. pubigerum Euphorbia characias Filipendula purpurea Geum rivale ‘Lionel Cox’ Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’ Geranium ‘Johnson’s Blue’ Geranium renardii Helleborus foetidus  en H. niger Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ Heuchera villosa ‘Chantilly’ Hosta ‘Betsy King’ Hosta fortunei ‘Aureomarginata’ Hydrangea aspera Hydrangea aspera ‘Macrophylla’ Kirengeshoma palmata Kniphofia ‘Ice Queen’ Liriope muscari Liriope muscari ‘Ingwersen’ Lupine ‘The Governor' Lythrum salicaria ‘Blush’ Monarda ‘Elsie’s Lavender’ Nepeta x faassenii ‘Walker’s Low’ Paeonia ‘Shirley Temple’ Persicaria ampexicaulus ‘Rosea’ Persicaria polymorpha Phlox ‘Rosa Pastell’ Tellima grandiflora ‘Rubra’ Veronicastrum virginicum ‘Album’ Veronicastrum virginicum ‘Rosea’ 


Grassen Miscanthus sinensis ‘Malepartus’



5 vragen aan de tuinaannemer

  1. Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? Na 27 jaar als zelfstandig tuinaannemer en -architect kan ik zeker spreken van een grote evolutie.
  2. Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? Doorheen de jaren heb ik me zo veel mogelijk trachten te ontplooien door zelfstudie. Hoewel ik talrijke boeken en werken raadpleeg over plantencombinaties e.d. probeer ik mijn eigen stijl te vestigen. Ik laat me niet gauw beïnvloeden en werk volgens de ervaring die ik doorheen de jaren heb opgebouwd.
  3. Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Vaste planten in het algemeen verdienen volgens mij zeker meer aandacht. De hedendaagse tuinarchitect werkt er vaak te weinig mee. Als tuinarchitect of tuinaannemer moet je durven experimenteren met diverse combinaties. Je leert immers het meest door het zelf te proberen.
  4. Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Dierenarts. Ik heb een enorme passie voor dieren. In mijn privétuin bezit ik een bonte verzameling van verschillende diersoorten zoals pauwen, eenden, kippen, lama’s, ezels, hangbuikvarkens en struisvogels.
  5. Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Zeer goed uitrusten en genieten van een lekker glaasje wijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen