MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer - Goud in cat. + 1000 m2

1026 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 foto450.jpg

 

Moet er nog vakantie zijn?

‘Moet er nog vakantie zijn?’ is geen ongewone vraag als je de tuin van Filip Casier uit Roeselare betreedt. Hij kreeg er de kans om een aanliggend perceel grond te kopen en hierop een natuurlijk ogende tuin aan te leggen, alsof het altijd al zo geweest was.

De strakke voor- en zijtuin sluiten perfect aan bij de moderne woning. In de beplanting vinden we structurele hagen, wintergroene planten, een eiland van siergrassen en een sober kunstwerk. Opvallende elementen zijn de in blokken gesnoeide haagbeuken die links en rechts het centrale toegangspad flankeren en als struise wachters naast de voordeur hebben postgevat. Langs de andere kant van de toegangsweg kreeg deze tuinaannemer de kans om een stuk grond te kopen en aan te leggen als een natuurlijke oase van rust. Deze bereiken we via een breed pad technisch uiterst vakkundig aangelegd in verschillende materialen die natuurlijk in elkaar overvloeien. Een eiland van siergrassen en enkele hoge bomen snijden het pad wigvormig in twee en leiden naar een houten poort met rozen langszij. Een groene singel langs de straatkant zorgt in dit deel van de tuin voor de nodige privacy.

Links van een smal slingerend pad in gebakken klinkers ligt een schaduwborder met tal van vaste planten. Deze border is grotendeels een proefveld voor nieuwe en zonneminnende planten. Het pad leidt naar het tuinhuis in de schaduw van bomen en begroeid met tal van geurende klimplanten. Aangrenzend bevindt zich een kippenhok en een terras. Dat laatste bestaat uit gerecupereerde arduinen tegels die halfverzonken in het gras liggen. Aan de andere kant van het pad bevindt zich een licht heuvelende groene oase met wilde grassen, enkele knotwilgen en geknotte populieren én een haast verborgen meanderende waterpartij uit pvc vijverfolie. De overgang tussen water en gras is uitgewerkt in klei waardoor het gras naadloos kan overgaan in het water. Achteraan kunnen de kippen rustig scharrelen in het groen achter een afsluiting van kastanjehout. Deze geeft tevens steun aan enkele klimrozen. Een graspad uitgespaard in het wilde landschap leidt ons doorheen het idyllische plaatje. Slechts enkele lichtpunten verraden het kunstmatige karakter van deze natuurlijk vormgegeven tuin.

 

;foto Filip Casier

In gesprek met Filip Casier 

Deze tuinaannemer uit Roeselare kan rekenen op 25 jaar ervaring in het vak.  Zijn devies: “Een tuin moet vooral in harmonie met de woning ontworpen worden. Daarbij spelen de oriëntatie van de tuin en de grondsoort een cruciale rol. Ook de onderhoudswerken aan de tuin mogen bij het ontwerp niet uit het oog verloren worden.“

Jacques Wirtz beschouwt hij als zijn grote voorbeeld. Filip Casier: “Deze sublieme Belgische tuinarchitect kan als geen ander tuinen indelen. Denk ook aan zijn overweldigend grote plantenmassieven. Zelf houd ik van minimalistische tuinen met een strak lijnenspel, maar ook zeer landelijke projecten met recuperatiematerialen en een ruime plantenkeuze spreken me aan.”

Zijn gouden tip voor de beginnende tuinaannemer is: “Verlies de tuinonderhoudswerken niet uit het oog. Een tuin is geen standbeeld. Na de aanleg begint het pas. Het onderhoud bepaalt het toekomstige uitzicht van de tuin en dus ook het uitzicht van jouw ‘levende reclamebord’.”

 

Plantenlijst voor dit project 

  • Bomen: Salix alba Populus sp. 
  • Vaste planten / heesters: Clematis sp. Rosa sp. Lonicera sp. Wisteria sp. 
  • Grassen: Pennisetum alopecuroides ´Hameln’ Grasmengsel ‘Extenso’

 

 

Acht vragen aan de tuinaannemer :

  1. Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven? Een speciaal droomproject heb ik niet meteen in gedachten. Elke project op zich beschouw ik als een uitdaging om de tuindroom van de klant in werkelijkheid om te zetten. Dat kan gaan van zeer landelijk met bijvoorbeeld recuperatiematerialen en een ruime plantenkeuze tot minimalistisch met strakke lijnen en een zeer beperkte keuze aan materialen en planten.
  2. Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? In zekere zin wel. In de beginjaren ben je natuurlijk nog zeer schools bezig, maar na 25 jaar ervaring kan ik me veel beter inleven in de tuinwensen van de klant. Een tuin moet vooral in harmonie met de woning ontworpen worden. Daarbij spelen de oriëntatie van de tuin en de grondsoort een cruciale rol. Ook de onderhoudswerken aan de tuin mogen bij het ontwerp niet uit het oog verloren worden. Deze wekelijkse of jaarlijkse terugkerende werken mogen geen sleur worden voor de tuinbezitter.
  3. Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? Jacques Wirtz: indeling van tuinen en grote plantenmassieven.
  4. Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Een knotwilg. Zeer gemakkelijk aan te planten: een stok in de grond steken is eigenlijk al voldoende. Door zijn karakteristieke vorm is deze boom zeer goed aan te planten in landelijke tuinen, maar evenzeer kan hij in een strakke, moderne tuin worden ingepast.
  5. Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Boomkweker. Het werken in open lucht en het opgroeien van bomen blijft fascineren.
  6. Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven? Verlies de tuinonderhoudswerken niet uit het oog. Een tuin is immers geen standbeeld. Na de aanleg begint het pas. Het onderhoud van de tuin bepaalt het toekomstige uitzicht van de tuin en dus ook jouw reclamebord.
  7. Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Lekker relaxen in Zuid-Frankrijk. Meer zon in combinatie met culinair genieten en natuurschoon.
  8. Gouden tip van de tuinaannemer - De indeling van de tuin beïnvloedt in grote mate het ruimtelijke gevoel in de tuin. De tuin kan doelbewust groter of kleiner worden gemaakt. - Beperk de materiaalkeuze van terras en verhardingen tot maximaal 2 soorten. - Beperk de bloemen- en plantenkleuren in de tuin. Zo ontstaat een harmonieuzer geheel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen