Tuinaannemer - Goud in cat. 250 - 1000 m2
Een cascade van groen
Goud in de categorie tuinen van 250 - 1000 m2 - Frederic Charlier / Overijse
Doorheen dit project in Leuven loopt een openbare weg die je langs de grote poort aan de straatkant kan betreden. Zowel wandelaars als het gemeentepersoneel maken er gretig gebruik van. Toch wensten de eigenaars enige privacy te behouden. Daarnaast wilden ze ook een tuin met weinig onderhoud, een groentetuin en een voor publieke blikken afgescheiden fietsberging.
De openbare weg verdeelt dit project duidelijk in een nutstuin en een langgerekte ‘luilekker’-tuin. Door de beplanting aan de straatkant bewust laag te houden, kan de voorbijganger deels mee genieten van de nutstuin langs de woning. Een groene buffer van buxuswolken zorgt er voor de nodige afscheiding tussen straat en tuin. In het voorjaar brengt een meerstammige Cornus florida al enkele kleurtoetsen, gevolgd door diverse moschatarozen die de tuin de ganse zomer opfleuren. Achter een spiraal van beukenhaag gaan de compostbakken verborgen. De fietsenberging is ook verdekt opgesteld en wordt aan nieuwsgierige blikken onttrokken door schermen van wintergroene klimop. Erlangs zorgt een notenboom met zijn groot bladerdek voor verdere beschutting. Vanop een ellipsvormig terras in koperbruine kleiklinkers en gesteund door een groene rug van beukenhaag is er zicht op de moestuin. Negen verhoogde houten plantenbakken van ongeveer 3,5 m² groot helpen de eigenaar ‘met een slechte rug’ om de groentebedden te onderhouden en te oogsten. Water kan gehaald worden uit de nabije waterput. Rondom ligt een pad in okerkleurig dolomiet. Als randafwerking is gekozen voor leifruit dat onderaan het gezelschap kreeg van zomerse aardbeien.
In de luilekkertuin moest een nveauverschil van meer dan 10 meter worden overbrugd. Dit deel van de tuin is in tegenstelling tot de nutstuin volledig afgeschermd met een metershoge beukenhaag. Erachter leidt een pad in blauwe hardsteen langs een langgerekte waterpartij naar het achterliggende groene gedeelte van de tuin. Dit pad en de waterpartij weerspiegelen zich over de gehele lengte in de glazen constructie tegen de zijgevel van de gerenoveerde woning.
Achter het huis bevindt zich een verdiept veelhoekig terras in blauwe hardsteen. Steunmuren bekleed met gekloven blauwe hardsteen vangen het hoogteverschil op tussen terras en gazon. Twee nabije olijfbomen zorgen met hun lichtgrijze blad voor enige schaduw, maar contrasteren bovenal met het donkere, stijl opgaande bos achteraan in de tuin. Als frisse ader doorheen het gazon verbindt een lang waterkanaal het verdiept terras met een hoger gelegen dolomietpleintje. Dat krijgt schaduw en verkoeling van de bomen uit het achterliggende bos, maar kan tevens dienen als petanquebaan. Als eindpunt van de harde materialen van terras en waterkanaal ligt centraal op dit pleintje een massieve arduinen blok. Daarboven daalt het bos als een groene waterval via keermuren in ritmische niveauverschillen tot op tuinhoogte. De strakke lijnvoering in deze langgerekte luilekkertuin wordt doorbroken door uitstulpingen in de hagen langszij en enkele loofbomen in het gazon. Zij zorgen tevens voor enige schaduw en maken de tuin in het najaar tot een kleurrijk herfsttafereel.
|
In gesprek met Frederic Charlier Ongeveer twintig jaar geleden begon deze tuinaannemer uit Overijse in het bedrijf van zijn vader te werken. “Toen was er alleen sprake van dat alles netjes moest zijn: een kersenboom met enkele rododendrons en een Forsythia of drie berken in de voortuin. Nu is alles (gelukkig !!) veranderd tot een genietbare leefruimte, een deel van de woning.” Wij vroegen Frederic Charlier allereerst wie hem het meest beïnvloed heeft in zijn werk? “Zonder twijfel vind ik Jacques Simon (FR) nog altijd de beste tuinarchitect,” antwoordt hij. “Ik heb zijn werk leren kennen toen ik mijn stage volgde bij JNC International (nvdr nationaal en internationaa werkzaam linterdisciplinair ontwerpbureau met landschaparchitecten, stedenbouwkundigen, architecten en ingenieurs). Hij is een tuinkunstenaar die zijn ideeën soms moeilijk op papier kreeg, maar ze dikwijls op de werf uitvoerde. Nationaal reken ik Erik Dhont en Guido Spruyt tot mijn favorieten.” Tot slot kregen we nog een gouden tip van deze door regen en wind geverfde tuinaannemer. “We hebben een beroep gekozen waar we sterk afhankelijk zijn van seizoens- en weersomstandigheden,” aldus Frederic Charlier. “Ik vind dat je de opdrachtgever duidelijk moet maken dat je met ‘levend’ materiaal bezig bent en dat je sommige werken niet kunt forceren. Soms moet je wachten tot de juiste omstandigheden zich aandienen. Dit is niet altijd makkelijk te begrijpen, maar op termijn werpt deze werkwijze zeker haar vruchten af.” CHARLIER TUINEN BVBA Jozef Kumpsstraat 46 |
Plantenlijst voor dit project
Bomen :
- Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’
- Quercus imbricaria
- Juglans regia
- Mespilus germanica
- Koelreuteria paniculata
- Olea europaea
- Liquidambar styraciflua
- Leifruit van appel en peer (o.a. P. ‘Vereerbrugghe)
- Fagus sylvatica (als haag)
Vaste planten / heesters :
- Anemone nemorosa
- Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’
- Buxus sempervirens
- Cornus florida
- Fragaria vesca (eetbare aardbeien)
- Hedera helix ‘Hibernica’
- Hydrangea sp.
- Lavandula "Munstead"
- Rosa ‘Sibelius’
- Rosa ‘White Magic’
- Rosa ‘Poesie’
- Osmanthus burkwoodii
- Wisteria sinensis (Verder tal van kruiden en groenten.)
Acht vragen aan de tuinaannemer :
- Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven?
Voor mij is elk nieuw project, ongeacht het budget of de oppervlakte, een nieuwe uitdaging, een droomproject. Ik doe steeds mijn best om elk project te personaliseren, iets unieks te brengen. Veel hangt natuurlijk af van de opdrachtgever. Hij moet open staan voor nieuwe ideeën, andere materiaalkeuzes, ... - Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf?
Absoluut. Ik weet nog toen ik een twintigtal jaar geleden begon te werken in het bedrijf van mijn vader, was er alleen maar sprake van dat alles netjes moest zijn: bijvoorbeeld een kersenboom met enkele rhododendrons en een Forsythia of drie berken in de voortuin, ... Nu is alles gelukkig veranderd . De tuin is nu een leefruimte, een deel van de woning geworden, Nu worden er concepten bedacht. Men geniet meer van de weliswaar kleinere tuin dan vroeger. Trouwens, vroeger werden de huizen anders gebouwd: de woonkamer bevond zich aan de voorzijde van de woning zodat men steeds alles kon zien wat er op straat gebeurde. De tuin was een stukje grond achteraan waaraan niet te veel aandacht werd geschonken. - Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk?
Zonder twijfel vind ik de Fransman Jacques Simon nog steeds de beste tuinarchitect. Ik heb zijn werk leren kennen toen ik mijn stage volgde bij JNC international. Hij is een tuinkunstenaar die zijn ideeën soms moeilijk op papier gezet kreeg, maar ze dikwijls op de werf tot uitvoering bracht. Nationaal horen Erik Dhont en Guido Spruyt tot mijn favorieten. - Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom?
Graag werk ik veel met solitaire struiken zoals bijv. verschillende soorten Hamamelis. Dat is een prachtige winterbloeier met een stevige takstructuur en een mooie herfstverkleuring. Daarnaast zijn Clerodendron, Osmanthus, botanische rozen, Syringa en oude fruitsoorten planten die regelmatig in mijn ontwerpen opduiken. - Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom?
Waarschijnlijk was ik in het onderwijs gestapt richting tuinarchitectuur, maar dan wel na enkele jaren ervaring op het werkterrein. Regelmatig komen er bij ons op kantoor studenten hun stage doen. Ik vind het fantastisch hen te kunnen helpen in hun toekomstige vak. - Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven?
Het is een mooi beroep, maar vergeet niet dat het ook een beroep is dat meer en meer veeleisend wordt. Hou het hoofd gewoon koel en doe je ding. - Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Mijn ideale vakantie is natuurlijk eens lekker op reis gaan met het gezin en veel spelen en vertellen aan de ‘klein mannekes’. Daarnaast hou ik enorm veel van het hooggebergte. Jaarlijks boeken we met enkele vrienden een trip ernaartoe. Eens goed stappen en klimmen, eens met je gedachten op jezelf gefocust en daarna, tja, straffe verhalen vertellen zeker … - Gouden tip van de tuinaannemer
We hebben een beroep gekozen waarin we sterk afhankelijk zijn van de seizoens- en weersomstandigheden. Vaak wordt alles geforceerd om het op tijd af te krijgen, soms met alle nadelen tot gevolg. Ik vind dat je de opdrachtgever duidelijk moet maken dat je met ‘levend’ plantmateriaal bezig bent en dat sommige werken moeten wachten tot de juiste omstandigheden zich voordoen. Soms is dat moeilijk te begrijpen, maar op temijn werpt het zeker zijn vruchten af.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen