MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer : zilver cat. > 1000 m2

6936 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Klasse in eenvoud

Zilver in de categorie tuinen groter dan 1000 m2

 

Met oog voor tradities en puur vakmanschap kregen zowel de voor-, zij-, als achtertuin bij deze woning een aangemeten groene setting. De eigenaars verlangden ook voldoende privacy, een onderhoudsvriendelijke beplanting, een kleine moestuin en volop speelruimte voor de opgroeiende kinderen. 

In de voortuin vinden we een klassieke parterre met in rugjes gesnoeide buxushagen en topiary vormen. Rond deze buxusparterre, die een blauwdruk is van de voorgevel van de woning, ligt een pad in kasseien. In de hoogte schermt een leistructuur van moeraseiken de voortuin af van de straat en de nabije gebouwen. De borders kregen een rustige beplanting met o.a. Hydrangea ‘Annabelle’ en Euphorbia characias ssp. Wulfenii.

Een smal pad doorheen de lage en halfhoge bonte beplanting leidt langs de woning naar de achtertuin die voornamelijk bestaat uit een groot grasperk dat ritmisch verstoord wordt door halfhoge taxushagen die de plantvakken omgrenzen. In het verlengde van de woonkamer bevindt zich tegen de achtergevel een ruim terras uit blauwe hardsteen De randafwerking bestaat uit rustieke kleiklinkers. Van daaruit loopt een pad in kasseien doorheen het grasperk naar een tweede terras uit kleiklinkers en blauwe hardsteen. Dit terras kreeg een halfopen kraag van taxus en bevindt zich langs een klassieke buxusparterre met rozen. De diverse plantvakken rond het grasperk zijn omzoomd met halfhoge taxushagen en herbergen tal van vaste planten die zorgen voor jaarrond vorm en kleur in de tuin. Een enkele boom biedt schaduw en verkoeling.

Het grindpad achteraan over de ganse breedte van de tuin markeert haast onopvallend de scheiding tussen het sier- en nutsgedeelte. Hier vinden we een kleine moestuin, een houten speeltoestel en een stemmig tuinhuisje. Daarachter kunnen de kippen in de kippenren naar hartelust scharrelen op de composthoop. Hoge hagen van groene klimop zorgen langszij voor de nodige privacy. De blik op het achterliggende weidelandschap is evenwel bewust open gelaten zodat de eigenaars ten volle kunnen genieten van het omringende groen.

 

foto(6).jpg

In gesprek met Chris Van Damme 

Deze uit het Oost-Vlaamse Moerbeke afkomstige tuinaannemer is vol lof over de tuinarchitect waarmee hij al jaren samenwerkt. Het gevolg is dat bijna al zijn totaalprojecten van de beginjaren tot op heden een eigen, rustige stijl hebben en tot in het kleinste detail perfect zijn uitgevoerd.

“Mijn droomproject mag groot of klein zijn,” vertelt Chris Van Damme me. “De oppervlakte doet er niet meteen toe. Wel heb ik liefst een project met een strak lijnenspel van hagen, met enkele gazons en terrassen op verschillende niveaus, een rustige en eenvoudige beplanting en enkel duurzame materialen zoals blauwe hardsteen, kasseien, kleiklinkers en tropisch hardhout. Kortom, een kwalitatief hoogstaande, rustgevende en harmonieuze tuin die naadloos aansluit bij de woning, de bewoners en het omringende landschap.”

Tot slot vroegen we hem nog naar zijn favoriete tuinplant. “Dat is zonder enige twijfel Viburnum plicatum ‘Mariesii’,” aldus Chris Van Damme. “Deze Viburnum staat als een heer met zijn armen wijd open te pronken in de tuin. Zijn platte, witte bloemtuilen smeken om bekeken te worden en zijn rode herfstkleur zorgt ervoor dat dit één van m'n favoriete heesters is die in geen enkele tuin mag ontbreken.”

Groenrijk Van Damme
Ledestraat 14
9180 Moerbeke
Tel 09.355 38 60

 

Plantenlijst voor dit project 

 • Bomen Catalpa bignonioïdes ‘Aurea’ Malus ‘Professor Sprenger’ Carpinus betulus Quercus palustris 
 • Hagen Buxus sempervirens Taxus baccata 
 • Heesters Buddleja davidii ‘White Profusion’ Cornus alba ‘Elegantissima’ Cornus kousa Deutzia gracilis Elaeagnus ebbingei Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ Hydrangea quercifolia Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’ Photinia fraseri ‘Red Robin’ Prunus lusitanica Viburnum plicatum ‘Watanabe’ 
 • Rozen Rosa ‘Buff Beauty’ Rosa ‘Schneewittchen’ Rosa ‘Guirlande d’Amour’
 • Klimplanten Hydrangea petiolaris Vitis coignetiae 
 • Vaste planten Alchemilla mollis Anemone hupehensis ‘Honorine Jobert’ Astrantia major Euphorbia characias ssp. Wulfenii Geranium renardii Helleborus argutifolius Hosta x fortunei ‘Francee’ Iberis sempervirens ‘Snowflake’ Lavendula angustifolia ‘Royal Crown’ Ligularia dentata ‘Desdemona’ Polystichum setiferum ‘Herrenhausen’

 

Acht vragen aan de tuinaannemer

 1. Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven? In de eerste plaats zou ik zeker niet alle opdrachten laten vallen ten bate van een droomproject. Een droomproject ziet eruit als volgt: - de oppervlakte van het project is van ondergeschikt belang; - qua stijl een zeer strak lijnenspel van hagen, gazons en terrassen in verschillende niveau's, eenvoud in de beplanting en materialen; - materiaalkeuze: enkel duurzame materialen zoals blauwe hardsteen, kasseien, kleiklinkers, tropisch hardhout; - de tuin moet een harmonieus geheel vormen met de woning, met zijn bewoners en de omgeving waarin ze gelegen is. 
 2. Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? Ik heb het geluk gehad een zeer goede tuinarchitect te leren kennen, waarmee ik doorheen de jaren altijd heb samengewerkt. Dit heeft tot gevolg dat bijna alle uitgevoerde totaalprojecten van in het begin tot nu hun eigen, rustige stijl hebben. Door de aanschaf van meer machines wordt er nu ook efficiënter gewerkt dan vroeger.
 3. Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? Voornamelijk 2 personen: de tuinarchitect en de klant van één van de eerste grote projecten was zo perfectionistisch en kritisch op de uitvoering van de werken dat bijgevolg alles tot in het kleinste detail werd uitgevoerd. Alle volgende projecten zijn hierdoor op dezelfde manier aangelegd.
 4. Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Rhododendrons zijn veelzijdige, stijlvolle planten die vaak op een verkeerde manier worden aangeplant en later in de tuin onvoldoende worden verzorgd. Denken we maar hoe sommige exemplaren er vergeeld bij staan bij gebrek aan voldoende of een niet aangepaste voeding. Viburnums: vooral Viburnum plicatum ‘Mariesii’ die als een heer met zijn armen wijd open staat te pronken in de tuin. Zijn platte witte bloemtuilen smeken om bekeken te worden en zijn rode herfstkleur zorgt ervoor dat dit één van m'n favoriete heesters is die in geen enkele tuin mag ontbreken.
 5. Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Geen idee. Waarschijnlijk zou ik ergens in het buitenland actief zijn in de land- of tuinbouw als verantwoordelijke voor de productie van voedsel. 
 6. Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven? - Maak duidelijke offertes. - Zorg voor voldoende ervaring voor je zelfstandig wordt (min. 2 jaar)  - Specialiseer je in bijv de plaatsing van verhardingen. Hierdoor hoef je minder machines aan te schaffen waardoor het rendement stijgt. - Tracht samen te werken met collega’s en… Bezint vooraleer je begint.
 7. Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Rondzwervend met de auto in Spanje en Portugal; rustend in een goed hotel met een mooi uitzicht en een verfijnde keuken en een lekker glas wijn.
 8. Gouden tip van de tuinaannemer - Zorg voor een goede conversatie met de klant. - Gebruik duurzame materialen. - Wees zelf kritisch op de uitvoering van de werken. - Voer geen werken uit waar je zelf niet achter staat.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen