MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer - Zilver cat. 250-1000 m2

1665 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Intieme harmonie Zilver in de categorie tuinen van 250 - 1000 m2


  fotozilver440.jpg

Intieme harmonie 

De opdrachtgevers van dit project wensten een onderhoudsvriendelijke tuin met snoei- en leivormen, een ruim grasperk en een kindvriendelijke waterpartij. Dit alles moest harmonisch geïntegreerd worden in de besloten tuin.

Lage wolkenhagen van buxus begroeten de bezoeker en zorgen ervoor dat de voortuin groter en breder oogt. Daartussen kregen enkele bodembedekkers de opdracht de omsloten border te vullen. In het voorjaar krijgen ze het gezelschap van tal van narcissen. Een zuilvormige Liquidambar zorgt voor de nodige hoogtewerking. De verharding van het pad naar de voordeur en van de oprit is een combinatie van Belgische blauwe hardsteen, kasseien en gebakken kleiklinkers. Onopvallend weggewerkt vinden we in de verharding de nodige waterafvoergoten.

De achtertuin is bereikbaar via een smal pad tussen de tuinberging en de zijgevel van de woning. Het ganse perceel kadert in een hoge groene beukenhaag met een bovenbegrenzing van leibomen die bijdragen tot de nodige privacy. In de achtertuin speelt naast het brede grasperk water een centrale rol. Een lichtjes verhoogde waterpartij in blauwe hardsteen legt via een goot de verbinding naar een lager gelegen vijver. Het water van deze vijver wordt gezuiverd door een filter en tal van zuurstofplanten. Vlak onder de waterrand voorkomt een net dat kinderen en voorwerpen in het water verzeilen.

Het tuinpad maakt als wijds gebaar een boog tussen beide waterpartijen en zorgt voor de nodige verbinding tussen de woning en het achterste tuingedeelte. Daar bevindt zich een schaduwterras in dolomiet. Vier dakmoerbeien gestut door een houten pergolaconstructie filteren er het zonlicht en maken het tot een aangename plek om te verpozen.

Datzelfde tuinpad dient ook als een tuintrede om de lager gelegen tuin te bereiken. Aan de woning ligt een ruim terras in een combinatie van blauwe hardsteen en gebakken kleiklinkers. Lager gelegen langs het vijvergedeelte ligt een rechtlijnig hardhouten terras in afrormosia. De beplanting bestaat uit groenblijvende planten in blok of bol geschoren. Deze worden harmonieus gecombineerd met decoratieve solitaire struiken (o.a. Cercis canadensis 'Forest Pansy', Ligustrum texanum, Photinia x fraseri 'Red Robin', Hydrangea aspera, H. serrata ‘Bluebird’, Rosa 'Mermaid' en Viburnum burkwoodii) en diverse vaste planten. Tussen de beplanting zorgt een deklaag van naaldhoutschors voor een minimaal onderhoud. Subtiele lichtpunten brengen sfeer en maken de tuin ook langer genietbaar.

[fotoboek=50]

 foto(5).jpg

In gesprek met Stefaan Brouckaert

Doorheen de jaren heeft deze tuinaannemer uit Roeselare een rijk gevuld palmares opgebouwd in de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer. “Wanneer ik kijk naar mijn doorheen de jaren ingezondenprojecten, zie ik een grote evolutie voor mezelf,” zegt Stefaan Brouckaert. “Mijn ontwerpen en tuinen zijn steeds beter en exclusiever geworden. We focussen nu nog meer op de details en streven naar een feilloze afwerking.”

Wat zijn de belangrijkste aspecten in je projecten? Stefaan Brouckaert: “Ik probeer steeds om rust en ruimte in mijn ontwerpen te brengen omdat ik de tuin als een belangrijke leefruimte bij de woning beschouw. Daarnaast vind ik dat bomen en haagstructuren een tuin doen slagen of niet. Je kan er soms een krachtig lijnenspel mee uittekenen en dat is net wat ik steeds probeer te doen in al mijn ontwerpen. Een mooi lijnenspel in combinatie met een smetteloos gazon kan subliem ogen.”

Tot slot vragen we hem nog een gouden raad voor beginnende tuinaannemers. Stefaan Brouckaert: “Probeer een bepaalde lijn of visie in je bedrijf te brengen en kom daarmee naar buiten. Voortdurend veranderen is zeker niet interessant en komt ongeloofwaardig over naar de buitenwereld toe.”

BVBA R. Brouckaert & Zn 8800 Roeselare Tel. 051 74 85 18

Plantenlijst voor dit project
• Bomen
Liquidambar styraciflua Morus platanifolia Pyrus calleryana 'Red Spire' 


• Vaste planten- heesters
Abelia grandiflora Agapanthus africanus Anemone 'Honorine Jobert' Aruncus dioicus 'Kneiffii' Calamintha nepeta Ceratostigma plumbaginoides Cercis siliquastrum 'Forest Pansy' Cimicifuga ramosa 'Brunette' Echinacea purpurea 'White Swan' Geranium x cantabrigiense 'Biokovo' Hosta 'So Sweet' Hydrangea aspera Hydrangea paniculata 'Unique’ Hydrangea serrata 'Blue Bird' Ligustrum texanum Phlomis russeliana Photinia 'Red Robin' Rodgersia pinnata Rosa 'Mermaid' Rosa 'Schneewittchen' Salvia verticillata 'Purple Rain' Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue' Verbena bonariensis Viburnum burkwoodii Vinca minor 'Gertrude Jekyll' 


• Grassen
Carex buchananii Miscanthus sinensis 'Morning Light'

Acht vragen aan de tuinaannemer 

1. Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven? Droomprojecten bestaan er niet echt voor mij. Elke tuin is een droomproject omdat we steeds proberen de droom van onze opdrachtgever te vervullen. Mijn klanten geloven in mij en in de manier waarop we werken en dat geeft me een zeer goed gevoel. Ik wil zeker niet zeggen dat het ene project niet beter is dan het andere, budgetten spelen veelal een grotere rol, maar in het algemeen mag ik mezelf een tevreden tuinaannemer noemen.

2. Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? Wanneer ik kijk naar mijn ingezonden projecten doorheen de jaren, zie ik zeker een grote evolutie voor mezelf. In de loop der jaren heb ik geprobeerd mijn ontwerpen en tuinen steeds beter en exclusiever te maken. Vooral de manier waarop we proberen een tuin te realiseren en af te werken is sterk verbeterd en verfijnd, niet tegenstaande ik beide aspecten altijd al zeer belangrijk gevonden heb.

3. Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? Hierop is het moeilijk te antwoorden omdat ik vind dat zowel de aard van de projecten als de verschillende opdrachtgevers me steeds in zekere mate beïnvloed hebben. Elke aangelegde tuin was anders: een andere opdrachtgever, andere wensen, een verschillende oppervlakte, een andere oriëntatie, een verschillend budget, ... en ga zo maar door. Daartegenover staat dat ik zelf steeds geprobeerd heb om rust en ruimte in mijn ontwerpen te brengen omdat ik de tuin als een belangrijke leefruimte bij de woning beschouw.

4. Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Bomen en haagstructuren mogen beslist meer in de kijker staan. Met deze twee plantengroepen kan je een tuin doen slagen of niet. Met hagen en bomen kan ja soms een krachtig lijnenspel uittekenen en dat is net wat ik steeds probeer te doen in al mijn ontwerpen. Een mooi lijnenspel in combinatie met een smetteloos gazon kan subliem ogen.

5. Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Al van kleins af mocht ik van mijn vader helpen in zijn bedrijf. Op achtjarige leeftijd was ik al tijdens de vakantie bijvoorbeeld het gras aan het maaien. De job van tuinaannemer is voor mij de ideale job. Je werkt met groen en met machines. Door deze zeer grote diversiteit schep ik plezier in mijn werk.

6. Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven? Probeer een bepaalde lijn of visie in je bedrijf te brengen en kom daarmee naar buiten. Voortdurend veranderen of wijzigingen aanbrengen is zeker niet interessant en komt ongeloofwaardig over naar de buitenwereld toe.

7. Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Mijn ideale vakantie bestaat eruit dat ik samen met mijn gezin in alle rust gewoon geniet. Grote of verre reizen zijn zeker niet aan mij besteed omdat ik mijn bedrijf niet lang kan of wil alleen laten. Er is altijd wel iets te doen. Daarnaast kan ik zeker ook genieten van de kleine dingen des levens zoals een goede film van tijd tot tijd of een lekker etentje. Aan lange rustperiodes heb ik een broertje dood.

8. Gouden tip van de tuinaannemer Probeer altijd te starten met goed uitgangsmateriaal, en dit geldt zowel voor de verhardings- als beplantingsmaterialen. De plaatsing of het planten ervan neemt immers steeds eenzelfde tijd in beslag.

[reacties] 


 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen