MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer - zilver cat. Groen kleurt

4837 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Met het landschap in zich(t) Zilver in de categorie 'Groen kleurt' Nicolas Janssens / Kapellen


  DSC06708.jpg

Met het landschap in zich(t) 

Zowel de voor- als achtertuin van deze landelijke hedendaagse woning met een uitgesproken terracotta kleur sluit perfect aan op het omringende landschap. Daarvoor zorgt een serre uit glas en staal die de zichtas doorheen de woning leidt.

Oorspronkelijk was de tuin volledig van het landschap afgesloten door een hoge coniferenhaag die het zicht op het mooie landschap aan de overkant van de straat volledig afsloot. In de plaats kwam een open voortuin met hoofdzakelijk siergrassen die speels voor strak geschoren wintergroene volumes staan. Enkele solitaire struiken en witte berken zorgen voor een tijdloos kleurenpallet in het voor- en najaar. Langszij biedt de servitude in dolomiet tussen de witgekalkte Catalpa's verschillende parkeermogelijkheden. Een kasseipad loopt van de voortuin door de glazen serre heen naar het eetterras in de achtertuin. Dit baadt in de schaduw van twee oude notenbomen. Grenzend aan het terras ligt een lange, conische vijver die in twee niveaus is opgebouwd. Rond de vijver is met weelderige bladcontrasten gewerkt. Dit tuingedeelte vlakbij de woning is omringd met hoge tuinmuren en leihaagbeuken om de privacy te garanderen.

Midden in de 30 are grote tuin staat een hoge meerstammige hulst. Deze topiary vormt het centrum van een grote cirkel, afgeboord met opeenvolgend een dubbele rij kasseien, een border met siergrassen en een halfhoge hulsthaag. De beplanting in de kleinere middelste cirkel bestaat uit beuk die op dezelfde hoogte geschoren is. Aan de buitenkant van de cirkel lopen aarden paden langs verschillende soorten Hosta's, Hydrangea's, vaste planten en solitairen. Achteraan in de tuin is ruime mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe of nog onbekende planten. 

Hier woont een plantenliefhebber! Dat is niet te ontkennen wanneer we naar de enorme verzameling kijken die hier is bijeengebracht. De tuinaannemer gebruikt hier de eigen tuin als een soort proefveld en toontuin tegelijk. Een keuze maken in de aanwezige collectie is dan ook niet zo eenvoudig. 

Halesia carolina  of sneeuwklokjesboom staat als eenzame sterkhouder te pronken midden in een wuivende massa Pennisetum alopecuroides. Wat een prachtig zicht, vooral in de maand mei wanneer deze struik beladen is met witte belvormige bloempjes. Deze staan per drie tot vijf bij elkaar langs de takken van deze grote, vanaf de basis vertakkende struik. Deze soort uit het zuidoosten van de VS is perfect geschikt voor ons klimaat. Geef hem een vochtige, maar goed gedraineerde lichtzure grond en een plek in de zon of halfschaduw.

Zoek ook eens naar de meer boomvormige H. monticola en naar de zeldzame maar o zo mooie H. diptera var. magniflora. Van deze laatste vorm staan er slechts drie volwassen bomen in West-Europa, waarvan één te bewonderen is in Arboretum Kalmthout. Tot vrij recent was het haast onmogelijk om jonge planten te kopen, omdat de vermeerdering altijd problematisch bleef. Gelukkig is dit nu anders en zijn er voldoende planten op de markt om een zoektocht succesvol te kunnen afronden. 

Acer griseum  is een Chinese esdoorn die alleen maar mooier wordt bij toenemende ouderdom. Die sierwaarde dankt deze kleine boom vooral aan de bast. Deze is afbladderend en onthult zo de glanzend kaneelbruine onderliggende laag. Gewoonweg schitterend, letterlijk en figuurlijk, in de zon. De herfstkleur van de drielobbige bladeren is een bijkomend pluspunt: prachtig rood en scharlaken, vooral wanneer zomer en nazomer zonnig zijn overdag en fris ’s nachts.

Een andere esdoorn in deze verzameling is A. cissifolium. Het blad is samengesteld en bestaat uit drie blaadjes met een bronzen tint. In de herfst verkleuren deze naar rood en geel. Ook opvallend is de slangenbastesdoorn (A. davidii). De bast van deze Chinese soort is groenwit gestreept, waardoor hij ook in de winter een sierwaarde geeft aan de tuin. 

Een groep van Hydrangea sargentiana zoals we hier zien, is werkelijk uitzonderlijk. En wel om twee redenen. Vooreerst omdat het hier gaat om de echte soort en niet om een verkeerd benoemde vorm van H. aspera. Ten tweede omdat de planten er zo gezond bij staan. De indrukwekkend grote bladeren met een duidelijke beharing staan op forse stengels die op hun beurt bedekt zijn met een in klitten gegroepeerde massa van klier- en andere haren. Deze planten kunnen tot wel vier meter hoog worden en dan werkelijk de omgeving beheersen. Zorg voor bescherming tegen uitdrogende winden en een plek in halfschaduw in vochtige, goed gedraineerde grond. De bloeiwijze is een koepelvormig scherm met mauve fertiele bloempjes die spaarzaam omringd zijn van witte steriele bloemen. Deze hebben afgeronde bloemblaadjes. 

Gleditsia triacanthos ‘Ruby Lace’  is een aantrekkelijke Amerikaanse selectie van deze soort met diep bronsrood jong blad. De bladeren zijn veervormig samengesteld en schikken zich in een open kroon. Deze vorm heeft geen bewapening en draagt geen vruchten. Niet iedereen is er enthousiast over. Michael A. Dirr, Amerikaanse plantenkenner, noemt hem zelfs “as bad as a cultivar can be”, maar oordeel liever zelf. In elk geval is de soort goed bestand tegen industriële luchtvervuiling en dat kan een groot pluspunt zijn. 

Hydrangea ‘Veerle’  is een selectie van Harry van Trier en wordt in de handel gebracht door Oprins Plants uit Rijkevorsel. In zure grond zijn zowel de fertiele als de steriele bloemen van deze ‘lace-cap’ schitterend diepmetaalblauw. In neutrale omstandigheden blijven ze oudroze  van kleur. De bladeren hebben een uitgesproken getande rand en duidelijke nervatuur. In de herfst kleuren ze in tinten van dieppaarsrood. ‘Veerle’ is bijzonder winterhard en mede daardoor erg populair in de koudere streken van Europa. In ons klimaat kan er soms schade zijn door late nachtvorsten (zoals bij elke Hydrangea trouwens), maar de plant herstelt zich prima en bloeit ook dan nog rijkelijk. Zet hem echter niet in de volle zon. Hij behoort tot de groep yezoensis binnen de soort serrata en dat zijn nu eenmaal planten die van nature in de bossen van het noorden van Japan voorkomen.

 

 foto(3).jpg

In  gesprek met Nicolas Janssens 

Deze tuinaannemer uit het Antwerpse Kapellen heeft de natuur in zijn bloed. “Als ik dit beroep niet gekozen had, dan was ik wellicht dierenarts of bioloog geworden,” vertrouwt Nicolas Janssens me toe. Na bijna 20 jaar in het vak kan hij terugblikken op tal van mooie realisaties. In welk project zou je graag eens je tanden zetten, wilde ik graag weten. “Mijn droomproject situeert zich in een gebied met een weelderige plantengroei, waarin water, natuurlijke materialen en strakke lijnen en assen kunnen worden verwerkt,” kreeg ik als antwoord. “Natuurlijk mogen daarin geen geurende planten of bloemen en vooral planten met eetbare vruchten ontbreken. Er is niets zo heerlijk als kunnen proeven van je eigen tuin.”

Tot slot kregen we nog deze raad voor beginnende tuinaannemers: “Het is hard labeur. Ook de organisatie van alle werk neemt vele uren in beslag. Hou je daarom aan je beloftes en neem niet meer werk aan dan je aankunt. Wat de toekomst betreft, denk ik dat we gaan naar samenwerkingsverbanden waarin ieder zijn eigen specialisatie heeft.”

Tuinarchitectuur Nicolas Janssens bvba

Holleweg 54 2950 Kapellen Tel. 03 605 14 52

Plantenlijst voor dit project 

Bomen Fagus sylvatica 'Atropunicia' Sorbus aucuparia 'Rossica Major' Betula utilis 'Jacquemontii' Acer campestre Ostrya carpinifolia Juglans regia Malus baccata 'Professor Sprenger' Acer capillipes Gleditsia triacanthos 'Sunburst' Ailanthus altissima Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' Quercus robur Quercus palustris Larix kaempferi Metasequoia glypstroboides Ginkgo biloba Gleditsia triacanthos 'Rubyglace' Cercidiphyllum japonicum Coryllus avellana Populus alba 'Nivea' 

Meerstammige solitairheesters -bamen Amelanchier lamarckii Koelreuteria paniculata Prunus serrula Prunus subhirtella 'Autumnalis' Rhus glabra Morus alba Cornus alternifolia Cornus controversa Cornus florida'Rainbow' Cornus kousa 'Chinensis' Cornus kousa 'Satomi' Cornus nuttalii 'Monarch' Magnolia soulangeana Magnolia stellata Magnolia susan Hamamelis intermedia 'Primavera' Hamamelis intermedia 'Orange Peal' Hamamelis intermedia ‘Jelena' Acer palmatum 'Sangokaku' Acer palmatum 'Osakasuki' Acer palmatum 'Aureum' Acer palmatum Acer griseum Acer cissifolium Acer negundo 'Flamingo' Cercis siliquastrum Parrotia persica Zelkova carpinifolia Nothofagus antartica 

Vormbomen Carpinus betulus Salix alba 'Liempde'

Fruitbomen Malus in soorten Pyrus in soorten Cydonia oblonga 'Ludovic' Ficus carica Mispulus germaníca 

Klimplanten Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii' Hydrangea petiolaris Bignonia radicans Vitis vinifera Rosa  in soorten Wisteria floribunda 'Alba' Clematis in soorten 

Haagplanten en topiairs llex meserveae 'Blue Prince' llex meserveae' Goliath' llex crenata 'Twiggy' llex aquifolium 'J.C.van Tol' Buxus sempervirens Buxus sempervirens 'Rotundifolia' Buxus microphylla Osmanthus burckwoodii Fagus sylvatica Taxus baccata Prunus lusitanica 

Heesters Hibiscus in soorten Buddleja davidii in soorten Syringa vulgaris Leycesteria  formosa Euonymus elatus Rhododendron in soorten Aesculus parviflora Aronia melanocarpa Ceanothus delilianus 'Gloire de Versailles' Choisya ternata Cornus sanguinea 'Winter Beauty' Cotinus coggyria + 'Red Beauty' Deutzia hybrida 'Magicien' Eleagnus angustifolia Fothergilla major Halesia carolina Hedara halix 'Arborescens' Kalmia angustifolia Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire' Pieris japonica 'Forest Flame' en 'Debutante' Photinia fraseri 'Red Robin' Philadelphus coronarius Hydrangea sargentiana Hydrangea macrophylla 'Teller' in soorten en 'Mariesii Perfecta' Hydrangea macrophylla in soorten Hydrangea sargentiana Hydrangea quercifolia Hydrangea paniculata 'Pinky-Winky', 'Kyushu', 'Lime Light' Hydrangea arborescens 'Annabelle' Hydrangea 'Endless Summer', 'Veerle' Hydrangea Viburnum davidii Viburnum plicatum 'Mariesii' Viburnum bodnantense 'Dawn' Skimmia japonica 'Rubella' Vaccinium vitis-idaea Sarcococca humilis 

Grassen Pennisetum alopecuroides 'Hameln' Miscanthus sinensis Carex foliossima' Ice Dance' 

Vaste planten en bodembedekkers (in soorten) Agapanthus - Gaura - Paeonia - Persicaria - Crambe cordifolia - Salvia - Helleborus Gillenia - Cimicifuga - Kirengeshoma palmata - Phlox - Euphorbia - Epimedium - Pachysandra terminalis 'Green Carpet' - Lavatera - Veronicastrum - Veronica - Lupine - Rudbeckia - Scabiosa - Aconitum - Alchemilla - Anemone - Astilbe - Astrantia - Brunnera - Centranthus - Gunnera - Hemerocallis -lris - Liriope - Nepeta -Monarda - Rodgersia - Echinops- Hosta 'Zounds', 'Big Daddy', 'Royal Standard', ‘Sum and Substance' … Tradescantia


Acht vragen aan de tuinaannemer 

  1. Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven? Ik zou nooit mijn huidige opdrachten laten vallen, maar sta altijd open voor een nieuwe uitdaging. Momenteel hebben we een opdracht in het Brabantse met zeer grote hoogteverschillen. Dit vind ik reeds een belangrijke uitdaging. Afgelopen jaar heb ik de kans gekregen om een project in het zuiden van Frankrijk op te volgen en daarbij heb ik ook mijn planten- en mensenkennis kunnen verrijken. Een droomproject zie ik liefst in een gebied met een heel weelderige plantengroei, waarin water, natuurlijke materialen en strakke lijnen en assen kunnen verwerkt worden.
  2. Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf? Gelukkig heb ik een grote evolutie doorgemaakt! Een zaak opstarten zonder veel ervaring is zeker niet gemakkelijk. Door met personeel te werken heb ik wel heel wat grijze haren gekregen. Uiteindelijk, na bijna 20 jaar, vind ik dat we al een mooie weg hebben afgelegd en tal van mooie tuinen hebben mogen aanleggen. Ik sta nog steeds open om bij te leren!
  3. Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk? Alhoewel ik hem nauwelijks gekend heb, is mijn grootvader langs moeders zijde een belangrijk iemand in mijn leven geweest. Hij was net als ik een grote planten- en dierenliefhebber. Daarnaast mijn ouders omdat ze mij steeds 'carte blanche' hebben gegeven voor hun tuin van 1500 m²groot , een echte proeftuin en tot slot Jacques Wirtz, omdat ik als kind reeds opkeek naar zijn werk in de omgeving.
  4. Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom? Alle geurende planten en bloemen en vooral planten met eetbare vruchten . Niets is zo heerlijk als van je tuin te kunnen proeven.
  5. Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom? Dierenarts of bioloog.
  6. Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven? Er moet hard gewerkt worden. Let op de organisatie die eveneens tal van uren in beslag neemt. Hou je aan je beloftes en neem niet meer werk aan dan dat je zelf aankunt. Probeer zo min mogelijk leningen af te sluiten, koop met eigen middelen. Blijf vooral creatief. De toekomst wordt misschien samenwerken met elk zijn specialisatie.
  7. Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit? Mijn ideale vakantie is heel actief. Zo veel mogelijk natuur en plaatselijke landbouw zien en beleven. 
  8. Gouden tip van de tuinaannemer - Geef voldoende ruimte aan je planten. - Probeer je tuinen na aanleg op te volgen. - Bovenal: Geef een goede na-service aan je klanten. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen