MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer - Goud in cat. Groen Kleurt

539 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kleurrijk sprookjesbos Goud in categorie: Groen kleurt Jos Van Liefferinge - Merchtem


foto 500 vlbb.jpg

Waar eens een fantastische parktuin stond, rest nu nog deze cottagetuin. Ook in Wolvertem-Meise moest eeuwenoud groen wijken voor hoogbouw. De oorspronkelijke parkweg vinden we nog rechts van de woning , maar we laten deze links liggen en kiezen het schaduwrijke pad dat start aan de voet van een immense atlasceder. 

Een uitbundig bloeiende klimroos, Rosa  ‘Paul’s Himalayan Musk’ wenkt, want eenmaal er onderdoor opent zich een bonte sprookjeswereld van geuren, kleuren en smaken. Langs het graspad toont de border zich immers als een impressionistisch schilderij met tal van struiken, heesters, bomen, kruiden, vaste planten, bollen en éénjarigen die elk op hun beurt de hoofdrol opeisen.  Achteraan staat een meer dan vijf meter hoge haag van leylandcypressen haar mannetje tegen de naburige hoogbouw. Nabij  ligt een verhoogde  vijver, badend in het groen  en overlicht door een oude lantaarn.  In de buurt vinden we nog een intiem zithoekje waar kan worden uitgerust en genoten van de weelderige bloemenborders. Een rozenberceau vormt de scheiding tussen vroeger en nu. De iets oudere eigenares, een ware hofdame, leeft en werkt graag in de tuin, maar kan hem niet meer helemaal meester. Een helpende hand van een tuinaannemer is hier dus meer dan welgekomen. 

Focus op groen 

Deze cottagetuin herbergt een veelheid van planten in de borders langsheen het graspad. Een opsomming van de aanwezige planten vertelt niets over hun verschijning in de tuin. Daarom focussen we liever op enkele van de meest in het oog springende exemplaren.

  • Rosa ‘Koster wit’, ook wel aangeboden als ‘White Koster’ is een roosje uit de Polyantha groep, op de markt gebracht in 1929. Samen met andere kleurtypes vormt het een reeks rijkbloeiende, eerder laagblijvende rozen met bloemen die nooit volledig open lijken te gaan Qua vorm lijken de bloemen enigszins op die van de bekende ‘Raubritter’, maar ze blijven veel kleiner. Deze elegante en geurende roos is een doorbloeier die niet alleen geschikt is als perkbeplanting, maar ook voor in een laag haagje.  
  • Cornus kousa ‘Schmetterling’ is één van de talrijke benoemde cultivars van de Aziatische bloemkornoelje. De keuze is bij deze soort zeer groot en de namen overvloedig. Een mooi assortiment is te vinden bij Pépinière Le Try in Céroux. Deze selectie vond haar ontstaan en naam bij de firma C. Esveld uit Boskoop, Nederland. In zijn jeugd is deze kornoelje meer opgaand. Na enkele jaren groeit hij uit tot een forse, brede struik met grote, witte bracteeën rond de talrijke bloemhoofdjes.
  • Rubus idaeus (framboos) is ook weer een echte plant voor de cottagetuin. Niet zozeer om een goede opbrengst te realiseren, maar eerder om tijdens de wandeling of het werk af en toe een vrucht te snoepen. En als dat de bedoeling is kunnen we hem gerust een beetje wild laten groeien doorheen lage struiken of vaste planten. Voor deze toepassing is het ook niet noodzakelijk om (duurdere) rijk- of grootvruchtende types te gebruiken.  
  • Papaver somniferum is typisch een plant voor dit type tuin. Eenmaal aanwezig zorgt hij er zelf wel voor dat er voldoende verspreiding is. Hij wandelt als eenjarige door de tuin en verschijnt vaak op de meest verrassende plekken. Laat hem dan staan,  want verplanten lukt toch niet. Er bestaan talloze kleurvormen en ook dubbel- en andersbloemige cultivars. Dit is de gekende slaapbol of opiumpapaver, maar de planten die als tuinplant worden aangeboden (meestal onder vorm van zaden) hebben een zeer laag gehalte aan inhoudsstoffen en komen dus zeker niet als drug in aanmerking.  
  • Rosa ‘Paul’s Himalayan Musk’ is een schitterende liaanroos, getooid met een overvloed aan relatief kleine, gevulde, lichtroze naar wit verbloeiende bloemen in trossen. Liaanrozen als deze bloeien slechts één keer per jaar, maar dat is dan ook een prachtige periode. Bij voldoende steun – bij voorkeur in een oudere loofboom klimmend – kan deze roos makkelijk tot tien meter en meer klimmen. Een must voor elke rozenliefhebber!
fotoboekok(1).jpg[fotoboek=76]   
 

vl10a.jpg

Jos Van Liefferinge Polderstraat 4 1785 Merchtem 02 460 63 86 jos.van.liefferinge@telenet.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen