MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer - Zilver in cat. 250-1000 m2

1454 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kijktuin voor kooplustigen Zilver in categorie: 250- 1000 m2 Timothy Cools - Nieuwerkerken (Aalst)


foto500tcools.jpg 

In drie fases werden drie panden in één van de voornaamste winkelstraten van Aalst aangekocht. Erachter lagen stukjes ommuurde tuin die jarenlang volledig aan hun lot waren overgelaten. Deze tuindelen muntten vooral uit in de vele bijgebouwen en verwilderde beplanting. De aannemer kreeg als opdracht er een onderhoudsvriendelijke kijk- en wandeltuin van te maken waar ook de klanten van de bijbehorende kledingzaak een frisse neus mogen ophalen.

Dit project was geen eenvoudige klus omdat er telkens een extra tuindeel moest worden geïntegreerd. In een eerste fase werd de verwaarloosde tuin achter een kinderboetiek opgeknapt en hertekend. Men koos bewust voor een sobere, maar speelse wintergroene beplanting. Aan de woning ligt een hardhouten terras van waaruit een pad je in rechte lijn tot aan een berging in surfstijl brengt. De diepte wordt nog eens versterkt door de herhaling van een aantal lichtaccenten en acht tops geschoren ligusterbomen. Om toch een gevoel van openheid te creëren kregen deze boompjes een grijze dolomiet onderaan toegemeten. Langs de witgekalkte muren mogen grassen, varens en enkele soorten bamboe zich in de hoogte verliezen. Als sluitstuk vinden we achteraan rechts een groot vierkant van dolomiet waarin drie taxuspiramides op wacht staan bij een elegant tuinbeeld.

Dit eerste tuindeel is verbonden met een tweede tuindeel via een opening in de hoge tuinmuur. Ook hier is groen in al zijn kleurschakeringen prominent aanwezig. Bezoekers van de naburige winkel kunnen deze tuin betreden via een smalle, reeds bestaande gang met brede grijze tegels. Hier is gekozen voor het gezelschap van purperkleurige leisteenschilfers langszij om het strakke kader te doorbreken. Verderop liggen vier gelijke plantperken die willekeurig zijn ingevuld met vaste planten. Grijs, bordeaux en purper bepalen er de sfeer en zijn perfect in harmonie met de kleur van de verhardingsmaterialen. Deze plantperken vormen het kader van een groot terras in grijze tegels. Dit rustpunt ligt tevens op het kruispunt naar de naburige tuin. Achteraan werd orde geschept in de groene oase onder een majestueuze hemelboom. Een groene tekening van boogvormig geschoren buxus kwam bloot te liggen en werd mits enkele kleine aanpassingen behouden. Ook een grillig netwerk van dikke klimopranken kwam aan het oppervlak en doet nu dienst als natuurlijke blikvanger. Onder de hemelboom werd een tweede witte ‘muur’ opgericht uit kunststof. Deze halfhoge wand werd van bovenaf ingekleed met eikvaren en steenbreekvaren. In de buurt vinden we nog een extra kunstwerk op zuil dat ook naar de gunsten van de bezoeker dingt. Kortom, een onderhoudsvriendelijke kijktuin met diverse zichtassen waarin elke kooplustige zijn soms vermoeide blikken moeiteloos kan laten afdwalen.

fotoboekok(1).jpg[fotoboek=80]  

foto_tcools.jpg

Timothy Cools Tuinarchitectengroep E.C.O. bvba Terbekenstraat 62 9320 Nieuwerkerken (Aalst) 0486 75 67 67 eco.bvba@pandora.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen