Tuinaannemer - zilver in cat. Groen kleurt
Verborgen genoegens Zilver in categorie: - 'Groen kleurt' Paul Peeters - Herenthout
Wanneer je als tuinaannemer en plantenkweker je eigen tuin ontwerpt en vormgeeft, dan is dat geen sinecure. Deze fungeert namelijk vaak als uithangbord en laat soms nog ruimte om met minder gekende planten te experimenteren. Deze tuin kenmerkt zich alvast door een stevige wintergroene structuur en een grote verscheidenheid aan planten.
Vooraan maakt de oprit een groots gebaar tussen zuilvormige lindebomen om de carpool en woning te bereiken. Groene kolommen van taxus en andere lage groenblijvers zorgen voor een strak wintergroen kader en leiden de blikken naar een tuinbank, een kunstwerk of de woning. Een plein in kleiklinkers biedt voldoende manoeuvreerruimte voor voertuigen. Langszij zorgt taxus voor compartimentering in enkele tuinkamers. Eentje bevat een lage buxusparterre met diverse tuinkruiden. Enkele fruitbomen verraden het Bourgondisch karakter van de tuineigenaar. Achter de woning creëren hoge hagen twee beschutte terrassen in arduin en hout. Centraal tussen beide terrassen ligt een spiegelvijver. Wie zijn blik over het water wendt, ziet onder een plantsoen van dakplatanen door dat de tuin een licht glooiend karakter heeft. Het uitgestrekte grasperk zwerft langs organisch gevormde borders en paden en eindigt op een grote siervijver. Een beeld van een Rubensiaanse dame in een grassenborder kijkt je zonder schroom aan. Een meterslange lovergang snijdt haast onmerkbaar het perceel in twee. Hij is te bereiken via enkele verdoken toegangen. Tevens schermt hij de blikken af van een zwembad met poolhouse. Op diverse plaatsen in de tuin is accentverlichting voorzien zodat men ’s avonds kan genieten van het grillige schaduwspel van de hoge bomen en struiken.
Focus op groen
Het is duidelijk dat de eigenaar een plantenliefhebber is. Niet zozeer in de voortuin, dan wel opzij en achter de woning begint de plantenrijkdom echt. Enkele voorbeelden:
- Metasequoia glyptostroboides zouden we kunnen omschrijven als een levend fossiel. Deze naaldverliezende naaldboom kennen we slechts sedert begin jaren veertig van de twintigste eeuw. Het is een boom met een prachtig silhouet, ook in de winter. Hij is gemakkelijk en sterk en verdient beslist een plek in elke tuin die er groot genoeg voor is.
- Cytisus battandieri (als dit tenminste de juiste naam is, want vaak vinden we hem ook als Argyrocytisus battandierii) wordt in het Nederlands de ananasbrem genoemd of soms ook de Marokkaanse brem. Hij is inderdaad afkomstig uit het Atlasgebergte in Marokko, maar ondanks zijn afkomst is hij redelijk winterhard en doorstond hij in de Kempen bijvoorbeeld de voorbije twee winters zonder noemenswaardige schade. Wel viel al het grijze blad eraf, terwijl dit in zachtere winters op de los groeiende grote struik blijft staan. Zorg in ieder geval voor een goede drainage, want natte voeten in de winter is erger dan wat koude. Einde mei beloont de struik elke tuinliefhebber met naar ananas geurende gele bloemen in langwerpige trossen. Individueel lijken de bloemen wel wat op die van brem (vandaar dus). Zet hem op een zonnig plekje en onthoudt dat hij bloeit op hout dat het jaar voordien werd gevormd. Niet in het voorjaar snoeien dus, maar wel direct na de bloei indien nodig en/of gewenst.
- Heptacodium jasminoides verdient grotere bekendheid want deze plant heeft alles mee: een prachtige bast die afbladdert als een verfijnde plataan, en grote pluimen witte bloemen in latere zomer (wanneer er nog weinig bloei op houtgewassen overblijft). Maar meest opmerkelijk is dat na de eigenlijke bloei de kelk doorgroeit en, bij voldoende zon en warmte, doorkleurt naar rood. We zouden dus kunnen zeggen dat we een tweede bloei beleven. Daarbij is ook het blad elegant, als een sterk gepunt blad van een Cornus alba. In de herfst verkleurt het naar geel tot purper. Kortom, waarom wordt deze tot 5 meter hoog wordende Chinese grove struik tot kleine boom niet veel meer aangeplant? Gelukkig lijkt daar recent een kentering in te komen, want we zagen hem in meerdere deelnemende tuinen.
- Liriodendron tulipifera ‘Fastigiata’ is de opgaande vorm van de echte Tulpenboom. Het eerste wat opvalt is dat de bladeren geen tip hebben. Het is alsof iemand met een schaar elk blad heeft samen geplooid en dan afgeknipt. Bijzonder en een gemakkelijk herkenningskenmerk. En ergens gelukkig maar, want het kan meer dan tien jaar duren eer de eerste bloemen verschijnen. Het wachten loont, want deze tulpvormige geelgroene opstaande bloemen zijn zeer de moeite waard. In de herfst is de boom als een goudgele pilaar in de tuin.
![]() | [fotoboek=78] |
Paul Peeters Peeters-Vervoort Nijlensesteenweg 262 2270 Herenthout 0475 27 33 90 paul@peeters-vervoort.be
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen