MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer - Goud in categorie 'Groen kleurt'

4880 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Project: Landschapstuin

Tuinaannemer en ontwerp Watelle bvba Gentsesteenweg 82A  – B 8340 Sijsele tel 050 37 12 30 www.watelle.be

In Sijsele staan nog enkele 18de- en 19de-eeuwse hoeves als getuigen van een glorieus verleden. De eigenaars van een van deze langgevelhoeves contacteerden de Watelles om hun omhaagde erf in alle eer te herstellen. Ook vroegen ze dit driemanschap, vader Jef en zonen Pieter en Dries, naar een oplossing voor de moeilijke waterhuishouding op hun perceel.

algemeen zicht.jpg

Langs de straatkant herstelden ze de zeer oude, maar beschadigde meidoornhaag door vakkundig snoeiwerk. De kale plekken vulden ze op met jonge struiken. Daarnaast schermden ze de tuin extra af met diverse gemengde struwelen die hij combineerde met moseiken (Quercus cerris) en wintergroene hulst. Hierdoor geniet het koppel niet alleen van een intieme sfeer en beschutting, ook vogels en insecten vinden er een rijke dis.

parking.jpg

De robuuste oprit in kops geplaatste arduinen borduurstenen is een historische knipoog naar de Romeinse heirweg die ooit langs de woning liep. Een karrenspoor in het ruime grasperk leidt naar de makkelijk bereikbare dubbele garage langszij. De voegen tussen de kasseien zijn bewust gevuld met fijne grind zodat regenwater geen kans krijgt om plassen te vormen. Om dezelfde reden voerden de Watelles de parkeerplaatsen uit in een combinatie van waterdoorlatende lava en gazon. Voor de woning baadt een border van sierstruiken en de zon. Het brede grasperk bleef gevrijwaard van bomen om plaats te bieden aan een captatieveld voor de ecologische verwarming van de hoeve.

vijver.jpg

De achtertuin typeert zich door zijn haast ongedwongen natuurlijke uitstraling. Op vraag van het koppel voegden hun tuinaannemers nog enkele sportieve accenten toe. Zo strekt een natuurlijke zwemvijver met filterzones langszij zich tot diep in de tuin en loopt tegen de tuingrens een joggingpad doorheen enkele natuurlijke hooilandjes.

hooischuur.jpg

In een paalschuur met rieten dak kunnen bewoners en vrienden ongedwongen genieten van de natuurlijke schoonheid van de tuin en het zicht op de achterliggende weilanden.

vaste planten.jpg

Rechts van de woning voorzag vader Jef een drietal heuveltjes met kleurrijke vaste planten, sierheesters en doorbloeiende heesterrozen.

buffer.jpg

Achterin de tuin kreeg een natuurlijke poel de functie van buffer voor het overtollige oppervlaktewater. Ook het gezuiverde huishoudelijke afvalwater wordt erin opgevangen. Dit koppel kreeg van hun tuinaannemers een tijdloze tuin die niet meer gebukt gaat onder wateroverlast, die volop ruimte biedt voor sport en ontspanning en perfect in harmonie is met het natuurlijke landschap rondom.

huis met hortensia.jpg

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen