MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinaannemer - Goud in categorie Jong Talent

1599 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Project: Kleine voortuin (ong 180 m2)

Tuinaannemer en ontwerp Guerill (Pieter Maes) Reibroekstraat 199 - 9940 Evergem gsm 0478 60 77 36 www.guerill.be

In dit project liggen werk en privé op een boogscheut van elkaar. Terwijl overdag de drukte van hun bedrijf het tempo bepaalt, komt dit gezin ’s avonds in de voortuin volledig tot rust. Met dank aan de jonge tuinaannemer en herborist Pieter Maes, die hier een stevig gekruid, maar erg gesmaakt proefstuk afleverde.

pieter maes 1.jpg

Opdat Martine en haar familie de kleine voortuin (ongeveer 180 vierkante meter) ten volle zouden kunnen benutten, legde Pieter de nadruk op de diagonalen van het terrein. Twee in solide boordstenen vervatte paden in lichtbruine siergrind vormen het grondplan van de tuin.

pieter maes terras.jpg

Het ene pad verbindt het avondterras met de zonovergoten verdiepte zithoek. Een tweede pad leidt de bewoners vanuit dit zonneterras naar het hoger gelegen hardhouten terras in ipé dat aansluit op de woning. Los daarvan kunnen de gezinsleden via enkele stapstenen over de gemetselde siervijver van slaapkamer naar binnenzwembad en wellnessruimte.

pieter maes terras 2.jpg
pieter maes cotoneaster kruiden.jpg

Langs de straatkant houdt een opgehoogde groene berm van dwergmispel (Cotoneaster dammeri) alle nieuwsgierige blikken buiten. Hierdoor vormt zich ook een microklimaat dat zowel de bewoners als de beplanting weten te smaken. Langs de paden koos Pieter voor een lage, mediterrane beplanting met een ecologische toets. Voor insecten is dit een lieve lust. Ook Martine vindt in de opgehoogde cederhouten plantbakken aan het zonneterras een ruime keuze aan tuinkruiden (o.a. tijm, rozemarijn, bonenkruid en kerrieplant) voor haar gezin. Door hun verhoogde opstelling is kruiden plukken voor haar hier kinderspel en zweven de aangename aroma’s bij de eerste zonnestralen al door de lucht. In het voorjaar duiken diverse bloembollen en knollen tussen de vaste beplanting op.

pieter maes terras 3.jpg

Door de lagere ligging van deze genietbare voortuin had Pieter al zijn kennis en kunde nodig om het gezin wateroverlast te besparen. Zo installeerde hij rond het bijgebouw een ringdrainage om het overtollige water weg te leiden naar een verzamelput. Van daaruit wordt het doorheen de begroeide berm weggepompt naar de riolering. Via controleputjes hebben de bewoners steeds zicht op de goede werking van dit systeem. Dankzij alle inspanningen van Pieter kunnen ze in hun geurende en levendige voortuin moeiteloos hun drukke dagtaak aan de kant schuiven.

pieter maes terras 4.jpg

Guerill (Pieter Maes) Reibroekstraat 199 - 9940 Evergem gsm 0478 60 77 36 www.guerill.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen