Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tuinbouwschool test seksval tegen fruitmot

240 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuinbouwschool test seksval tegen fruitmot


De Tuinbouwschool in Sint-Truiden heeft een nieuwe, milieuvriendelijke techniek voorgesteld ter bestrijding van de fruitmot. Dat is voor menig fruitteler een gevreesde parasiet die enorme schade aan plantages kan aanrichten. Een verwarringstechniek zorgt ervoor dat de mannelijke fruitmotten een vrouwelijk hormoon op zich krijgen, waardoor ze geen zin meer hebben om met de vrouwelijke fruitmotten te paren en er dus ook geen larven in de plantages kunnen komen.

seksvalb.jpg

Om een en ander mogelijk te maken, werden er speciale kastjes ontworpen waarin het vrouwelijke hormoon zit. Wanneer de mannelijke fruitmotten de kastjes binnenvliegen, krijgen ze het hormoon over zich. Bovendien verspreiden ze het vrouwelijke hormoon op de plantages, waardoor ook de andere mannetjes die met het hormoon in aanraking komen geen zin meer hebben om te paren.

De techniek zou het aantal fruitmotten in plantages de komende jaren aanzienlijk moeten terugdringen. De verwarringstechniek kost meer dan een traditionele besproeiingsbeurt van de plantages met pesticiden, maar werkt langer en is bovendien milieuvriendelijk, luidt het. De eerste kastjes werden intussen in de plantages bevestigd. Om het beoogde effect te bekomen, moeten er 25 kastjes per hectare geplaatst worden.

De nieuwe bestrijdingstechniek werd vrijdagavond (11 april) officieel voorgesteld en toegelicht aan de vertegenwoordigers van de fruitsector.

Bron: Belga

[Tuinbouwschool test seksval tegen fruitmot - Fruitmot bestrijding  - /artikel.asp?id=16297]Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen