MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuincol

607 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De helaasheid der dingen.


Kent u het orgaan van Jacobson? Ik moet toegeven dat ik het bestaan ervan ook maar toevallig heb ontdekt toen ik op het internet info ging opzoeken rond egels. Misschien dat nog andere dieren ook over dit orgaan beschikken maar in ieder geval bevindt het zich bij egels tussen het gehemelte en de neusholte. Het werkt voor hen als een zesde zintuig en ze gebruiken het om allerlei nieuwe luchtjes te onderzoeken. Dat opzoekingswerk rond egels kwam er nadat ik deze week voor de tweede maal een verdronken exemplaar uit mijn vijver heb gehaald.

Jammer natuurlijk want iedereen heeft sympathie voor deze nuttige insectenjagers. Het is des te jammer als ik zeg dat mijn vijver eigenlijk geen echte functie heeft en er zomaar voor spek en bonen bijligt. Nadat een reiger er de laatste vissen had uitgehaald had ik namelijk besloten om geen energie meer te stoppen in die waterpartij en de oppervlakte gewoon volledig te laten toegroeien met kroos. Op die manier vond en vind ik hem decoratief en heeft  hij nog wat recht van bestaan.

Ik kreeg dan ook schuldgevoelens omdat ik dacht dat op deze manier de egels zich verkeken  hadden op het groene kroos. Egels zien namelijk heel slecht. Voor de rest zijn hun zintuigen prima ontwikkeld: ze ruiken uitstekend, hebben een erg gevoelig gehoor, voelen heel goed door de snorharen, en proeven ook prima. En bovendien beschikken ze dus over een zesde zintuig: het orgaan van Jacobson.

Nog wat meer opzoekingswerk leerde mij dat egels wel degelijk kunnen zwemmen maar dat hun uithoudingsvermogen heel beperkt is. Een dergelijke ‘misstap’ van de egels zou daarom niet echt tot een ramp moeten leiden, ware het niet dat het waterpeil te laag staat. Iets dat door het groene oppervlak volledig aan mijn aandacht was ontsnapt. De combinatie van het lage waterpeil en de steile wanden zal voor de dieren een onoverkomelijke hinderpaal gebleken zijn. Waarschijnlijk zijn het door hun bouw ook al niet de meest atletische dieren.   Zo zie je maar, je mag nog over een perfect ontwikkeld reukorgaan beschikken, zoals Jean Baptiste Grenouille uit het boek ‘Het Parfum’ van Patrick Suskind, en je mag zelfs nog over een extra zesde zintuig beschikken, als je als egel in de tuin van een argeloze tuinman gaat wonen, die geen oog heeft voor het gevaar van een te laag waterpeil, zit het noodlot in een klein hoekje.

Jammer natuurlijk dat je zo aan je einde moet komen net voor de winterslaap eraan zit te komen. Waarschijnlijk hadden ze zich net tegoed gedaan aan allerlei voorraden om hun winterreserves aan te leggen, en hadden ze er dorst van gekregen. Het is nog te vroeg, maar ik hoop dat ze toch al een beetje aan het slaapwandelen waren zodat ze niet beseften wat hun overkwam. In ieder geval hou ik nu het waterpeil in het oog en heb ik een soort trapje gemaakt van de oeverrand naar het water toe.

Voor wie meer info wil lezen over egels:

www.abcoude.com/egels

Meneer Dujardin  16 oktober 2006

*Wekelijks ontvangen we bij groennet reacties of opmerkingen van bezoekers die ons op één of andere zaak willen attent maken. Eigenlijk hebben we daarvoor geen aparte rubriek en toch vinden we die reacties soms te leuk en te waardevol om er niets mee te doen. Daarom hebben we besloten om deze te verwerken en in een leuk en leesbaar jasje te stoppen. We noemen het de column van de familie Dujardin-Uitdenhove.

Als de reactie van vrouwelijke bezoekers komt, zal mevrouw Dujardin- Uitdenhove aan het woord komen, komt ze van mannelijke bezoekers is het meneer Dujardin die ondertekent. De inhoud van de teksten is dus gebaseerd op reacties van onze bezoekers maar werd bewerkt en herwerkt onder redactie van Eddy Geers.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen