MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Registreer je nu gratis!

Tuindoolhoven

307 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuindoolhoven Door Nadine Wiggers (Tuinarchitecte)


clip_image001(836).jpg

Korte geschiedenis Doolhoven bestaan al minstens 4000 jaar. Tijdens de eerste 3000 jaar waren er voornamelijk labyrinten. Er is een belangrijk verschil tussen een labyrint en een doolhof . Het labyrint is een figuur waarin men, zij het zeer kunstig, naar een centrum wordt geleid. Het bestaat uit één lang slingerend pad en heeft meestal een symbolische of spirituele functie.

Het heeft eeuwen symbool gestaan voor vruchtbaarheidsrituelen, de banen van planeten in het zonnestelsel en het leven in de ruimste zin van het woord. Ook hebben zij een religieuze betekenis. Verbazingwekkend is dat labyrinten omstreeks dezelfde tijd en onafhankelijk van elkaar overal ter wereld voorkomen.

Een doolhof echter is een onoverzichtelijk kluwen van paadjes. Het is zo ontworpen om de bezoeker op zoveel mogelijk plaatsen te misleiden. De keuze aan paden bij splitsingen wordt zo hoog mogelijk gemaakt en er zijn ook veel doodlopende straatjes. Om het nog te bemoeilijken zijn de paden aan beide zijden voorzien van een hoge afscheiding of wordt er gewerkt met spiegels om bezoekers nog meer te verwarren.

Het eerste labyrint is volgens de Griekse mythologie gebouwd door de architect Daedalus op het eiland Kreta voor koning Minos. Die sloot er de zoon van zijn vrouw, de Minotaurus in op. Geboren uit een verboden relatie tussen haar en een stier. Een wezen half mens – half stier. De mythe eindigt wanneer hij gedood wordt door Theseus, die met behulp van de draad van Ariadne in staat was uit het labyrint te ontsnappen.

Labyrinten treft men overal ter wereld aan. We vinden ze terug op Romeinse tegels of op de kleding van Romeinse heersers. Op harde woestijngrond in Amerika, in het zand van Zuid - Peru, op eilanden in de stille oceaan, op rotsen aan de kusten van Scandinavië en in de lage landen. Vanaf de 11e eeuw werden in o.a. Frankrijk veel kerklabyrinten aangelegd. Het zijn penitentiewegen gebruikt ter boetedoening door monniken en pelgrims. Later worden ze aangetroffen met zogenaamde tussenstations en evolueren ze naar echte doolhoven.

Na de reformatie  worden doolhoven voornamelijk aangewend voor de recreatie. In Versailles ontwerp tuinarchitect Le Notre een doolhof in opdracht van Lodewijck XIV, als verrassingelement in diens grandioze tuin, tot vermaak van (vooral) zichzelf, zijn vaste huishouding en zijn adellijk gezelschap.

Door de opkomst van de engelse landschapsstijl is er een tijdelijke onderbreking in de ontwikkeling van tuindoolhoven. Tot men beseft dat doolhoven perfect kunnen verwerkt worden in de natuurlijke vormgeving van de tuinen en parken worden doolhoven opnieuw aangeplant. Niet enkel meer voor de rijken maar ook voor het gewone volk die, al dan niet tegen betaling, de dwaaltuin kunnen binnenlopen.

In de periode tussen de 2 wereldoorlogen worden weinig of geen nieuwe doolhoven gebouwd. Integendeel zelfs, bij de heropbouw na WOll werd bijna geen tijd besteed aan zulke projecten en na 5 jaar van verwaarlozing waren de meeste doolhoven in zulke slechte staat dat renovatie vrijwel onmogelijk was.

Veel doolhoven die het tot dan toch overleefd hadden werden later toch verwijderd door de te hoge onderhoudskosten. In de 21ste eeuw worden nog steeds tuindoolhoven aangelegd, zij het in mindere mate dan vroeger. Tijdelijke maïsdoolhoven zijn de allernieuwste trend. Gelukkig worden er in de Arabische wereld en de nieuwe wereldmachten opnieuw doolhoven aangelegd, weliswaar opnieuw  voor de ‘gegoede’ burgers. Wereldwijd zijn slechts een handvol ontwerpers fulltime bezig met het creëren van nieuwe doolhoven.   Hopelijk krijg ik zelf ook nog eens een kans.

Meer info over tuindoolhoven Tuinarchitectuur Nadine Wiggers Hoekstraat 25A 2980 Zoersel Tel O3.383.17.75 nadine.wiggers@pandora.be www.nadinewiggers.be

clip_image003(74).jpg

clip_image005(34).jpg

clip_image007(20).jpg

clip_image009(20).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen