MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinhout kiezen

2554 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hout is een eeuwenoud bouwmateriaal dat zowel binnen- als buitenshuis tal van toepassingen kent. Het heeft onmiskenbare voordelen die andere materialen in mindere mate of helemaal niet hebben. Omdat het echter eerst en vooral ook een levend materiaal is, is het vooral heel belangrijk om het juiste hout te kiezen.

Hoe tuinhout kiezen - Duurzaamheid en garantie bij tuinhout


Om een dossier samen te stellen rond tuinhout zijn we te rade gegaan bij Collstrop. Collstrop is een Belgisch bedrijf dat behoort tot de groep CRAS, die in 1878 werd opgericht. Duurzaamheid en kwaliteit worden in dit bedrijf gekoppeld aan milieu en veiligheid.


Garantie
“Duurzaamheid” en “hoogwaardige kwaliteit” zijn voor Collstrop geen loze woorden. Wat Collstrop beweert, garanderen zij je ook schriftelijk : een garantie van maar liefst 25 jaar tegen aantasting door schimmels en bacteriën ! Dit is enkel en alleen mogelijk door selectief te werk gaan bij de keuze van het hout en wanneer het verduurzamingsprocédé nauwgezet uitgevoerd wordt. Daarom voorziet Collstrop al de kant-en-klare Collstrop-tuinproducten van een speciaal keurmerk dat in het hout gebrand wordt.

Controleer steeds de aanwezigheid van dit keurmerk; het is jouw garantie van een goede investering en een oerdeglijke verrijking van je tuin.

Aangezien het Garden Woord-constructiehout verzaagd en verwerkt wordt, is het onmogelijk om het ingebrande keurmerk aan te brengen. Een schriftelijke garantie van 25 jaar kunnen we dan ook niet toekennen. Toch zijn deze producten even duurzaam, op voorwaarde dat het verzaagde vlak met Collstrop Treatment wordt ingestreken.


Milieu
Is verduurzaming schadelijk voor het milieu ? Verduurzamingsproducten kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Vooral goedkopere producten hebben de eigenschap na verloop van tijd uit te logen en zo in de grond terecht te komen. Wanneer men gebruik maakt van de juiste concentraties en wanneer het verduurzamingsprocédé op de juiste manier uitgevoerd wordt, kan er geen enkel gevaar aanwezig zijn. Zelfs niet bij directe aanraking met het verduurzaamd hout. Het is daarom noodzakelijk dat je verduurzaamd hout koopt dat een merknaam draagt en dat geregeld onderworpen is aan controles van onafhankelijke instanties.

Wist je bovendien dat men bij Collstrop alleen hout gebruikt uit duurzaam beheerde bossen, waar de aanplanting steeds groter is dan het aantal gevelde bomen. Samen met het WWF ijveren zij dagelijks voor het behoud van de bossen over de hele wereld ! Verduurzaamd hout betekent tevens een langere levensduur en dus minder houtverbruik.


Welke houtsoort kiezen ?
Bij de aanschaf van tuinhout moet je eerst en vooral een keuze maken tussen verduurzaamd grenen of exotisch hardhout. Exotisch hardhout heeft de eigenschap te vergrijzen en heeft een natuurlijke hoge duurzaamheid. L Let wel : niet alle hardhoutsoorten hebben dezelfde duurzaamheid. Vergewis je hiervan bij de aankoop en weet zeker dat je wel de juiste houtsoort aanschaft. Goede houtsoorten zijn onder meer Bilinga, Afrormosia, Padouk, Itauba, Ipé, Massaranduba, … Veel minder betrouwbaar zijn Bangkirai, Meranti,

De Collstrop-producten zijn vooral vervaardigd uit Bilinga en Itauba. Dit volgens hun specifieke eigenschappen en aangewende toepassing.

Naaldhout verduurzamen is méér dan een groene kleur aanbrengen. Een professionele verduurzaming kan enkel op basis van het beste hout en de juiste verduurzamingstechniek.

Het gewoon onderdompelen van hout in een groen bad geeft het hout geen bescherming, want alleen verduurzaming onder vacuümdruk kan resultaat geven. Daarenboven laten niet alle houtsoorten zich op dezelfde wijze verduurzamen. Zo laat vurenhout (witte den of Picea Abies) zich door zijn gesloten celstructuur slechts enkele millimeters diep impregneren. Grenen (rode den of Pinus Sylvestris) laat zich daarentegen impregneren tot aan de kern en zelfs gedeeltelijk tot in het kernhout. Wist je ook dat vuren veel kleinere knoopjes heeft dan grenen, maar dat deze kleine knoopjes de eigenschap hebben vrij snel los te komen en uit te vallen ?

Jammer genoeg is het onderscheid tussen verduurzaamd grenen en vuren voor een leek niet waarneembaar. Controleren of de verduurzaming op correcte wijze uitgevoerd werd, is haast onmogelijk. Alleen het hogere prijskaartje en een garantiekeurmerk kunnen je van de kwaliteit overtuigen. Koop steeds in vertrouwen.

Hout is het natuurlijke materiaal bij uitstek. Barstvorming kan dus, maar doet niets af van de kwaliteit. Vooral bij palen kan er in de zomer ernstige barstvorming optreden, omdat bij een goede paal het kernhout in het midden zit. De spanningen van het spinthout en het kernhout zijn verschillend, en veroorzaken bij langdurig droog weer barsten, die zich na een regenperiode opnieuw sluiten.

Leveranciers van goedkopere palen zagen echter 4 palen uit een boom. Hierdoor wordt de barstvorming minder, maar is de levensduur van de paal sterk verminderd. Inderdaad : het kernhout komt aan de buitenzijde en kan niet geïmpregneerd worden, waardoor de kans tot aantasting hoog ligt. Daarenboven wordt het risico op kromtrekken door de ongelijkmatige verdeelde spanningen veel groter.

De stabiliteit van het hout wordt tevens bepaald door de densiteit van de jaarringen : hoe fijner de jaarringen , hoe stabieler het hout zal zijn. Grofjarig hout is heel wat nerveuzer. Vandaar dat wij enkel hout aanwenden uit Noord- en Centraal-Zweden, waar de trage groei borg staat voor een stabiele structuur, een hoge densiteit en uitstekende mechanische eigenschappen. Grenenhout uit de gematigde klimaatzones heeft deze eigenschappen niet.


Waarvoor staat LSQ ?
Vele van onze producten dragen het LSQ-label. LSQ staat voor Long Standing Quality en is het kwaliteitslabel voor Rood Noords Grenenhout, verduurzaamd met een speciaal waterafstotend additief dat het hout beschermt tegen vochtopname. Tijdens de verduurzaming wordt een vloeibare was in het hout geperst, waardoor de celopeningen gesloten worden. Hierdoor verkleint de wisselwerking tussen vochtigheid en droogte en neemt de kans op barsten, kromtrekken en natuurlijke veroudering van het hout aanzienlijk af.


Waarop letten bij aankoop ?
Ja, de keuze van de houtsoort, de garantie, de verduurzaming, het design, het vakmanschap en het gebruik van roestvrije materialen bepalen in hoofdzaak onze ongeëvenaarde kwaliteit. Daarenboven worden onze producten enkel verkocht door professionele mensen met de nodige vakkennis.

Waarop moet je nu letten bij aankoop van tuinhout ?

  • welke houtsoort werd er aangewend : grenen of vuren ?
  • werd de verduurzaming goed uitgevoerd ?
  • werden er roestvrije materialen aangewend voor de assemblage ?
  • is het hout grof- of fijnjarig ?
  • zijn de hoekverbindingen stevig ? Enkele of dubbele pen-en-gat-verbindingen (dubbele verbindingen zijn sterk aangeraden)
  • welke houtsecties worden er aangewend of hoe dik is het hout ?
  • hoe ziet de afwerking eruit, netjes geschuurd of vrij ruw ?
  • draagt het product een garantiekeurmerk?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen