MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinkalender voor februari

35041 x gelezen
door Colour your life • Donderdag 2 Februari 2023

Met deze wat zachtere temperaturen lijkt het of de lente bijna voor de deur staat... wat kan er allemaal al gebeuren in de tuin?

Nu snoeien:

 • Dunningsnoei
  Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters (niet bij voorjaarsbloeiers) enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Dit bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Bij in de zomer en de herfst bloeiende Clematis voorkomt snoeien dat de nieuwe uitlopers kaal worden.
   
 • Klimop knippen
  Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden). Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).
   
 • Fruitbomen
  Snoei uw fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei - juni vanwege loodglansaantasting.
   
 • Nieuw geplante hagen snoeien
  Als u wilt dat een nieuw geplante haag in het naderende voorjaar goed uitloopt, moet u voor eind februari terugsnoeien. Dit geldt vooral voor soorten als liguster, meidoorn en haagbeuk (Carpinus). Bloeiende hagen (zoals Forsythia) kunt u beter pas na de bloei snoeien.
   
 • Wondbalsem
  Dek wonden af met wondbalsem. Vooral bij bladverliezende soorten is de kans op schimmelinfecties groot, bij coniferen is het minder nodig. Bij coniferen altijd een takstompje laten staan, dus niet glad bij de stam afzagen. Bij loofbomen zorgen dat de kraag - de verdikking bij de takaanzet - blijft zitten.

 

Nu planten:

 • Heesters planten en verplanten
  Bij niet-vriezend weer kunt u uitstekend bladverliezende heesters planten en verplanten. Veel soorten (ookhaagplanten) worden met kale wortels aangeboden. Als het vriest of als u niet direct tijd heeft om ze in te planten, moet u de wortels tijdelijk inkuilen. Heesters verplant u met zo veel mogelijk grond rond de wortels.

   
 • Vaste planten controleren
  Kijk in perken en borders of er vaste planten door de vorst omhoog gekomen zijn. Druk deze terug in de grond.

 

Onderhoud:

 • Algemene tuinverbetering
  Februari is veelal een vrij droge maand. Ideaal om allerlei onderhoudsklussen in de tuin te doen, zoals de aanleg of verbetering van paden en terrassen, het plaatsen van een schutting, pergola of speeltoestellen voor kinderen.
   
 • Water geven
  Groenblijvende bomen en struiken blijven ’s winters water verdampen. Geef ze bij langdurige droogte daarom water als het niet vriest en de grond vorstvrij is. De planten kunnen moeilijk vocht opzuigen als de grond bevroren is. Dit kan leiden tot verdroging. Dit verschijnsel treedt vooral op bij felle ochtendzon en zogenaamde ‘kale vorst’ (een niet door sneeuw bedekte bodem). Scherm de planten dan tijdelijk af met tuinvlies.
   
 • Wieden
  Onkruid kan al flink opschieten, vooral straatgras en andere eenjarige soorten. Verwijder dit met de hand. Door te schoffelen kunt u de wortels van uw sierplanten beschadigen.
   
 • Maak nestkastjes schoon
  Een grondige schoonmaakbeurt zorgt dat eventueel overlevend ongedierte uit het kastje wordt verwijderd zodat nieuw broedsel daar geen last van heeft.
   
 • Gazon herstellen of verbeteren
  Vanaf eind februari kunt u het gazon prima herstellen. Zoden leggen kan altijd tijdens niet-vriezend weer en u kunt plekken inzaaien. Als er steeds een bepaalde ‘loop’ inslijt in uw gazon, kunt u daar misschien beter bijvoorbeeld stapstenen aanbrengen.
   
 • Bomen rooien
  Dit is de beste tijd om bomen te rooien. Laat het rooien van grote bomen over aan een vakman/boomverzorger. Die heeft er het juiste materieel voor en weet precies hoe eventuele schade kan worden voorkomen. Zorg wel voor een kapvergunning!

6 reacties

 • Caroline B. Caroline B. Ik laat in de herfst altijd alles staan en snoei geen vaste planten tot na de winter. Met dit zachte weer zijn de lentebollen wel wat vroeger. Zou ik nu al de tuin mogen opruimen? Ik woon aan de kust en de tuin ligt afgeschermd.
  Vrijdag 14 Februari 2014 om 08:16
 • Jan B. Jan B. ja zou ik doen, want anders neem je een risico dat je je voorjaarsbloeiers beschadigd
  Vrijdag 14 Februari 2014 om 15:22
 • Aloys v. Aloys v. Het tuinseizoen ligt 4 weken voor op schema, kan ik daardoor met diverse werkzaamheden (verticuteren) ook eerder beginnen?
  Maandag 17 Februari 2014 om 13:04
 • Marina J. Marina J. Ik ben vandaag begonnen met het opruimen van de tuin en laat meestal ook alles tijdens de winter staan. Mag ik nu al de grond losmaken? Mag ik nu al compost in de grond werken tussen de vaste planten?
  Maandag 17 Februari 2014 om 19:08
 • Luc M. Luc M. Ik heb alvast mijn compost uitgespreid over de tuinpercelen waar straks weer de groenten komen. Ik heb die nog niet ondergewerkt want ik laat die eerst wat drogen. Tussen de vaste planten zou ik hetzelfde doen al zullen de planten in "groeirust" nog niet zoveel hebben aan de compostvoeding.
  Vrijdag 7 Februari 2020 om 08:44
 • Frederik S. Frederik S. Tijdens de herfst heb ik veel afgevallen bladeren tussen mijn borders gegooid als bescherming voor mijn planten. Mogen die blijven liggen het hele jaar door, of moet ik ze toch maar opruimen? Vanaf wanneer moet ik ze opruimen? En dan nog een vraagje over mijn gazon. Vanaf wanneer kan gaan verticuteren?
  Zaterdag 15 Februari 2020 om 09:09

Log in om een reactie te plaatsen