MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Registreer je nu gratis!

Tuinkers

1321 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

 

Naam

 Lepidium sativum

Familie

 Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Indeling

 Bladgewassen

Herkomst

 Azië en Afrika

Algemeen

Een snelgroeiend, smaakvol en gezond gewas was dat al gekend was in het oude Egypte. Het kan jaarrond geteeld worden en je hoeft er helemaal geen tuin voor te hebben. Het wordt ook wel sterrekers of bitterkers genoemd.

Het wordt rauw gegeten in salades, (pikante) sausen of als garnering (vis, eieren) of bij beleg en omelettes. De ietwat mosterdachtige smaak is niet zo aromatisch als deze van waterkers. Tuinkers is rijk aan vitamines (vooral C en A) en Calcium. Het werkt bloedzuiverend en maakt vette gerechten beter verteerbaar. Zaden van tuinkers hebben de scherpste smaak en  kan je gebruiken bij wild of schapenvlees.

Teelt

 Zaaien in volle grond kan vanaf maart tot in september. Je zaait best kleine hoeveelheden op verschillende tijdstippen om de oogst te spreiden en zo lang mogelijk steeds over verse blaadjes te beschikken.

Tijdens de wintermaanden kan je binnen zaaien in bakjes op de vensterbank.  Je moet dan een medium hebben dat je constant vochtig kan houden. (vb watten of keukenpapier)  Je kan speciaal hiervoor ontwikkelde kweeksetjes  in de handel verkrijgen.

Ziektes

 Nauwelijks of geen.

Rassen

 Klik hier

Bewaren

 Tuinkers wordt vers gebruikt. Bewaar maximum een week in de koelkast.

 
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen