MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinmalaise

250 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuinmalaise


Volgens verschillende Belgische bouwondernemingen wordt zestig tot tachtig procent van de nieuwbouwappartementen aangekocht door 60-plussers. Daar waar onze (groot)ouders nog met plezier de tuin op de schop namen eens de kinderen het huis uitzwermden, willen vele moderne senioren van het leven genieten. De tuin en de renovatie aan de woning worden al snel als een last ervaren. De senior wil comfort en besteedt het gespaarde geld voor de tuin en de woningrenovatie liever uit voor de aanschaf van een luxeappartement met weinig onderhoud. Een mooi uitzicht, een ruim terras zodat het tuingevoel niet helemaal verdwijnt, een extra kamer voor de kleinkinderen die logeren, een groene omgeving en een kleine hobbyruimte zijn daarbij prioriteit. Villa-appartementen met twee of drie verdiepingen rijzen als paddenstoelen uit de grond langs de rand van de Vlaamse dorpen en dragen zo bij tot de verstedelijking van de dorpen.

Tuinieren kent een teruggang, al een hele poos. Ondanks de toenemende tuinmalaise kennen tuinbeurzen wel een groeiend succes. Tuinbeurzen zijn synoniem aan shoppen, en winkelen is fun. Het tilt ons boven de banale werkelijkheid van het dagelijkse leven uit. Niet enkel de kooplust waar we ons overdadig laven aan textiel, schoeisel en voeding is vandaag de dag een normaliteit; ook tuinieren lijkt verworden tot shoppen.

gbapril071b(1).jpg

Grote beurzen lijken elk jaar meer en meer op winkelcentra. Tapijten, serviezen, salons, keukenfornuizen, veranda’s, geluidsinstallaties, juwelen en zepen…, ze staan naast bestrating, tuinbenodigdheden, tuinarchitectuur en tuinbeelden. Alles te koop, behalve planten. Daarom dragen de kleine en middelgrote plantenbeurzen mijn voorkeur. De Vlaamse plantendagen van Vordenstein, Hombeek, Bokrijk en het Arboretum van Kalmthout…Ze staan steeds genoteerd in mijn agenda. Iedere gemeente heeft zijn eigen lokale plantenweekends. Ook daar is het gezellig toeven.

Heel anders toch dan die megagrote tuinbeurzen. Bij hen lijkt het tuinieren nog amper op tuinieren. De hebbedingetjes lonken je toe vanuit het smaakvol ingerichte interieur in de beursstand. Het nieuwste tuinvorkje, de handigste snoeischaar, de trendy tuinschort, het Engelse tuinservies, de flatterende tuinhoed, het prachtige tuinbeeld…, wie heeft het zich nog niet aangeschaft? Toch geven ze niet het volmaakte geluk. De tuinconsument wil meer. De kicks moeten almaar straffer worden om nog effect te hebben, getuige het succes van de jacuzzi en de buitensauna .

Na de topervaring van een eigen tuin te (laten) creëren, haakt een deel van de tuinbezitters na enkele jaren af. Het onderhoud dat te veel tijd in beslag neemt, te veel regen, het wieden van onkruid, de planten opbinden, het gras dat letterlijk niet zo groen is zoals verwacht, de mol die graaft, het kevertje dat knaagt, de bladluis die zuigt: men is het beu en houdt het tuinieren voor bekeken. Na de desillusie lijkt bij velen het gewone bleker te zijn dan tevoren.

gbapril0702b(1).jpg

Toch ben ik, romantische ziel, overtuigd dat ook in het bleke de schoonheid kan gevonden worden en dat het levensvoldoening geeft. Daarom blijft het gewone tuinieren met zijn successen en falen me elk jaar weer ongelofelijk boeien.

Greet Berghmans

blaeckerhof@hotmail.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen