MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinplant van de Maand augustus : Hebe

24241 x gelezen
door Mooi wat planten doen • Donderdag 3 Augustus 2023

Wil je de zomertuin of het terras een oppepper geven? Dan heb je met de Hebe, ook wel bekend als struikveronica, in een mum van tijd weer kleur in de tuin! Overigens word niet alleen jij daar vrolijk van, ook vlinders zijn dol op de bloemen. Als Tuinplant van de Maand augustus staat de Hebe in de spotlight. 

Vrolijke vlinders
Krijg je zin om saaie plekken in de zomertuin van kleur te voorzien of uitgebloeide planten te vervangen? De Hebe is de ideale kandidaat. De plant bloeit namelijk tot ver in oktober met witte, lavendelblauwe, paarse, roze of lila bloemen. Die zitten vol nectar en daar worden vlinders vrolijk van. En omdat de Hebe zo lang bloeit, kunnen de vlinders er ook tanken als andere zomerplanten al zijn uitgebloeid.
 
Plant met effect
Behalve bloemen geven ook verschillende bladkleuren sfeer en variatie in je tuin. Laat je daarom eens verrassen door de Hebe met lichtgrijs, grijsgroen, frisgroen, diepgroen, paars en bont blad. De Hebe is echt een trendplant. Zet bijvoorbeeld eens blauwbloeiende soorten in potten van natuurlijke materialen bij elkaar. Dat sluit perfect aan bij de tuintrend ‘Unexpected Wild’. Hou je van de trend ‘Eco Luxe’ waarbij luxueuze uitstraling wordt gecombineerd met een natuurlijke look? Zet dan de witbloeiende Hebe met glanzend blad samen met pluimhortensia’s in een metallic bak. 
 Groenblijver
De Hebe is een groenblijver die de tuin het hele jaar ‘body’ geeft. Zet de plant ook in een pot op het terras. Als je zorgt dat in de bodem van de pot een paar gaten zitten, kan overtollig water wegvloeien. Verwen de Hebe ook eens met plantenvoeding.
 

Lees verder op MWPD »

12 reacties

 • Kristien B. Kristien B. Toevallig of niet maar heb 2 weken geleden deze nog gepland in de potten aan de voordeur
  Vrijdag 31 Juli 2015 om 10:37
 • Jörgen N. Jörgen N. Weet er iemand hoe men deze plant best stekt? Hydro?
  Vrijdag 31 Juli 2015 om 20:22
 • Lieven G. Lieven G. Ze kunnen gemakkelijk vermeerderd worden door middel van zaad als stekken
  Vrijdag 31 Juli 2015 om 20:48
 • Evelien D. Evelien D. Deze staat vanaf vandaag ook te blinken in onze tuin :)
  Maandag 10 Augustus 2015 om 23:54
 • An M. An M. Mag deze plant gesnoeid worden en zo ja , wanneer gebeurt dit best ? Ik heb een plant van vorige jaar kunnen overhouden, heel mooi, maar de takken staan wat wijd uit elkaar.
  Vrijdag 14 Augustus 2015 om 17:38
 • Kiki B. Kiki B. Wat ik mis in dit leuke verhaal is dat de meeste Hebe's niet echt goed winterhard zijn. Een zwakke winter staan ze door maar een strenge winter overleven ze vaak niet. Iets om rekening mee te houden!
  Vrijdag 14 Augustus 2015 om 19:32
 • Jeannette v. Jeannette v. @An Maes, hier vind je meer over het snoeien van Hebe: http://www.tuinkrant.com/snoei...
  Zaterdag 12 September 2015 om 13:40
 • Bernie v. Bernie v. Mooi, zeker. Helaas vroren ze alle vier dood deze winter, goed afgedekt met blad.
  Vrijdag 10 Augustus 2018 om 09:10
 • Mathilde v. Mathilde v. Ik heb een paar jaar geleden twee bontbladige hebes gekocht, die in potten op het terras staan (wel uit de wind). De afgelopen winter kwamen ze maar matig door, waarschijnlijk door de strenge vorst. In de lente heb ik ze fors terug gesnoeid en deze zomer zijn ze prima uitgelopen. Het zijn nu weer compacte, frisse planten. Die ik overigens eigenlijk alleen maar water geef en nooit mest. Ideale planten, ook omdat slakken en ander ongedierte de planten met rust laten.
  Vrijdag 10 Augustus 2018 om 14:51
 • Marie K. Marie K. Staat sinds vandaag ook op onze vensterbank. Beeldig!
  Maandag 20 Augustus 2018 om 16:56
 • Linda S. Linda S. Ohh top! Ik heb deze gisteren geplant 😀
  Zondag 7 Augustus 2022 om 15:52
 • Bianca G. Bianca G. Ik mis hier inderdaad dat ze niet winterhard zijn. Ik had een mooi perkje met 8 hebes, helaas allemaal overleden in de winter, gelukkig wel stekken genomen, maar voordat dit volwassen planten zijn , zijn we weer een aantal jaren verder. Dus prachtig, maar zet ze in de volle grond in een container ,zodat je ze beschut kunt zetten in de winter, anders wordt het een duur grapje
  Vrijdag 4 Augustus om 22:11

Log in om een reactie te plaatsen