MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinplant van de Maand augustus: vlinderstruik

17427 x gelezen
door MWPD • Donderdag 8 Augustus 2019

In augustus is het volop zomer en met een beetje geluk kun je elke dag tot ’s avonds laat buiten zijn. De tuin staat volop in bloei en veel bloemen geven heerlijke geuren. Een van de meest aantrekkelijke planten in de zomertuin is de vlinderstruik. Niet alleen vanwege de indrukwekkende bloemtrossen maar ook omdat de plant als een magneet is voor vlinders! Zet de Tuinplant van de Maand augustus daarom in het zonnetje en geniet van kleur, fleur en vrolijk gefladder.

Aantrekkingskracht

De vlinderstruik (Buddleja) is een betoverende verschijning met opvallende bloemtrossen die per soort variëren van 10 tot 30 cm lengte. Ook is er een verscheidenheid aan kleur: wit, roze, blauw, lila en dieppaars. De bloemtrossen en doordringende geur hebben een enorme aantrekkingskracht op vlinders en honingbijen. Ze doen zich tegoed aan heerlijke nectar. Dat levert een levendig schouwspel op! 

Makkelijk

Omdat de vlinderstruik bloeit vanaf de nazomer is de maand augustus een uitstekend moment om de struik te planten. Zet ‘em op een zonnige plekje en geef vervolgens flink water. Tijdens de bloei geef je regelmatig water en wat plantenvoeding. De beloning is een extra rijke bloei!


Balkon en terras

Voor bloemen- en vlinderliefhebbers zonder tuin is er goed nieuws. Er zijn ook dwergsoorten van de vlinderstruik die prima in potten en bakken geplant kunnen worden. Ook het balkon of terras wordt zo een waar vlinderparadijs! 

 

Tip: Door uitgebloeide bloemen weg te knippen stimuleer je de plant om langer door te bloeien.


 

Lees verder op Mooi Wat Planten Doen »

8 reacties

 • Aart L. Aart L. De belangrijkste vlinderstruiken zijn de witte en de paarse. De paarse heeft grote pluimen met glans erop. Er zijn ook gele vinderstruiken; 'honeycomb'.
  Vrijdag 12 Augustus 2016 om 13:56
 • Marc D. Marc D. DRAMA. Ik heb 2 correct gesnoeide Buddleja 'Davidii. Snoei op 40 cm. rond 15 maart. Toppen in juni. Enorm veel bloemen. Ik woon in Gent, Drugsche Puurte, zeer zonnige stadstuin van 182 m2 ... nog niet één vlinder gezien ! Jaren geleden 25 tot 40 Atalanta's tegelijk, op de struiken !
  Vrijdag 7 Augustus 2020 om 07:55
 • Marc D. Marc D. Zoals in 2020, nu 2021, 2022 ... nog niet één vlinder gezien. Meer dan 10 jaar geleden 25 tot 40 Atalanta's tegelijk, op de struiken ! Zeer zonnige stadstuin van 182 m2
  Vrijdag 29 Juli 2022 om 07:47
 • Dominique C. Dominique C. Ik zei net hetzelfde tegen mijn man daarpas. Hier ook zeer weinig vlinders en vroeger vol op de vlinderstruiken....🤔
  Vrijdag 29 Juli 2022 om 09:43
 • René S. René S. Ik treur met je mee, Marc. Hier twee grote exemplaren in de buurtuinen, maar slechts af en toe 'n verdwaalde vlinder. Als de buddleja 'n magneet is voor vlinders, moeten die als de wiedeweerga aan de staalpillen.
  Vroeger ja; honderden in ons voortuintje. Op m'n pol lysimachia clethroides ooit 30 plus dagpauwogen. Wonder.
  Vrijdag 29 Juli 2022 om 09:58
 • Joke V. Joke V. Hier in alle 4 struiken ontzettend veel vlinders!
  Vrijdag 29 Juli 2022 om 10:16
 • Marion A. Marion A. De hoeveelheid insecten (dus ook vlinders) neemt enorm af door de enorme hoeveelheden pesticiden, zgn gewasbeschermers en roundup die in de landbouw maar ook in tuinen veelvuldig gebruikt wordt. Stoppen met die rotzooi, zo snel mogelijk
  Vrijdag 29 Juli 2022 om 10:49
 • Pascale P. Pascale P. Ik heb er 3 in een pot staan , de kleinste is blijkbaar uitgebloeid en de paarse is ook ver uitgebloeid . Mijn witte staat prachtig 😘 . Deze morgen heb ik voor de 3 de X een kolibrie vlinder gezien. Ze zijn prachtig om te zien. Ik had dit diertje nog nooit in het echt gezien. Kan iemand mij helpen en zeggen welke voeding ik kan geven aan mijn struiken ? Jammer genoeg hebben ze het zwaar in die hitte en ☀️☀️ , maar ze krijgen genoeg water hier , s'morgens en s'avonds. Maar ondanks dat trekken ze heel veel 🐝🐝 en vlinders aan en daarom heb ik ze staan. Omdat ik ze prachtig vind en hou van 🐝🐝 en 🦋🦋🦋 en daar moeten wij nu heel veel zorg voor dragen 😉😉
  Woensdag 3 Augustus 2022 om 17:19

Log in om een reactie te plaatsen