MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinplant van de maand december: Helleborus

15860 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Vrijdag 16 December 2022 Volg Eddy G.

De kerstroos (Helleborus) staat in december als Tuinplant van de maand in de spotlights. Als de meeste tuinplanten in winterslaap zijn, zorgt de kerstroos met haar diepgroene blad en stralende bloemen voor kleur in de wintertuin. Paars, wit, roze, zachtgeel, zwart of gespikkeld… kerstrozen zijn de musthaves van deze winter.
 

Kerstroos 

Het blijft spectaculair, een plant die bloeit in de winter. Kerstroos (Helleborus niger) trakteert je van november tot en met maart op grote witte bloemen. In het hart zit een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst doen de kerstroos nauwelijks wat. De tuinplant gaat weliswaar wat hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt kerstroos zich weer op.

Oosters

Het ‘zusje’ van de witte kerstroos is de Oosterse kerstroos (Helleborus orientalis). Deze tuinplant heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. De Oosterse kerstroos is verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een hoge struik die een flinke pot nodig heeft of een plek in de border.

Pioniersplant 

In het wild groeit kerstroos in bergachtige gebieden van Centraal en Zuid-Europa en Klein-Azië. De eerste bekende vermelding van de plant stamt uit 1400 voor Christus, toen de arts Melampus erover schreef. De plant reisde mee naar Amerika, waar de winterbloeier inmiddels symbool staat voor pionieren en overleven.


Verzorgingstips

Zet de kerstroos op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen de kerstroos produceert.

Hangen de bladeren er wat slapjes bij? Tijd om water te geven! Na een paar uur staat de kerstroos weer te stralen. Als het vriest geen water geven. Verwen de kerstroos ook eens per twee weken met wat plantenvoeding. Je wordt beloond met een extra lange en rijke bloei.

Aansluitende artikels:

6 reacties

 • Ghislaine D. Ghislaine D. Mooi....De witte Kerstroos...een echte Kerstbloeier, goed te combineren met de rode kerstversiering !
  Vrijdag 11 December 2015 om 18:13
 • Lieuwe M. Lieuwe M. Mooie plant! Het valt mij op dat ze wel elk jaar duurder worden...
  Vrijdag 11 December 2015 om 20:42
 • Lisanne W. Lisanne W. Gele kerstrozen heb ik nog nooit gezien, wel een prachtige rode (Anna's Red) die in januari jl. in mijn tuin bloeit :-)
  Vrijdag 11 December 2015 om 23:26
 • Maria C. Maria C. er zijn niet alleen witte maar ook vele varianten van paars en lila
  Dinsdag 12 Januari 2016 om 15:38
 • Marcel V. Marcel V. We bezoeken regelmatig Het Wilgenbroek en ondanks het feit dat we al verschillende Helleborussen hebben komen toch nog met planten naar huis,we laten ons telkens verleiden.
  Vrijdag 8 December 2017 om 11:32
 • Dan D. Dan D. Wij hebben de variëteit "Niger" en die bloeit wel laat in de winter - normaal?
  Vrijdag 13 December 2019 om 11:39

Log in om een reactie te plaatsen