MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinplant van de maand juli: pluimhortensia

17112 x gelezen
door MWPD • Woensdag 28 Juni 2023

Er is haast geen tuinplant die zo populair is als de hortensia. Laat je deze zomer eens verrassen door de pluimhortensia. Het is het minder bekende broertje van de ‘gewone’ Hortensia met de bolvormige bloeiwijze. Je herkent de plant direct aan de sierlijke, pluimvormige bloemtrossen die wel 30 cm lang kunnen zijn. Geef de pluimhortensia een plekje in de tuin en geniet, samen met vlinders. van deze vrolijke tuinbloeier.

Mooi
De meest voorkomende pluimhortensia’s zijn wit en bloeien van juli tot september. Ze zijn er in struikvorm maar ook in stamvorm. Pluimhortensia’s luisteren naar mooie namen als Limelight, Prim White, Angels Blush en Little Lime. De bloemkleur ontwikkelt zich tijdens de bloei en dat levert een boeiend schouwspel op. Ook vlinders en honingbijen zijn dol op pluimhortensia’s.
 
Eenvoudig
Met een paar eenvoudige tips groeit en bloeit pluimhortensia elk jaar. Zet de tuinplant op een plek in de volle zon of half schaduw. Geef hortensia’s wel regelmatig water wanneer het een langere tijd droog is. Zeker wanneer je ze net geplant hebt of als ze in een pot staan. In tegenstelling tot de meeste andere hortensia’s, gedijt de pluimhortensia ook op wat drogere grond. Gebruik voor een extra lange en rijke bloei speciale hortensiavoeding. 
Snoeien
Pluimhortensia snoei je in het vroege voorjaar (februari/maart). Je knipt dan de oude takken weg. Dat kan gerust tot zo’n 10 tot 20 cm boven de grond. De plant blijft dan compact en in de zomer bloeien de grote zware pluimvormige bloemtrossen. Als je de plant iets hoger snoeit, bijvoorbeeld op 60 cm, krijg je minder grote pluimen.

Lees verder op Mooi Wat Planten Doen »

4 reacties

 • Johan S. Johan S. ik heb nog geen pluimen. is dat normaal? overal zie ik ze mooi in de bloei staan. Wij hebben het soort "limelight"
  Vrijdag 13 Juli 2018 om 21:02
 • Eddy H. Eddy H. Inderdaad , klopt Johan de mijne staan er al enkele jaren en die gaan straks rijkelijk bloeien normaal is dit in de maand augustus je zal wel zien dat de bloemtrossen ( groene kleur nu ) al aanwezig zijn op de plant dus ...... nog eventjes geduld en u wordt beloond met super mooie bloemen !! grtn Eddy
  Zaterdag 14 Juli 2018 om 13:18
 • Katty H. Katty H. Ik snoei ze niet, ik verwijder enkel de oude bloemen in mei en heb telkens mooie grote bloemen in de zomer.
  Zondag 22 Juli 2018 om 07:50
 • Karen D. Karen D. Ik zou er graag nog wat extra bijzetten. Wanneer doe ik dit het best?
  Vrijdag 3 September 2021 om 12:05

Log in om een reactie te plaatsen